Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yusufcan Yıldırım'a dün okula gitmek için geçtiği Güvenpark’taki Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolü yapıldı. Yıldırım, kontrolde hakkında arama kararı olmadığı göründüğü halde parktaki “mini karakola” götürüldü, gözaltında olmadığının söylenmesine rağmen "sohbet" adı altında yaklaşık bir buçuk saat burada tutuldu.
bianet yaşadıklarını sosyal medyadan duyuran Yusufcan Yıldırım'la ve avukatı Murat Yılmaz'la konuştu. Yıldırım, bir buçuk saat süren "sohbet"i anlatırken avukat Yılmaz da uygulamanın hukuksuz olduğunu söyledi.
“Gözaltı değil sohbet”
Gezi Direnişi sırasında 18 Haziran’da tutuklanıp daha sonra serbest bırakılan Yıldırım, Güvenpark’taki GBT kontrolünde arama kararı olmadığının görülmesiyle bırakıldığını ancak arkadan gelen bir başka polisin karakola çevrilmiş konteynıra gelmesini söylediğini anlattı.
“Çantamı aramak istediler, arama kararını sorduğumda Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nin polise şüpheli gördüğü herkesin arabasını, eşyasını arama yetkisi veren kararı gösterdiler.
“Çantamda ‘şüpheli’ bir şey görmediklerine dair tutanak tutulmasına rağmen serbest bırakılmadım. ‘Gözaltında mıyım?’ sorum ise ‘Hayır’ diye cevaplandı.
“Gitmek istediğimde ise ‘Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nden amirlerin benimle ‘sohbet etmek için’ yola çıktıkları söylenerek bırakılmadım.”
“Amirler geldi, onlara da ‘Gözaltında mıyım?’ diye sordum, ‘Hayır, sohbet etmek istiyoruz’ cevabını aldım. Bu sefer de ‘Eğer elinizde beni tutmak için bir karar yoksa, ben sizin sohbetinizi sevmiyorum, sizinle konuşacağım bir şey yok.’ dedim, gene bırakmadılar. Tekrar çantamı aradılar, Güvenpark’ta ne yaptığımı sordular, ‘Okula gidiyorum’ deyince amirlerine telefon edip, okula gittiğimi anlattılar.”
Yıldırım, Başbakanlık korumalarının da gelerek fotoğrafını çekmek istediklerini, izin vermediği ancak kimlik fotokopisini çekmelerine engel olamadığını anlatıyor.
Buradaki tutanakta hakkında herhangi bir mahkeme kararı olmamasına rağmen “terör örgütü üyesi olduğuna dair” on bir kez kayıt tutulduğunu gören Yıldırım bunu imzalamadığını ve yaklaşık bir buçuk saat süren “sohbet” sonrası gitmesine izin verildiğini söyledi.
"Arama kararları hukuksuz"
Avukat Yılmaz, Yıldırım'a gösterilen arama kararının usule uygun olmadığını söylüyor.
"Ceza Muhakeme Kanunu'na göre arama kararının kime, nerede, hangi suçtan dolayı arama yapılacağına dair bilgileri içermesi gerekiyor."
Yılmaz, Yusufcan Yıldırım'ın GBT'den sonra gözaltı kararı yak kararı olmamasına rağmen uzun süre tutulmasının, konuşmaya zorlanmasının ve Başbakanlık korumalarının fotoğrafını çekmeye çalışmalarının keyfi ve hukuksuz olduğunu belirtti.
"İlgili birimler dışında kimse fotoğraf çekemez. Müvekkilim haklarını bilerek buna izin vermemiş ancak kimlik fotokopisinin çekilmesine engel olamamış. Başbakanlık korumları suç işlemiş, orada görevli memurlar da görevini kötüye kullanmışlardır."(BK)