Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yüksek lisans yaptı, Marmara Üniversitesi İletişim Bilimlerinde doktora yapıyor. 2002’den itibaren Star, Vatan, Akşam, HaberTürk ve Hürriyet gazetelerinin yazıişleri ve dış haberler bölümünde çalıştı. Güncel Hukuk dergisinde yazıları yayınlandı. BirGün’de Anonim adlı köşeyi yazıyor. 2011’den bu yana bianet’te İnsan Hakları Editörü.
Malatya'da beş üniversite öğrencisinin yargılandığı davada toplam 54 yıl hapis cezası çıktı.
Savcı Mehmet Badem'in hazırladığı iddianamedeki suç delilleri arasında kırmızı puşi ile kitaplar ve dergiler var.
Öğrenciler, Taksim'deki 1 Mayıs mitingine katılmak, aşure dağıtmak ve parasız eğitim için yapılan basın açıklamasına katılmakla suçlanıyor.
Tutuklu bulundukları Elazığ E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan mahkemeye getirilen öğrenciler, Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 Şubat'ta görülen duruşmada savunmalarını verdi.
"Aşure dağıtmak suç mu?"
Sanık Düzgün Karal, "Aşure dağıtmak Alevi inancı gereği yapılır, bunda bir suç yok. 1 Mayıs'a da katıldım, inkar etmiyorum. Bunların hiçbiri yasadışı değil" derken Sevda Kurban da "İddianamede bulunan, Dersim, Malatya, Elazığ arasında yaptığım akraba ziyaretleri neden suç oluyor?" dedi.
Kurban, "Bugün geçmişte yapılan hatalardan dolayı özür dileniyor. İleride bizden de mi özür dileyecekler? Peki o zaman kaybedilenler geri gelecek mi?" dedi.
Candaş Kat da "Burada yargılanan biz değiliz. Burada bizim nezdimizde demokratik haklar ve ifade özgürlüğü yargılanıyor" dedi.
"Siyasi ve etnik kimliğe 'terörist' damgası"
Avukat Ebru Timtik de "İnsanlar siyasi veya etnik kimliklerinden dolayı 'terörist' ilan ediliyorlar" dedi.
Öğrenciler, Türk Ceza Kanunu'nun 314/2 maddesi gereğince, "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) örgütü üyeliği" ile Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2. maddesindeki "örgüt propagandası" ile suçlanıyordu.
Ve mahkeme heyeti başkanı Hayrettin Kısa kararı açıkladı: Candaş Kat: 13 yıl 4 ay, Çağdaş Aktepe: 9 yıl, Düzgün Karal: 13 yıl 4 ay, Hüriye Göze: 8 yıl 4 ay, Sevda Kurban: 10 yıl hapis cezası aldı.
Dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderilirken, Aktepe tahliye edildi. Diğer sanıklar Elazığ E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na götürüldü.
Aynı gün aynı mahkeme
Aynı gün görülen başka bir davanın karar duruşmasında da aynı mahkeme heyeti "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" ile suçlanan üniversite öğrencilerine 13 yıl ile sekiz yıl arasında değişen hapis cezaları verilmesine karar vermişti.
O öğrenciler de 1 Mayıs ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinglerine katılmakla suçlanıyorlardı... (AS)
İlgili Haberler
-
Üniversitelilere 13 Yıla Kadar Hapis 01 Şubat 2012Malatya'da "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" ile suçlanan üniversite öğrencilerine 13 yıl ile ...
-
"Örgüt Üyeliğinden" Yargılanan Öğrencilere Tahliye Yok 17 Ocak 20128 Mart'a katılmakla suçlanan altı öğrenci ile kızının fotoğrafını taşıdığı için yargılanan Harman'ın ...
-
"Kızımı Yok Saymamı mı İstiyorlar?" 21 Kasım 2011Ölüm orucunda hayatını kaybeden kızının fotoğrafını taşıdığı için hakkında dava açılan anne Harman, ...
-
ÇHD İSTANBUL ŞUBESİ Cezaevlerinde 500'den Fazla Tutuklu Öğrenci Var 04 Kasım 2011ÇHD, YÖK'ün 30. kuruluş yıldönümünde açıkladıkları raporda, Türkiye cezaevlerinde 281 tutuklu öğrencinin tespit ...
-
Aygün, Tutuklu Öğrenciler İçin Rapor Hazırladı 26 Ekim 2011CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, 500'ü aşkın tutuklu öğrenci hakkında hazırladığı raporu, tutuklu ...
Bugün En Çok Okunanlar
-
SAĞLIK YAZILARI - DR. ERİŞ BİLALOĞLU Değişen Hekimlik: Stetoskopun Ne Kadar Ömrü Kaldı? 26 Nisan 2018
-
"İstanbul Üniversitesi'ni Bölme" 25 Nisan 2018