Bahreyn'de muhalifler "Üç günlük öfke günü" ilan etti.
Formula 1 yarışları bugün antrenman turlarıyla Bahreyn'de başladı. Formula 1 Bahreyn'de geçen yıl yapılacaktı. Ancak organizasyon Bahreyn'de yaşanan Arap İsyanları sırasında Şubat ve Mart aylarında düzenlenen gösterilere polisin müdahalesinde 35'ten fazla kişinin ölümü nedeniyle iptal edilmişti
Geçen yıldan bugüne Bahreyn'de bir düzelme yaşanmadığı için muhalifler hala öfkeli...
Bahreyn polisi başkent yakınlarındaki Şii mahallelerinde muhaliflerin düzenlediği gösterilere gözyaşartıcı gazla müdahale etti.
Formula 1 yönetimi "Spora siyaset karıştırılmaz" açıklaması yaptı ancak bölgedeki muhabirler, yarışların akıbeti konusunda belirsizliğin sürdüğünü bildiriyor. Formula 1 için ülkeye gelen ekiplerden Force India'nın iki çalışanı, muhaliflerin gösteri yaptığı bölgeden geçerken hayatlarının tehlikede olduğu gerekçesiyle ülkeden ayrılmak istediklerini açıkladı.
Muhalifler halkın rejimin devrilmesini, insan hakları savunucusu Abdülhadi el Khawaja'nın serbest bırakılmasını istiyor.
72 gündür açlık grevinde
Bahreyn'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan insan hakları aktivisti Abdülhadi Al Khawaja hakkındaki hükmü öğrendiği 8 Şubat'tan beri açlık grevinde.
İnsan hakları savunucularına destek veren Front Line Defenders (Ön Cephe Savunucuları - FLD) örgütü kurduğu Bahreyn İnsan Hakları Savunucuları (Human Rights Defenders in Bahrain) web sitesinde Al Khawaja'nın askeri mahkemede adil bir yargılama yapılmaksızın ömür boyu hapse mahkum edildiği ifade ediliyor. Mahkeme kararı geçtiğimiz yıl haziran ayında vermişti.
Al Khawaja, tutuklandığı Nisan 2011'den beri dördüncü kez açlık grevine girdi ve bu kez özgür kalana dek açlık grevini sürdüreceğini açıkladı.
Uluslararası İşkence Kurbanları Rehabilitasyon Konseyi (IRTC - International Rehabilitation Council for Torture Victims) Bahreyn yönetimine açık bir mektup göndererek Al Khawaja'nın ölme riskiyle karşı karşıya olmasının nedeninin uyguladıkları politikalar olduğunu bildirdi. IRTC, Al Khawaja'nın sadece su içtiğini açıkladı. IRTC Klinik yöneticisi Dr. Joost den Otter, Nisan'in ilk günlerinde Al Khawaja'yı hapishanede ziyaret etmişti; daha sonra hiçbir ziyaretçiye izin verilmedi.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, Bahreyn'deki insan hakları ihlalleri raporunu açıklarken yaptığı açıklamada "Bütün dünyanın gözü Bahreyn'in üzerindeyken, onlar Grand Prix etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kimse ülkedeki insan hakları krizinin sona erdiği gibi bir hayale kapılmasın. Yetkililer ülkeyi reform yapma yolunda ilerliyor gibi göstermeye çalışıyor fakat bize hala işkence yapıldığı ve protestoculara yönelik gereksiz ve aşırı güç kullanıldığına dair bilgiler geliyor" uyarısını yaptı.
Af Örgütü 17 Nisan'da açıkladığı 58 sayfalık Kusurlu Reformlar: Bahreyn protestocular için adaleti sağlayamadı raporunda Mart ve Nisan 2011'de tutuklanan 14 muhalife dikkat çekti. 14 muhalif liderle ilgili temyiz mahkemelerinde bekleyen kararın 23 Nisan'da açıklanması bekleniyor. Aralarından birkaçının tutuklanmalarını takiben işkenceye maruz kaldığı rapor edildi.
Muhaliflere yönelik suçlamaların arasında "kraliyet rejimini devirmek için terör grupları kurmak" da bulunuyordu. Bazı mahkumlar kamuya açık bir şekilde monarşinin sonlanması ve cumhuriyetçi bir sistemin gelmesi için çağrı yaptı. Fakat ne şiddet kullandılar ne de şiddeti savundular.
14 kişilik gruptan Hassan Mshaima, Abdelwahab Hussain, Abdulhadi Al Khawaja, Dr 'Abdel-Jalil al-Singace, Mohammad Habib al-Miqdad, Abdel-Jalil al-Miqdad ve Sa'eed Mirza al-Nuri'ye ömürboyu hapis; Mohammad Hassan Jawwad, Mohammad 'Ali Ridha Isma'il, Abdullah al-Mahroos ve Abdul-Hadi 'Abdullah Hassan al-Mukhodher'e 15 yıl hapis; Ebrahim Sharif ve Salah 'Abdullah Hubail el Havaya'ya beş yıl; Al-Hur Yousef al-Somaikh'e ise iki yıl hapis cezası verilmişti.
Anonymous'tan "hack" desteği
Hacker grubu Anonymous da Al Khawaja'nın serbest bırakılması eylemlerine destek verdi ve Bahreyn'de yapılması planlanan Formula 1 'in resmi sayfasını hack'ledi.
Bahreyn'deki insan hakları ihlallerinin trajik boyutlara vardığını, insanların sokakta öldürüldüğünü, dövüldüğünü, biber gazına maruz kaldığını, işyerlerinin polis tarafından yağmalandığını söyleyen Anonymous, F1'in bu ülkede yapılma kararına karşılık sitenin hack'lendiğini duyurdu.
Al Khawaja'nın evi, 9 Nisan 2011'de 20 silahlı ve maskeli polis tarafından gece yarısı basıldı. Beş polis onu sürükleyerek merdivenlerden indirdi ve dövdü. Gözaltına alındığında bilinci kapalıydı. Ailesine nereye götürüldüğü ve neyle suçlandığı söylenmedi.
İki damadı da onunla birlikte tutuklandı, 24 Ocak 2012'ye kadar hapiste kaldılar.
Gözaltına alınırken gördüğü şiddet sonucunda yüzündeki hasarın giderilmesi için dört ayrı ameliyat olmak zorunda kaldı. Çenesine metal plakalar takıldı, operasyonlar kalıcı hasar bıraktı.
Gerekçe: Barışçıl isyanlara katılmak
El Kureyn Hapishanesi'ne götürülen Al Khawaja iki metrekarelik bir hücreye kondu. Burada da işkence ve kötü muameleye maruz kaldı, tecavüzle tehdit edildi.
Bir askerin başkanlık ettiği, savcının da asker olduğu Ulusal Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılandı.
Mahkeme salonuna uluslararası insan hakları örgütleri gözlemcileri alınmadı, duruşmalar çok kısa sürdü.
"Örgüt kurmak ve yönetmek" ve "silahlı örgüt yoluyla hükümeti devirmeye çalışmak", "yasadışı örgüte para yardımında bulunmak" suçlamalarıyla ömür boyu hapis cezası aldı.
Front Line'ın kurduğu internet sitesinde, bu suçlamalara temel olacak hiçbir delilin mahkemeye sunulmadığına dikkat çekiliyor . Suçlamaların tümü, Arap isyanları sonucunda Bahreyn'de çıkarılan özel güvenlik yasalarına dayandırıldı.
Mahkeme, avukatların dinlenmesini talep ettiği tanıkların hiçbirini dinlemedi, itirazları dikkate almadı.
28 Eylül 2011'de temyiz mahkemesi de kararı onayınca, Al Khawaja'nın avukatları 27 Ekim'de Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Yüksek Mahkeme, 23 Nisan'da kararını açıklayacak.
Al Khawaja "ya özgürlük ya ölüm" diyerek, serbest kalıncaya dek açlık grevini sürdüreceğini açıkladı.
Kızı Zeynep Al Khawaja, babasının vasiyetini yazmak için bir avukatla görüşme talep ettiğini açıkladı.
Al Khawaja Bahreyn halkına yolladığı mesajda da, "Ben öldükten sonra da protestolara barışçı şekilde devam etmenizi istiyorum, kimse ismimi lekelememeli" dedi.
Kızı Meryem Al Khawaja da babasının sağlık durumunun kritik eşiğe geldiğini, tansiyonunun aşırı düştüğünü ve her an komaya girebileceğini ifade etti.
Ne yapabiliriz?
Front Line tarafından hazırlanan websitesinde, Al Khawaja'ya yardım etmek için neler yapılabileceğini anlatan İngilizce bir video da bulunuyor. Videoda, Bahreyn Kralı Şeyh Hamad bin İssa el Halife'ye mektup yazılması ya da herkesin bulunduğu ülkedeki Bahreyn elçiliğini araması öneriliyor.
Krala gönderilecek mektubun bir örneğinin de bulunduğu aynı adreste yapılabilecekler şöyle sıralanıyor:
* Ülkede yapılacak Formula 1 yarışları öncesi kamuoyu ilgisinin Bahreyn'de yaşananlara çekilmesi
* Al Khawaja'nın serbest bırakılması için çalışan Danimarka Dışişleri Bakanı'na da e-posta atılması
* Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da da Al Khawaja'nın adının sürekli yazılarak "trend topic" yapılması
Sitede ayrıca Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a yollanacak dilekçenin de bir örneği var.
Abdülhadi Al Khawaja kimdir?
2008-2011 arasında Front Line Defenders örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koruma Koordinatörü olan Al Khawaja, bölgedeki insan hakları savunucularını korumak için çalıştı.
Kendisi hapse girene dek, hapse atılan, baskı gören insan hakları aktivistlerinin özgürlüğüne kavuşması için kampanyalar örgütlüyordu. Ülkedeki aktivistlere de güvenlik ve hayatta kalma eğitimi veriyordu.
Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası örgütlere, Bahreyn'deki aktivistlerin durumu hakkında raporlar hazırlıyordu.
Bahreyn İnsan Hakları Merkezi'nin kurucusu olan Al Khawaja, Af Örgütü'nde de çalıştı. 2005'te İnsan Hakları Aktivistleri Arap Programı'nca Yılın Aktivisti seçildi.
Al Khawaja evli ve dört kızı, bir torunu var. (AS)
* Al Khawaja'nın son durumuyla ilgili bilgileri buradan alabilirsiniz.
* Hakkında uluslararası basında çıkan haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
* Serbest kalması için yazılan dilekçeyi imzalamak ya da kampanyaya destek vermek için tıklayın.