Tuzla'da bir tersane işçisi daha hayatını kaybetti. Bugün saat 08:40 sularında gerçekleşen kazada, kopan vinç demirinin üzerine düştüğü 23 yaşındaki işçi Metin İnanır öldü. İşçilerden Ramazan Kocatepe'yse yaralandı.
bianet'in görüştüğü Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası'nın (LİMTER-İŞ) başkanı Kamber Saygılı yan tersanedeki vincin kullanılmasının kazaya ve ölüme davetiye çıkarmak olduğunu söyledi.
"Olay eski adı Selahattin Aslan, yeni adı Astaş olan tersanede gerçekleşti. Montaj halindeki geminin üzerinde olduğu kızağın yerini değiştirmek için vinç gerekir. Ancak bu tersanede vinç olmadığı için, yandaki GEMTİŞ tersanesinde sabit duran vinç kullanılmış.
"Vinç kaldıracağı nesneye ne kadar uzak olursa, kuvveti o kadar düşer, risk de o kadar artar. Bu arada, 15 kadar işçi de kızağı itmek için kullanılmış. Vincin 'bom' denen demiri kopup İnanır'ın üzerine düşmüş."
2010'da üçüncü, 1992'den beri 134. tersane işçisi öldü
Deniz Raspa Boya adlı taşeron firmada çalışan İnanır'la birlikte, sendikanın verilerine göre, 1992'den beri en az 134 tersane işçisi öldü. Bunlar "en az sayıdaki" ölümler. Zira sendika, basına yansımayan, bilinmeyen, geç öğrenilen ölümlerin olduğunu defalarca dile getirmişti.
Bu yıl, 36 yaşındaki montaj ustası İsmail Çakır, vinçteki hurda kazanının başına düşmesi sonucu 5 Nisan'da Yalova-Altınova tersaneler bölgesinde öldü. Çakır, Necdet Kalkavan tersanesindeki Özefe Denizcilik taşeron firmasında çalışıyordu.
Aynı bölgede, 26 yaşındaki Sinan Turhan da Cemre Tersanesi'ndeki taşeron firma Fırat Gemi'de çalışırken düşmüş, geminin tankında ağır yaralı olarak bulunmuş, hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybetmişti. Turhan'ın yaralı bedeni, düştükten saatler sonra, işçilerin servis araçlarına bindikleri sırada Turhan'ın tersaneden çıkmadığını fark etmeleri sonucu bulunmuştu.
İnanır, bu yıl tersanelerde hayatını kaybeden üçüncü işçi oldu.
2009'da 15 tersane işçisi öldü
2009'da tersanelerde 15 işçi hayatını kaybetti. Tuzla'da 11, Gölcük, Kocaeli, Zonguldak Ereğli, Aliağa'da birer işçi öldü. 2008'deyse 21 tersane işçisi öldü.
"Kaza değil, cinayet"
LİMTER-İŞ ölümlerin kaza değil, cinayet olduğunu söylüyor ve önlemleri almayan, "işçileri ölüme gönderen tersane patronları 'planlayarak öldürmekten' yargılanmalı" diyor.
"134 arkadaşımız öldü, patronların hiçbiri yargılanıp ceza almadı" diyen Saygılı, Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin de tersanelerde kaza ve ölümlerin temel nedenlerinden biri olarak gösterdiği taşeron firma uygulamasının sürdüğüne dikkat çekti.
Sendika, iş güvenliği ve işçi sağlığının tersane ve taşeron firma patronlarının vicdanına bırakılamayacağını, hem denetim hem de yaptırım gücü olan bağımsız bir komisyon kurulmasını istiyor. Bu komisyonda sendikadan, tersane işverenlerinin örgütü GİSBİR'den, Çalışma Bakanlığı'nın atadığı iş müfettişlerinden, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nden (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) ve barolardan temsilcilerin bulunmasını öneriyor. (TK)