Avukat Gülizar Tuncer Tekirdağ F Tipi Cezaevi İkinci Müdürü Haydar Ali Ak'ın tecrit koşullarını dayanılmaz hale getirdiğini, mahkumlara "marş söylemek, slogan atmak" nedeniyle bile ceza verdiğini söylüyor.
bianet'e konuşan Tuncer Devrimci Karargah davası sanıklarından Ulaş Bayraktaroğlu'nun eşi Ekin Bodur da Tekirdağ'daki koşulların diğer cezaevlerinden çok daha kötü olduğunu, görüş haklarının bile kısıtlandığını anlattı.
Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekili, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bağımsız milletvekili adayı Sebahat Tuncel de 21 Eylül 2010'da Meclise verdiği soru önergesinde, Ak hakkındaki işkence iddialarının açıklığa kavuşturulmasını talep etmişti.
"Disiplin cezaları tahliyeyi geciktiriyor"
Tuncer, ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan mahkumların ortak havalandırmaya çıkamadığını, günde bir saatlik havalandırma zamanını da yalnız geçirdiklerini, tamamen izole edildiklerini ve uzun süreler boyunca sadece cezaevi görevlilerini görebildiklerini söyledi.
Mahkumların marş söylemesi bile cezalandırma sebebi oluyor. Marşlar, "gerekli" ve "gereksiz" olarak ayrılıyor ve İstiklal Marşı haricindeki tüm marşlar gereksiz sayılarak disiplin cezası veriliyor. Bu disiplin cezaları, tahliyelerini de geciktiriyor. Ceza süresi dolduğunda, disiplin cezası aldığı süre düşülerek, o zamanı tekrar yatması gerekiyor.
Ağırlaştırılmış müebbet mahkumları, anne, baba, kardeş, torun ve çocuklarından başka kimseyle görüştürülmüyor. Arkadaşlarıyla görüşmelerine izin yok.
"Yasal ziyaretleri bile kısıtlıyorlar"
Bodur da, Devrimci Karargah davasından tutuklu yargılanan Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ndeki Ulaş Bayraktar ile görüşmeye gittiğinde yaşadıklarını bianet'e anlattı:
"Tekirdağ, Silivri Cezaevi'nden çok farklı. Buradaki cezaevi müdürü, inisiyatifi en olumsuz şekilde kullanıyor. Yollanan mektuplar üç haftadan önce elime ulaşmıyor.
Görüş günlerinde de çeşitli kısıtlamalarla karşılaşıyoruz, ayrı odalara oturtuyorlar, diğer arkadaşlarımızla selamlaşmamıza bile kızıyorlar. Yasal olarak mahkumların koğuşlar arasında beş saatlik görüş hakkı var, bunu bir saat olarak kullandırtıyorlar.
Duvara astıkları dünya haritasını bile gardiyanlar yırtıp attı. Şikayet dilekçeleri dikkate alınmıyor."
Slogan atınca 5.5 yıl görüşten men edildi
Tuncer, Tekirdağ Cezaevi'nde, İkinci Müdür Haydar Ali Ak'ın "süngerli oda"da mahkumlara atılan dayaklara iştirak ettiği iddialarını da gündeme getirdi.
Tekirdağ Cezaevi'nde hükümlü bulunan Hasan Şahingöz, mektubunda, "gereksiz slogan atmak" suçlamasıyla 33 disiplin cezası aldığını yazdı. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’a göre verilen kınama haricindeki disiplin cezaları, bir ay iletişimden, bir ay da ziyaretten men cezası anlamına geliyor. Dolayısıyla, slogan atmakla ve marş söylemekle suçlanan Şahingöz, 33 ayrı disiplin cezası aldığı için, 66 ay (5.5 yıl) boyunca hiçbir ziyaretçisiyle görüşemeyecek ve mektup yoluyla iletişim kuramayacak.
Disiplin cezaları nedeniyle, yine Tekirdağ Cezaevi'ndeki Ali Gülmez altı yıl, Sami Özbil de 4.5 yıl boyunca iletişim ve ziyaretçileriyle görüşmekten mahrum bırakıldı. (AS)