Özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) soruşturması kapsamında 28 Haziran'da tutuklanan 28 KESK'linin tahliye taleplerini reddetti. Mahkeme ret kararında herhangi bir açıklama yapmadı.
"3. yargı paketi" olarak bilinen yasa, 5 Temmuz'da yürürlüğe girmiş ve Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) tutuklama kararını düzenleyen maddesi değiştirilmişti.
Gerekçe nerede?
Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, yeni düzenlemeye göre, "Tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu husustaki tahliye isteminin reddine" ilişkin kararlarda, "kuvvetli suç şüphesini, tutuklama nedenlerinin varlığını, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu gösteren deliller somut olgularla" gerekçelendirilecekti. Yani hakimlerin "tutukluluğa devam" kararlarına güçlü gerekçeler yazmaları gerekiyordu.
Tutuklu KESK'lilerin avukatları da bu yeni yasa kapsamında tutukluluğa itiraz etti. Ancak mahkeme, bu itirazı dün reddetti. Cumhuriyet Savcısı yazılı görüşünde, KESK'lilerin tahliye talebinin reddedilmesi gerektiğini belirterek, "Şüphelilerin üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumuna göre, talebin reddine karar verilmesi talep olunur" dedi.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de "İtiraza konu kararda usul ve yasaya aykırılık görülmediğinden şüpheli ve şüpheli vekillerinin itirazlarının reddine ve şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verildi" dedi.
Radikal'e konuşan KESK'lilerin avukatlarından Levent Kanat, bu karar ile 3. yargı paketindeki yeni düzenlemelerin uygulanmadığının görüldüğünü söyledi.
"Yasa koyucunun yasa yaparken muradı yargıçlar tarafından dikkate alınmamaktadır. Ne yazık ki, gerekçesiz karar vermekte ısrar etmektedirler. Bu durum yasa yapmanın tek başına yeterli olmadığını göstermektedir. Yasa yapmakla tutuklu sorunu tek başına çözülmüyor. Bu karar bunu göstermektedir. Bu konuda bir direngenliğin olduğu çok açık görülmektedir."
BDP'li vekillere de tahliye yok
KCK davası kapsamında tutuklu bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Urfa milletvekili İbrahim Ayhan ile BDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın tahliye talepleri de reddedildi.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, Faysal Sarıyıldız'ın tahliye talebi "Dosyadaki olay ve fotoğraf tespit tutanaklarına göre kuvvetli suç şüphesinin varlığı, CMK'nın 100/3'üncü maddesinde yer alan katalog suçlardan olması, kaçma şüphesinin olması ve bu koşullar altında adli kontrol uygulamasının tutuklamadan beklenen amaca ulaşılmasını sağlayamayacağı" belirtilerek 6 Temmuz'da reddedilmişti.
Urfa milletvekili İbrahim Ayhan'ın tahliye talebi ise Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından aynı gerekçelerle dün reddedildi.
Fırat haber Ajansı'na (ANF) konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, kendisinin de tutuklu milletvekillerinin de 3. yargı paketinden pek fazla ümidi olmadığını söyledi.
Kürt siyasetine yönelik yargıdaki ayrımcılığın sürdüğüne ve hazırlanan paketin de bunu ortadan kaldıracak bir kapsamda olmadığına dikkat çeken Aktar, "Biz tutuklu milletvekilleri için başvuru yaparken de bunu unutmuş değildik. Zaten bu yargı paketi olmadan da tahliye hakkı vardı, mümkündü. 13 aylık süre geçtiği halde mahkeme bir tutum almadı" dedi.
Bahçelievler katliamını gerçekleştiren Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu'nun tahliye edildiğini hatırlatan Aktar, "Yedi kişiyi öldürmekten yargılanıyorlardı. Buna rağmen haklarında kendileri açısından olumlu karar çıktı. Bu durum, yargının Kürtler açısından ayrımcı bir tutumu olduğunu bir kez daha doğruluyor. Bir ideolojik bakış hakim" ifadelerini kullandı. (EKN)