Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 5 Temmuz 2000'de Burdur Cezaevi olayları sırasında zarar gören 24 kişinin açtığı davayı sonuçlandırdı. AİHM, Türkiye'yi 1 milyon 104 bin lira tazminat ödemeye mecbur etti.
11 yıl önce, 5 Temmuz 2000'de Burdur Cezaevi'nde düzenlenen operasyonda polis ve jandarma tarafından düzenlenen baskında Veli Saçılık'ın kolu kopmuştu. Bugün, 11 yıl sonra aynı gün AİHM Türkiye'yi suçlu buldu.
"Veli Saçılık davası" diye bilinen ve 24 kişinin başvurusuyla açılan davayı karara bağlayan mahkeme, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Sözleşmenin "İşkence yasağı" başlıklı 3. maddesi şöyle: "Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz."
24 kişiye 46 bin lira tazminat ödenecek
Kötü muamelenin yasaklanması ve etkin soruşturma hakkıyla ilgili hükmün çiğnendiğine ilişkin değerlendirme yapan mahkeme, başvuruda bulunan 24 kişiye 20'şer bin Euro (yaklaşık 46 bin TL) tazminat ödenmesi gerektiğini kararlaştırdı.
Mahkeme, kararında hükümetin açıklamalarını inandırıcı bulmadığını belirtti. Bunun yanında, Türkiye'de yürütülmüş olan kovuşturma, askeri olduğu için bağımsızlığının sorgulanabilir olduğunu, soruşturma aşamasında adli makamların kanıtlara erişiminin engellenmiş olduğunu ekledi.
Saçılık'ın kişisel davası sonuçlanmadı
24 kişiden ayrı görülen Veli Saçılık'ın kişisel davası ile ilgili kararın ise, Türkiye'deki tazminat davalarının sürmesi nedeniyle daha sonra verileceği açıklandı.
Burdur Cezaevi isyanı neden çıkmıştı?
Cezaevindeki tutsaklar, duruşmalara götürülürken güvenlik güçlerinin onlara kötü muamele ettiğini söyleyerek 4 Temmuz 2000'deki duruşmalara girmeyeceklerini söylediler.
Bunun üzerine, 400'e yakın jandarma koğuşlara girerek, tutukluları dövdü ve işkence yaptı. Saçılık'ın kolu da bu sırada koptu. Saçılık hariç 60 kişi, operasyon sırasında yaralandı. (IC/ŞA)