12 Eylül darbesi davasının üçüncü duruşması bugün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü, sanıklar yine mahkeme salonuna gelmedi.
Duruşma 10:00'da başladı. Adli Tıp Raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, sanıklar Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın sağlık durumları ve yaşları gereğince duruşma salonuna getirilmesinin mümkün olmadığı yazılı.
"Sağlık ekipleriyle birlikte getirilmeleri dahi, sağlıkları açısından, uzun süre efor harcamak zorunda kalacak olmalarından dolayı zararlıdır, hayati tehlikeleri vardır."
Adli Tıp raporunun karı oybirliğiyle alındı.
Müdahil avukat Senih Özay, "Bu kararı kabul etmemiz mümkün değil. bizi sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar" diyerek, bağımsız sağlık kuruluşlarından heyet oluşturulması gerektiğini söyledi.
12 Eylül darbesinin mimarları, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Şahinkaya Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanıyor.
İki emekli generalin, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları isteniyor.
"Yakalama kararı çıkarılsın"
Müdahil avukatlardan Müşir Deliduman "Uludere katliamının sorumluları nasıl bulunmuyorsa 12 Eylül'ün sanıkları da mahkeme salonuna getirilmiyor. Adli Tıp raporu suçu ve suçluyu koruyor" dedi.
Avukat Şenal Sarıhan da sorumluların mahkeme salonuna getirilmeleri ve kamu vicdanına göre yargılanmaları gerektiğini belirtti.
"Adli Tıp Kurumu'nun bağımsız bir rapor vermesi mümkün değil, Türk Tabipler Birliği'nin de içinde olduğu bağımsız bir heyet oluşturulmalı."
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan ise "Sanıklar mahkemede de olsa hastanede de olsa aynı stresi yaşayacaklar. Bu rapor ihtimaller göz önünde tutularak hazırlanmış. Sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmalı" dedi.
"Salona gelince isterse hiç konuşmasınlar ama kamu vicdanı adına bu anın fotoğrafı çekilmeli."
Savcı, mütalaasında "müdahillik talebinde bulunanların mağduriyetlerini ortaya koyacak belge sunmaları durumunda taleplerinin kabul edilmesini" ifade etti.
Ayrıca, Adli Tıp raporu doğrultusunda sanıkların savunmalarının sesli ve görüntülü şekilde alınmasını talep etti.
Mahkeme yine rapor istedi
Adli Tıp Kurumu raporunun yetersiz olduğuna hükmeden mahkeme heyeti balkanı, sanıkların, şu an bulundukları hastaneye en yakın üniversite hastanesine sevk edilerek burada başka bir rapor oluşturulmasına karar verdi.
Ayrıca, Evren'in genelkurmay başkanı olduğu dönemdeki Genelkurmay Başkanlığı Ziyaret Takip Defteri'nin sonraki duruşmaya getirilmesine hükmedildi.
Dava 14 Eylül saat 14:00'e bırakıldı. (AS)