Bugün Diyarbakır'da İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) düzenlenen basın açıklamasında 2010'da ve 2011'in ilk dört ayında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocuklarla yönelik ihlal raporu açıklandı.
Buna göre, 2010'un tamamında 286 çocuk gözaltına alınıp, bunlardan 95'i tutuklanırken, 2011'in ilk dört ayında gözaltına alınan çocuk sayısı 352'ye, tutuklanan çocuk sayısı 116'ya yükseldi.
Son dokuz ayda 129 çocuk tutuklandı
İHD Diyarbakır Şubesi, kamuoyunda "Taş Atan Çocuklar Yasası" olarak bilinen 6008 Sayılı yasa ile Terörle Mücadele Kanunu'nda çocuklara ilişkin düzenlemenin yapıldığı 2010 yılından sonra gözaltına alınan ve tutuklanan çocukları kapsayan raporunu düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.
Rapora ilişkin açıklamada, TMK'da yapılan yasal değişiklikten bu yana geçen 9 ay içerisinde 424 çocuğun gözaltına alındığı,129 çocuğun da tutuklandığı belirtildi.
Dernek binasında düzenlenen açıklamaya İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, Şube yöneticileri Avukat Keziban Yılmaz, Avukat Serdar Çelebi, Avukat Rehşan Bataray Saman ve Avukat İbrahim Çeliker katıldı.
Basın açıklaması öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, yasalarda yapılan değişikliğe rağmen çocukların durumunda bir değişikliğin yaşanmamasının sistemin ayıbı olduğunu belirterek, sorunun ortadan kalkması için yasaların daha ciddi ele alınarak değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi.
"Yasa sorunu baştan çözmüyor"
Bilici'nin ardından hazırlanan basın açıklamasını okuyan Avukat Keziban Yılmaz, 2006 yılında AKP Hükümeti tarafından Terörle Mücadele Kanunu'nda çocuklar aleyhine yapılan değişiklikler ile birlikte Kürt çocuklarının yasa eliyle çocuk olmaktan çıkarıldığını hatırlatarak, "Çocuklar bir toplantı ya da gösteri yürüyüşüne katıldığı, bir zafer işareti yaptığı ya da slogan veya taş attığı iddiası ile 'Örgüt adına suç işlediği' gerekçesi ile tutuklanarak cezaevlerine konulmuş, yargı önünde yetişkin gibi kabul edilerek özel yetkili mahkemelerde yargılanmış ve yaşlarından fazla cezalara mahkûm edilmişlerdi" dedi.
Çocukların maruz bırakıldığı uygulamalar karşısında gerek ulusal, gerekse uluslararası kamuoyunda gelişen tepki ve baskılar sonucu AKP Hükümetinin 22 Temmuz 2010 tarihinde "Çocuk Yasası" adı altında 6008 Sayılı Yasa ile Terörle Mücadele Kanunu'nda ve Toplantı ile Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda kısmi değişiklikler yaptığına vurgu yapan Yılmaz, "Bu yasal değişikliklerin Meclisten geçmesi ile birlikte, biz insan hakları savunucuları olarak yasada yer alan düzenlemeleri inceledikten sonra, yasa hakkında bilinçli olarak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini, yasanın gerek ulusal, gerekse uluslararası arenada hükümetin bu konuda zedelenmiş imajına makyaj yapma amacına hizmet etmekten başka bir amaç taşımadığını belirtmiştik. Ayrıca bu gayeye hizmet eden bir yasanın da sorunu esastan çözmeyeceğini siz değerli basın mensupları aracığıyla kamuoyu ile paylaşmıştık" diye konuştu.
Çocuklar teknik takibe alındı
Çocukların, 6008 Sayılı Yasanın kabulünden önceki uygulamalardan daha vahim nitelikte olan bir takım uygulamalarla karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu süreçte kimi çocuklar, 1990'lı yılları anımsatan yöntemlerle sabaha karşı evlerine yapılan baskın ve operasyonlar sonucunda gözaltına alınmış, götürüldükleri Terörle Mücadele Şubesi'nde birkaç saat tutulduktan sonra Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edilmişlerdir.
Yine kimi çocuklar, keyfi ve hukuk dışı bir şekilde 'iletişimin dinlenmesi', 'teknik takip' gibi özel usul ve yöntemlere maruz kalmış, kimi çocuklar da henüz mahkeme tarafından dahi yargılanmadan tıp etiğine uymayan Adli Tıp Kurumu Raporları ile 'Örgüt Üyesi' şeklinde suçlu ilan edilmiştir." (EKN)