Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'na (Hava-İş) bağlı Türk Hava Yolları (THY) çalışanları, hava ulaşımı sektörüne grev yasağı getiren yasa teklifini ve şirketle sendika arasındaki toplu iş sözleşmesinin 16 ay gecikmesini protesto etmek amacıyla THY Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.
THY çalışanları Saat 11.30'da Dış Hatlar Terminali'nde buluşup THY Genel Merkezi'ne yürüyüş düzenledi.
Genel Merkez önünde kendilerine destek veren Tekel çalışanları, Deri-İş, Emekli-Sen ve Belediye-Sen üyeleriyle bir araya gelen Hava-İş Sendikası üyesi THY çalışanları basın açıklaması okudu.
"THY kazanılmış haklarımızı geri almak istiyor"
Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı basın açıklamasında şirket ve sendika arasındaki görüşmelerin sonuna gelindiğinin ve artık greve çıkma aşamasında olunduğunun altı çizildi.
Bianet'e açıklama yapan bir THY personeli, otopark mafyalarını ve korsan taksileri engellemeye yönelik hazırlanan yasa teklifine hava ulaşımı sektörüne grev yasağı getiren maddenin de eklendiğini belirtti.
"Greve çıkma aşamasındaydık. Bu nedenle THY süreci geciktirmek için iki dava açtı. Bu davalardan biri mahkeme tarafından eylüle ertelendi. Diğer dava da 15 gün sonraya ertelendi. Biz dört ay sonraya ertelenen davanın grev yasağının yasalaşmasıyla eş zamanlı olarak denk gelmesi için verildiğini düşünüyoruz."
"Sendikanın sunduğu bazı maddeler şu an 22. toplu iş sözleşmesinde kullandığımız haklar. Bazılarına dokunulmadı, bazı maddeler için de iyileştirme isteniyor."
"Şirket var olan kazanılmış haklar için de geriye gidiş talep ediyor. Mesela bizim minimum 12 saat istirahat hakkımız vardır. Haftalık, aylık, yıllık olarak mesai saati sınırlamalarımız var. Bunlarda da limiti yukarı çıkarmak istiyorlar."
"Kazanılmış haklarımızın da geri alınması için teklifler veriyorlar. Çok uzun zamandır toplu iş sözleşmesi yapamadığımız için uzun zamandır maaşlarımıza zam alamadık. Şimdi de şirket yüzde 3 teklif ediyor. Sendikanın talebi ise yüzde 14."
"12 Eylül bile böyle yasak getirmedi"
Hava-İş Sendikası, 12 Eylül darbesi ürünü olan 2821 ve 2822 sayılı yasalarda bile havacılık işkolu için grev yasağı getirilmediğini belirterek milletvekillerine bir mektup gönderdi.
Mektupta özetle şu ifadelere yer verildi:
* Hava-İş hiçbir surette grevi bir amaç görmemiş, ancak işverenlerin uzlaşmaz tutumlarını, toplu pazarlık sürecinde üyesi işçiler lehine değiştirebilmek için anayasal meşru bir hak ve en son çare olarak görmüştür.
* Hava ulaşımında sendikaların kuralları, işçilerin çalışma koşullarını düzenleyici, işverenlerin rekabet/maliyetin ardına sığınarak uçuş emniyetini riske atan uygulamalarını denetleyici rolü tüm, hava ulaşım paydaşları için uçuş emniyeti ve tüketici hakları yönünden hayati önem taşımaktadır.
* AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk tarafından verilen kanun teklifinin 1. maddesi ile tüm havacılık hizmetlerinde grev yasağı getirilmesi önerilmektedir.
* Mecliste temel bir çalışma hayatı yasa değişikliği gündemdeyken ve bu tasarıda hava taşımacılığı işkolunda hiçbir yasaklama öngörülmemişken getirilen bu teklif tamamen hukuk dışı ve anti demokratik bir girişimdir.
* Bu girişimin THY'de halen sendikamızla işverenlik arasında uzlaşmazlık noktasında bulunan ve işverenin hukuki bazı engellemelerinin sürdüğü 23. Dönem toplu iş sözleşmesi ile ilişkili olduğunu düşünmekteyiz. (EKN)