İki kişinin tecavüz suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme, Adalet Bakanlığı genelgesine rağmen, iki üniversite hastanesinin tecavüz mağdurunun ruh sağlığının bozulduğu yönündeki raporunu kabul etmedi.Kararına Yargıtay 5. Dairesi'nin üniversite hastanelerinin raporlarını geçersiz sayıp kararı bozabileceğini gerekçe gösterdi.
Önce tecavüz mağduru İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi, sonra da Adli Tıp Kurumu raporunun geç geleceği gerekçesiyle sanıklar tahliye edildi. Zorla alıkoyma, yağma ve tecavüz suçlarından 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan iki sanık, serbest bırakıldı.
Kararı protesto eden avukatlar, cübbelerini çıkarıp duruşma salonunu terk etti. Protesto gerekçelerinin tutanaklara geçirilmesini isteyen avukatlar, kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) aykırı olduğunu belirtiyor; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) ve CEDAW Komitesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.
İki kişi kaçırıp tecavüz etti
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) bir öğrenci 18 Mart akşamı evine dönerken T.D. ve A.Y. tarafından zorla bir kamyonete bindirilerek Ayaş Yolu'na götürüldü, tecavüz edildi ve parası da gasp edildi.
Saldırganların elinden kurtulmayı başaran genç kadın karakola başvurdu; savcılığa ve Ankara Adli Tıp Şube Başkanlığı'na sevk edildi.
Adli Tıp darp ve cebir izleri tespit etti. Numune Hastanesi ruhsal sağlığı bozulmuştur raporu verdi. Vajinal muayenede erkeklerden birine ait sperm örneği bulundu. Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlıkları ruhsal durumunun bozulduğuna dair raporlar verdi.
Olaydan bir gün sonra şüpheliler yakalandı, tutuklandı, haklarında Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Mahkeme, 10 Ağustos'taki ilk duruşmada, üniversite hastaneleri raporlarını kabul etmeyerek genç kadının İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevkine karar verdi.
Kadının avukatları ise yoğunluk nedeniyle İstanbul Adli Tıp Kurumu'na giden bir dosyanın iki yıldan önce gelmeyeceğini belirtti; Devlet Denetleme Kurulu'nun bir raporu ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Dairesi'nin üniversite hastanelerinden rapor alınabileceği yönünde genelgesi nedeniyle karara itiraz etti.
Avukatlar, üniversite hastaneleri raporlarının geçerli sayılmasını, mecbur kalınırsa Ankara Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'ne sevk talep etti. Ancak mahkeme başkanı, Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmazsa Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararı bozacağını belirterek bu talebi reddetti.
İkinci duruşmada dosya İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Dün görülen üçüncü duruşmada ise mahkeme heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor gelmesinin uzun süreceği gerekçesi ve "masumiyet karinesi" gereğince sanıkları tahliye etti.(BB)
____________________________________
Haber deseni: Gülseren Südor; 1945'te Ordu'da doğdu. 1968'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden mezun oldu. 1970-1974 arasında İtalya'da çalışmalarını sürdürdü. Çok sayıda kişisel ve karma sergiye, bienal ve trienallerle fuarlara katıldı. 1986'da II. Trofeo Raffaello Milano - Italia birincilik ödülü ve 1987'de I. Trofeo Dürer Milano - Italia üçüncülük ödülü aldı. Çalışmalarını İstanbul'da sürdürüyor.