TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün kayıp annesi Kadriye Ceylan için "İlgilenmedi, arayıp sormadı" demesi tepki çekti. 2004'te kaybolan Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan, "Oğlum Jandarma'da kaybedildi. Türkiye'de binlerce kayıp var, hangisinin gözaltı kaydı var? Hepsini böyle kaybetmediler mi?" dedi.
"Tolga Baykal Ceylan gözaltında kaybolmadı, çünkü karakolda kaydı yok" diyen Üskül, Kadriye Ceylan için de "Annesi hiç bizi arayıp 'Ne yaptınız, hangi noktaya geldiniz?' diye sormadı. Konuyla ilgilenmiyor, çalışmalarımızla ilgilenmiyor. Oğluyla iletişime geçmiş olabilir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kayıp anneleriyle yaptığı görüşmenin ardından Meclis İnsan Hakları Komisyonu Tolga Baykal Ceylan'ı araştırmaya başlamıştı.
"Üskül'ü aradım, bir türlü ulaşamadım"
Kadriye Ceylan, bianet'e şu açıklamayı yaptı:
* Üzgünüm, çok üzgünüm. Üskül milletin parasını boşuna harcıyor. İğneada'ya karakolda gözaltı kaydı aramaya mı gitti? Bu çok saçma.
* Türkiye'de binlerce kayıp var, hangisinin gözaltı kaydı var? Hepsini böyle kaybetmediler mi? Devletin kaybettiği insanların kaydı başka yerlerde vardır, herkese açık olmayan yerlerde. Üskül oralara baksın. Üskül, oğlum için "Kaçtı" diyor. Oğlum sabıkalı değildi, neden kaçsın?
* Ben Başbakan'a güvenmiştim. Onunla yeniden görüşmek istiyorum. Bu araştırmayı doğru insanlara yaptırmalı.
* Üskül'ün "İlgilenmedi" demesi çok ayıp. Araştırmalarına başladıktan hemen sonra aradım, "Münih'e gitti, dönünce sizi arar" dediler. Sonrasında avukatım da sık sık aradı Üskül'ü. Ancak o zamandan beri arayan soran olmadı. İğneada'ya giderken neden beni çağırmadılar.
"Yalanların arkasına saklanmasınlar"
* Üskül, oğlumla iletişime geçtiğimi ima etti. Oğlumla iletişime geçsem neden meydanlara çıkayım, neden bu kadar uğraşayım? Bu yaptıkları, söyledikleri çok çirkin, yalanların arkasına saklanmasınlar.
"Umutlanma diyenler haklı çıktı"
* Baştan beri çekincelerim vardı ama hep umutlanmak istedim. Arkadaşlarım, diğer kayıp yakınları "Çok umutlanma" diyorlardı. Ama ben umutsuzluğumu hep sakladım. Neticede arkadaşlarım haklı çıktı.
* Ömrümün sonuna kadar Galatasaray Meydanı'nda, kayıp ailelerinin yanında olacağım. Oğlum bulunsa da mücadeleden vazgeçmeyeceğim.
Oğlunun cesedi diye başkasını gösterdiler
Tolga Baykal Ceylan, 7 Ağustos 2004'te İğneada'ya gitti. İki gün sonra annesini aradı, bir daha kendisinden haber alınamadı.
İğneada'ya giden Kadriye Ceylan, Jandarma'ya başvurdu. Jandarma, önce anneye Tolga'nın bölgeden ayrıldığını söyledi, birkaç gün sonra da oğlunun ıslak giysilerini verdi. Görgü tanıkları, Jandarma'nın Tolga'yı gözaltına aldığını söyledi.
Ceylan, Jandarma'nın söylediklerinden ikna olmayınca oğlunun cesedi diye bir başkasının cesedini gösterdiler. Cesette oğlunun mayosu vardı.
Ceylan, nüfus müdürlüğünde, oğlunun hayatta olduğunu ve Bulgaristan'da yaşadığını gösteren bir belgeye rastladı. Ancak Dışişleri Bakanlığı'na başvurduğunda bunun gerçek olmadığını gördü. (AS/EÖ)