25 yıllık stilist ve modelist olan, sekiz yıldır da Roseteks firmasında çalışan Meral Özyürek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, 381 işçiyle birlikte işten çıkarıldı.
Roseteks, işçilerin iki aylık maaşlarını, ihbar ve kıdem tazminatlarını ödemedi. Karşılarında muhatap bulamayan işçiler, açtıkları dava sürerken eylemlere de başladı.
Roseteks Giyim A.Ş.'nin sahibi Nedim Aşkın ve Bülent Temuroğlu'nun işlettiği Köşebaşı restoranın önünde ilk eylemlerini 22 Temmuz'da yaptılar.
1 Eylül'deki eylemde, polis işçilere biber gazıyla saldırdı. Çoğu hayatlarında ilk kez sokağa çıkan ve polisle karşı karşıya gelen işçilerden bazıları hastanelik oldu, Avukatları Şükriye Erdem'in eli kırıldı.
5 Ekim'de eylemliliklerini İstanbul'un dört bir yanına hatta Ankara'ya yaydılar.
İstanbul'da saat 20:00'de Reina, Levent, Nişantaşı, Bakırköy (Galeria), Beylikdüzü ve Caddebostan'daki Köşebaşı restoranlarında eş zamanlı eylemler yaptılar, haklarını istediler.
6 Ekim'de de Ankara'ya giden işçiler buradaki Köşebaşı restoranın önünde de pankart açarak basın açıklaması okudular.
Roseteks işçileri, sekiz haftadır direnişlerini HeyTekstil, BEDAŞ, Darkmen ve Kiğılı işçileri ve İnşaat Mühendisleri Odası'ndan çıkarılan Cansel Malatyalı ile birleştirdi.
İşten atılan ve hakları ödenmeyen farklı firmalardan işçiler, her hafta Cumartesi günü saat 19:00'da Taksim meydanında buluşarak birlikte Galatasaray Meydanı'na yürüyor.
Direnişi Taksim meydanından lüks restoran önlerine taşıyan Roseteks işçilerinden Özyürek, bir ilke imza attı, İstanbul Moda Haftası kapsamında Cuma günü yapılan Hatice Gökçe defilesinde pankart açtı.
Özyürek'in pankartında, "Biz ürettik, biz işten atıldık. Haklarımızı istiyoruz, alacağız. Roseteks işçileri" yazıyordu.
Özel Güvenlik Görevlileri tarafından pankartı elinden alınarak zorla dışarı çıkarılan Özyürek, "bu eylemi seslerini doğru yerde duyurmak için yaptığını" söyledi.
"Nasıl aklınıza geldi bu eylem" diye sorduk, yanıtladı:
"Basının odak noktası olan ve bizim ürettiklerimizin sergilendiği bir yerde eylem yapmanın daha anlamlı olacağını düşündük."
İşçiler de kırmızı halıda yürüdü
Özyürek, aynı akşam yine İstanbul Moda Haftası'nın yapıldığı İstanbul Modern, Antrepo 3'teydi, bu kez arkadaşları da yanındaydı.
Cuma akşamı defile izlemeye gelenler, kapının girişinde haklarını isteyen HeyTekstil, Roseteks ve Darkmen işçilerini buldular.
İşçiler kapının önüne kırmızı halı sererek üzerinde yürüdüler ve "içeridekileri üretenler bizleriz ama kapının dışındayız, haklarımız gasp edildi. Türkiye'de tekstil gerçeğini defileler değil, kölece çalışma koşulları dayatılan işçiler temsil ediyor" dediler.
Özyürek, seslerini daha fazla duyurmak için bundan sonra da eylemlerine devam edeceklerini açıkladı:
"Cumartesi 19:00'da Taksim, 20:30'da Levent Köşebaşı, Pazar 17:00'de Nişantaşı Köşebaşı ve 19:30'da Levent Köşebaşı önünde olacağız, herkesi bize destek vermeye bekliyoruz." (AS)