YÖK Genel Kurulu, İTÜ Asistan Dayanışması'nın talepleriyle ilgili kararını sözlü olarak açıkladı. İşten çıkartılan araştırma görevlileri başvurdukları takdirde, işlerine iade edilecek. Ancak karar, azami süre içinde doktora ve yüksek lisans tezlerini teslim edenlerin dahi kadroda kalma süresine kısıtlama içeriyor. Bu madde nedeniyle tüm araştırma görevlileri 2013 yılı sonunda tekrar işten çıkarmalarla karşılaşabilir.
İstanbul Teknik Üniversite'li (İTÜ) Araştırma Görevlileri, mağduriyetleri önlemenin çok önemli bir kazanım olduğunu, bundan sonrası için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.
Asistanlar, karar açıklanana kadar YÖK önündeydiler
İTÜ'lü Araştırma Görevlileri 31 Ocak sabahından itibaren azami süre uygulamasının geri çekilmesi, işten çıkarılan araştırma görevlilerinin işe iadesi ve 33-a kadrosuna geçişteki kurul uygulamalarının kaldırılması talepleriyle Ankara'daki Yükseköğretim Kurulu (YÖK) binası önündeydi.
İTÜ'lü Araştırma Görevleri dün YÖK Genel Kurulu'na şikayet ve taleplerini ilettikten sonra yazılı açıklanacağı söylenen kararı YÖK binası önünde bekledi. Bu akşam saatlerinde YÖK Başkan Vekili Şaban Çalış'ın da aralarında bulunduğu YÖK yetkilileri İTÜ'lü üç araştırma görevlisi ile görüşerek Genel Kurulda alınan kararı sözlü olarak açıkladı.
Kadroda 2013 kısıtlaması
YÖK'ün internet sitesinde de açıklanacağı söylenen Genel Kurul kararının azami süre ile ilgili yönetmelikte yapılmasını öngördüğü değişiklikler şu şekilde:
* Azami süre uygulamasından dolayı işten çıkartılan araştırma görevlileri, yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonraki bir ay içinde başvurdukları takdirde, ilan şartı aranmaksızın, işlerine iade edilecek.
* Aynı araştırma görevlileri, 30 Haziran 2013'e dek doktora tezlerini başarıyla teslim ettikleri takdirde 2013 yılı sonuna kadar görevde kalacak.
* Süreden sayılmayan izinler azami süreye dahil edilmeyecek.
* Araştırma görevlileri azami süre içerisinde yüksek lisans ya da doktora tezlerini teslim etmeleri durumunda yüksek lisanstakiler 6 ay, doktoradakiler ise 1 yıl 50/D kadrosunda kalabilecek.
İTÜ'lü Araştırma Görevlileri mücadeleleri sonucu işe iade hakkı kazandı. Ancak 33-a kadrosunun ortadan kaldırılıp tüm araştırma görevlilerinin doktora sonunda işten çıkarılması ihtimali araştırma görevlileri için tehlikenin sürdüğünü gösteriyor. İTÜ Asistan Dayanışması, işe iadelerin kazanım olduğunu ancak kadroda kalma süresine yönelik kısıtlamanın tehlike olduğuna işaret ederek mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.
İşten çıkarmalar nasıl başlamıştı?
YÖK, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 50/d maddesiyle istihdam edilen araştırma görevlilerinin yüksek lisansta üç, doktorada altı yılı tamamlayıp mezun olmaması halinde işten çıkarılmasıyla ilgili bir görüş yazısı gönderdi. Yurtdışı görevi, doğum izni veya özel sebeplerle Enstitü onayıyla alınan süreden sayılmayan izinler de bu süreye dahil edildi. İTÜ Rektörlüğü bu görüş yazısına göre Ekim 2012'de araştırma görevlilerini işten çıkarmaya başladı. İTÜ'lü araştırma görevlileri azami süreyi içermeyen 33/a kadrosuna geçmek istediklerini belirtti. Üniversite Yönetim Kurulu 7 Kasım 2012'de 33/a kadrosuna geçme kriterlerini açıkladı. Bu kriterler, mülakatları gerçekleştirecek bir denetim kurulu oluşturulması ve bölüm ihtiyacının esas alınması gibi maddeler içeriyordu. (BK/HK)