Susurluk davası sanığı Mehmet Ağar bugün tahliye oldu. Beş yıl hapis cezasına çarptırılan Ağar, bir yıl altı gün Aydın’ın Yenipazar Cezaevi’nde kaldıktan sonra “denetimli serbestlik” çerçevesinde bırakıldı.
Adalet Bakanlığı tahliyenin ardından yaptığı açıklamada, Ağar'a bugün açık cezaevi hakkı tanındığını belirtti. Açık cezaevine giden Ağar, avukatlarının 3. yargı paketi kapsamındaki denetimli serbestlik hakkından yararlanması yönündeki başvurusuyla serbest kaldı.
Ağar, tahliyesinin ardından Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesindeki evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Başlangıçta girerken, bunu bir devlet görevi olarak gördüm, tamamladım. Devlet 'gel' dedi geldik, 'git' dedi gittik. Şu anda yapacağımız 76 milyon gibi, sade bir vatandaş gibi ailemle, çocuklarımla, torunumla yaşamaktır" dedi.
Tahliye, “iyi halli” mahkumlara
3. yargı paketi olarak bilinen “Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkındaki Kanun” 2 Temmuz 2012’de kabul edilmişti.
Kanundaki “dava ve cezaların ertelenmesi” başlığı altında geçici 2. maddenin 3. fıkrasında şu hüküm yer alıyordu:
“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla koşullu salıverilmelerine bir yıldan az süre kalan ve açık ceza infaz kurumunda bulunan iyi hallî hükümlülerin talepleri hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına karar verilebilir.”
Düzenlemeye göre, açık cezaevinde bulunan veya açık cezaevinde kalma hakkını kazanan mahkumlardan salıverilmelerine bir yıl kalanlar, belli şartları taşıma kaydıyla gündüzleri kamuya yararlı işlerde çalışıp, akşamları cezaevine dönmek yerine evlerine giderek cezalarını tamamlayabiliyor.
Ağar’ın “kamuya yararlı bir işte çalışıp çalışmayacağı” henüz açıklanmadı.
Ne olmuştu?
Ağar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Susurluk Davası'nda, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmaktan" yargılandı, Mayıs 2011'de beş yıl hapis cezası aldı.
Ağar, beş yıl hapis cezası aldığını öğrendiğinde şunları söylemişti: "Vicdanen rahatım. Sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık."
Ağar hakkında zamanaşımı süresinin dolup dolmadığını inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi suçun "kesintisiz" olmasını dikkate aldıklarını açıkladı ve davada zamanaşımı bakımından bir kovuşturma engelinin bulunmadığını tespit etti. Yargıtay’ca cezası 16 Nisan 2012’de onanan Ağar, 23 Nisan 2012’de cezaevine teslim oldu.
Mehmet Ağar kimdir?
Ağar, Ocak 1980'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele şube Müdür Muavini, Mayıs 1981'de Asayiş Şube Müdürü'ydü.
1984-88 arasında Terör ve Asayişten sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1988'de Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne 1990'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atandı.
1992'de Erzurum Valisi oldu, Temmuz 1993'te de Emniyet Genel Müdürü. Valiyken, o dönem firarda olan Bahçelievler katliamı sorumlusu Haluk Kırcı'nın nikah şahitliğini yaptı.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Özel Harekat Dairesi'nin kurdu. 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde DYP'den Elazığ Milletvekili oldu.
1996'da 53. Hükümette Adalet Bakanı, 54. Hükümette İçişleri Bakanı'ydı. 14-15 Aralık 2002'de DYP Genel Başkanı seçildi, 22 Temmuz 2007'de partisinin barajı geçemeyeceğini anlayınca istifa etti.
Susurluk soruşturmasında kurulan komisyona "1000 operasyon yaptığını" söyledi. (AS)
* Susurluk kazası ve Ağar'a yöneltilen suçlamaların detayına buradan ulaşabilirsiniz.