Antalya'da 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i öldüren Mehmet Ergin adlı polis, ikinci kez yargılandığı mahkemede yine 16 yıl sekiz ay ceza aldı.
''Dur'' ihtarına uymadığı iddiasıyla Gemik'i vurarak öldürdükten sonra yargılandığı mahkemede 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılan Ergin hakkındaki karar, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nce bozulmuştu.
Yeniden başlayan yargılamada, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararında direnerek sanığa aynı cezayı verdi. 18 yaşındaki Gemik, 27 Ekim 2008'de "dur" ihtarına uymadığı ve motosikletiyle kaçtığı gerekçesiyle polis kurşununa hedef olmuş ve hayatını kaybetmişti.
Polis memuru Ergin, 20 Ağustos 2009'da 16 yıl 8 ay hapis cezası almıştı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise ''suç niteliğinde yanılgıya düşüldüğü'' gerekçesiyle kakarın bozulmasınaa ve sanık hakkında daha az ceza öngören ''kasten yaralama sonucu ölüme neden olmak'' suçundan yargılanmasına hükmetmişti.
"Yargıtay adaletle dalga geçiyor"
Yargıtayın bozma kararı gereği, yeniden başlayan davanın ikinci duruşmasına da sanık Ergin ile Gemik'in babası Haşim Gemik, annesi Sevgi Efe, yakınları ve avukatlar katıldı.
Gemik ailesinin avukatı Münip Ermiş, Yargıtay'ın, doğrudan açılan ateşle ölümle sonuçlanmış bir olayla ilgili yaralama hükmünün kurulmasını isteyerek bozma kararı verdiğini savundu. Ermiş, Gemik'in ölümünün yaralamayla ilgisinin bulunmadığını söyledi.
Ermiş, ''Yargıtay bu bozma kararıyla hem hukukla hem adaletle dalga geçiyor. 28 yıllık avukat olarak bu kararla benimle ve vicdanımla da alay edildiğini düşünüyorum" dedi.
Savcı da "Kararda direnilsin" dedi
Müdahil avukatlardan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozaağaçlı da "Mahkemenizin ilk kararınına saygı duyuyoruz ve bu kararda direnilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Çağdaş Gemik'in annesi Sevgi Efe ile babası Haşim Gemik de, polis memurunun cezalandırılması taleplerini yinelediler. Duruşmada Savcı Mustafa Piroğlu da görüşünü açıklayarak, mahkemenin daha önce verdiği kararda direnilmesi gerektiği düşüncesini dile getirdi.
Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, yaklaşık 15 dakikalık müzakerenin ardından kararı açıkladı. Mahkeme Başkanı Mustafa Zeki Söğüt, Yargıtay'ın, TCK'nın 87/4 maddesindeki ''Kasten yaralama sonucunda ölümün meydana gelmesi'' şeklinde suç vasfının belirlenmesine ilişkin bölümünün usul ve yasaya uygun görülmediğinden bozma kararına uyulmamasına karar verdiklerini açıkladı.
Söğüt, sanık Ergin'in "Olası kastla insan öldürmek" suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, sanığı duruşmadaki iyi haline yönelik yapılan indirimlerinin ardından yeniden 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Ailesi ve avukatları kararı alkışladı. Karar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilecek.
Tursun davası AİHM'e gidiyor
Üç yıl önce İzmir'de polisin başından vurarak öldürdüğü üniversite öğrencisi Baran Tursun'un ailesi ise mahkemenin verdiği iki yıl bir aylık cezaya tepkili. Ceza, Yargıtay'ca da onandı.
Mahkeme, sanığa, "taksirin yoğunluğuna ve kullandığı silahın tehlikeliliğine göre" önce 3 yıl hapis cezası verdi. Ardından ceza, sanığın eylemini kasıt olmaksızın, sınırı aşarak işlediği gerekçesiyle iki yıl bir aya düşürüldü. Aynı davada delilleri karartmak suçundan yargılanan 10 polis de beraat etti.
Baran'ı öldüren polisin tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak 15 ay daha hapis yatmasına hükmedildi. Sanık polis memuru meslekten de men edildi.
Baba Mehmet Tursun davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacak. Tursun, "Aslında benim niyetim AİHM'e götürmek değil ama bu öyle bir adaletsizlik ki içim sızlayarak götüreceğim" diyor. (AS/EÖ)