Yargıtay Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda çocuklara şiddet uyguladıkları iddiasıyla 17 bakıcı kadının yargılandığı, 2009'da sonuçlanan davadaki yerel mahkeme kararının bazı maddelerini onayladı, bazılarını bozdu.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını bozma gerekçesinde davanın sanıkları arasında bulunan Fatma adındaki kadınların karıştırıldığını, kimin hangi çocuk grubuyla çalıştığının kesin olarak belirlenemediğini belirtti. Suçun tanık ifadelerine göre 0-2 yaş grubunda işlendiğini, ancak Fatma adlı sanığın 3-4 yaş grubunda çalıştığının belirtildiği Yargıtay kararında, Fatma adlı başka bir görevlinin olup olmadığının araştırılması ve buna göre "mahkumiyet hükmü kurulması" istendi.
Bozma gerekçeleri
Yargıtay'ın kararında belirtilen bir başka bozma gerekçesi de temizlik firması elemanı olan kişilerin ve yuvada çalışan farklı görevlerdeki sanıkların kamu görevlisi sayılıp sayılmayacağıydı. Sanıklardan bazıları temizlik firmasında çalışıyordu. Yargıtay kararında bu noktanın tespitinden sonra ceza verilmesi gerektiği söylendi.
Ayrıca "Sanıklara yüklenen suçların niteliği gözetilerek, her bir sanığın hangi mağdur veya mağdurlara karşı yüklenen fiilleri işlediği saptanıp, suçun mağdur sayısınca oluşacağı"nın dikkate alınmaması da Yargıtay'ın bozma gerekçeleri arasında yer aldı.
İki beraat onaylandı
Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda bakıcı kadınların çocuklara şiddet uyguladıkları iddiasıyla yapılan yargılama Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılmış, 12 Kasım 2009'da sonlanmıştı.
Davada sanıklardan biri işkence ve eziyet suçundan dört yıl iki ay ceza almış, 14 sanığa üç yıl bir ay 15'er gün ile hapis cezası verilmiş, iki sanık da beraat etmişti.
Davanın savcısı mütalaasında dört sanığın beraatini, 13 sanığın da eziyet ettikleri her çocuk için sekiz yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.
Yargıtay, daha önce Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara bağlanmış olan davada verilen iki beraat kararını onayladı.
Malatya Çocuk Yuvası'nda bakıcıların çocuklara uyguladığı şiddetin gizli kamerayla kaydedilmiş görüntüleri 2005'te bir televizyon kanalında yayınlanmış, ardından konuyla ilgili dava açılmıştı. (YY)
Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu'nun Malatya Çocuk Yuvası Raporu için tıklayınız.