Kayıp yakınları, Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında Beşiktaş Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı ve kaybedilenlerin bulunması ve sorumluların cezalandırılması için savcıları göreve çağırdı.
Cumartesi İnsanları olarak her hafta Galatasaray Lisesi önünde toplandıklarını belirten kayıp yakınları, kaybedilenleri unutturmayacaklarını, adalet yerini bulana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'dan Altan Sinan Cebecigil'in okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Biz kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 'devlet eliyle işlenen insanlık suçlarında cezasızlığa' itirazımızı dillendirmek için Beşiktaş Adliyesi önündeyiz.
"Tüm çabalarımıza karşı 31 yıldır tek bir gözaltında kayıp vakası bile yargıya taşınmadı. Kayıplarımız da biz de hukukun koruma şemsiyesinden çıkartılıp, hukuksuzluğun vahşetine terk edildik. Devleti koruma güdüsüyle hareket eden yargı kayıplarımızın akıbetlerini kovuşturmadı, failleri yargılamadı. Savcılar, başvurularımızı soruşturmaya değer bulmadı, hukuku işletmedi, etkin soruşturma yapmadı.
"Şili'de, İspanya'da, Arjantin'de, Yunanistan'da olduğu gibi insanlığa karşı suç işleyenleri yargı önüne çıkartacak cesur savcılara ihtiyacımız var.
"Adaletin sağlanması için, insanlık vicdanını derinden yaralayan gözaltında kaybetme suçunda cezasızlığın son bulması için, savcıları ve yargıçları siyasi eğilimlerine göre değil, evrensel hukuka göre görev yapmaya çağırıyoruz!"
"Burada kaybedilen insanlık"
Kayıp yakınları yetkilileri göreve çağırdı ve adalet yerini bulana kadar mücadeleyi bırakmayacaklarını ifade etti.
İsmail Bahçeci'nin kardeşi Umut Bahçeci, "17 sene önce ağabeyimin kaybedildiği Gayrettepe'nin gittik, orası kapatılsın, utanç müzesi yapılsın dedik. Bugün burada adaleti kayıplarımızı bulmaya davet ediyoruz" dedi.
Kiraz Şahin, eşi İsmail Şahin'in nasıl kaybedildiğini anlattı ve ekledi: "çocukları bana soruyor babamız nerede diye, ben de devlete soruyorum, İsmail Şahin nerede?"
Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mithail Kırbayır, "1995'den beri Cumartesi insanları adaleti arıyor. Kaybedenler ortada ama adalet tecelli etmiyor. Adaleti görürseniz selam söyleyin" diye konuştu.
Hasan Ocak'ın ağabeyi Hüseyin Ocak, "Ortaya çıkan yeni belge ve bilgilere rağmen, devletin adaletini sağlayanlar kör ve sağır oldu. Adaletin olmadığı yerde vicdan, demokrasi ve özgürlükler olmaz. İleri demokrasiden bahsedenler bunu sağlasınlar. Adalet yerini bulana kadar mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.
Rıdvan Karakoç'un ağabeyi, kardeşinin cesedini bulduklarında işkence izleri olduğunu belirtti, ve ekledi: "Birçok kayıp yakınının gidip dua edebileceği bir mezar yok, yakınları öldü mü onu da bilmiyorlar. Biz eğer adalet varsa bunun tecelli etmesini istiyoruz. Katiller hala aramızda. Burada kaybedilen insanlıktır."
Cumartesi İnsanları, 28 Mayıs'ta "kayıpların akıbeti açıklansın, sorumluları yargılansın" talebiyle, saat 12'de yine Galatasaray Lisesi önünde buluşacak .(ÇT/EÖ)