Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin C Kapısı önünde eylem yapmak isteyenlere polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.
Halk Cephesi’nin 13 haftadır sorunsuz şekilde her Çarşamba 12:00’de adliye önünde toplanarak, keyfi tutuklamalara ve ev baskınlarına karşı yaptığı basın açıklamasına 14. haftada polis müdahale etti.
İzin verdikleri yerde de saldırdılar
Eyleme katılan Yeliz Yılmaz, bianet’e yaptığı açıklamada, önce C Kapısı önünde toplandıklarını belirtti:
“Burada duramayacağımızı, adliyenin önündeki meydana çıkmamız gerektiğini söylediler. Biz her hafta burada basın açıklaması yaptığımızı söyleyerek yerimizden kımıldamayınca gaz sıktılar. Polis, kalkanlarıyla bizi merdivenlerden yukarı iterek adliye önündeki meydana sürükledi.”
“Polis barikatının önünde, polis amirinin bize izin verdiği yerde oturma eylemi yapmaya başladık. Ancak bu kez de polis amiri gelip, az önce izin verdiği yerde de oturamayacağımızı söyledi ve dağılmamızı istedi. Bu sırada zaten TOMA gelmişti. Amir konuşmasını bitirince üzerimize tazyikli su sıkıldı, polis gaz bombası attı.”
Yılmaz, konuyla ilgili suç duyurusu yapacaklarını söyledi.
Savcı Vekili “Yasak yok” demişti
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir talimat vererek Çağlayan Adliyesi önünde yapılacak basın açıklamalarına izin verilmeyeceği haberiyle ilgili bianet’e açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve adliyenin basın sözcüsü Ateş Hasan Sözen, böyle bir talimat olduğunu reddetmişti.
Sözen, “Böyle bir karar falan alındığını sanmıyorum. Bu konunun tartışması olmuştur ama yapılacak bir şey değil, adliyenin dışı bizi ilgilendirmez” demişti.
Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın 2 Mayıs tarihli genelgesine göre, “yürüyüş ve basın açıklamalarına izin verilmemesi, ‘önleyici tedbirler alınması’” talimatı veriliyor.
İptal davası açılacak
Avukat Ceren Uysal, bianet’e yaptığı açıklamada, adliye kapısı önündeki eylemlerle ilgili bir yasak olduğunu polisten öğrendiklerini ancak konuyla ilgili resmi bir yazıya ulaşmadıklarını söyledi:
“Burada yapılacak eylemlerin bundan sonra 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ile değerlendirileceğini adliye önündeki başka bir eylemde öğrendik. Bugün de basın açıklamasına çok sert bir şekilde müdahale edildi.”
Uysal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu şekilde bir talimatının olup olmadığıyla ilgili savcılığa başvuracaklarını, ardından genelgenin iptali için dava açacaklarını belirtti. (AS)