Sivas katliamının firari altı sanığının zamanaşımından faydalanıp faydalanmayacağının belirleneceği yarın ki (6 Aralık) duruşma öncesinde Toplumsal Bellek Platformu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir basın açıklaması yaptı.
İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaması gerektiğini söyleyen Toplumsal Bellek Platformu üyeleri, "Madımak durmadan yanarken insanlık suçları zaman aşımına uğrayabilir mi?" diye sordu.
"Araştırma Komisyonu kurulsun"
"Bugün davanın sanıkları, yakalanamadıkları ve mahkeme önüne getirilmedikleri için zaman aşımından yararlanmayı bekliyorlar. Tek bir amacımız var: İnsanların birbirini yakmadığı bir geleceği yaratmak" denilen basın açıklamasında, işlenen suçun insanlık suçu olduğu ve hukukun böylesi suçları zamanaşımı kapsamına alarak hak ihlaline izin vermemesi gerektiği ifade edildi.
Aydınların bu şekilde katledilmesinin ardındaki gerçeklerin aydınlanmamasının o toplumun ahlaki yapısındaki çürümeyi gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulması talep edilerek şu ifadelere yer verildi:
* Meclis bünyesinde tesis edilecek bu komisyonun, idarenin ve yargının elindeki ilgili tüm verileri inceleyerek değerlendirmesini bekliyoruz.
* Geçmişte zaman aşımına uğramış dosyaların yeniden açılabilmesi için; komisyonun, iç hukukumuzda evrensel düzeyde düzenlemeleri hayata geçirmesini gerekli görüyoruz. Bugüne kadar benzeri taleplerle kurulan araştırma komisyonlarının, yetkilerinin kısıtlılığı ve karşılaştıkları engeller nedeniyle çalışmalarını tam anlamıyla sonuçlandıramadıklarını biliyoruz.
* Faili meçhul bırakılan cinayetlerin içyapılarının ortaya çıkarılması ancak, daha geniş yetkilerle donatılmış bir komisyonla mümkün olacaktır.
* Benzeri olayların tekrar yaşanmaması ve toplumda adalet duygusunun yeniden tesis edilmesi için yasama organına tarihsel bir görev düşmektedir.
"Yasa değişsin"
Sivas Davası müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, bianet'e yaptığı açıklamada TBMM'de Barış ve Demokrasi Partisi'nden Pervin Buldan, Hasip Kaplan ve Sırrı Süreyya Önder ile, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ise Muharrem İnce ve Veli Ağababa ile görüştüklerini söyledi.
BDP ve CHP'lilerden davaların zamanaşımına uğratılmaması konusunda yasa değişikliği ve yakalanmamış olan sanıklarla ilgili olarak da bu sanıkların yakalanması konusunda gerekli soru önergelerinin verilmesini talep ettiklerini söyleyen Sarıhan, TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Meclis Başkanı ile de görüşme yapılacağını söyledi.
12 Eylül de zamanaşımına girer
Usule göre aleyhe olan hükümlerin geriye doğru işlemediğini ve sanıkların lehlerine olan yasalardan faydalandığını söyleyen Sarıhan, 2005'te çıkarılan bir yasayla insanlık suçlarının zamanaşımı kapsamından çıkarıldığını, ancak bu yasanın 2005'ten sonra işlenen insanlık suçları için geçerli olduğuna dikkat çekti.
Evrensel hukuk normları gereği insanlık suçlarında zamanaşımının kesinlikle olmaması gerektiğini söyleyen Sarıhan, aksi taktirde sadece Sivas katliamı değil, başta 12 Eylül olmak üzere geçmişteki tüm insanlık suçlarının aynı şekilde zamanaşımı kapsamına alınacağını ve hepsinin karanlıkta kalmaya devam edeceğini ifade etti. (EKN)