Avrupa Konseyi (AK) İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), beş kişilik heyetinin İmralı adasındaki ziyaretiyle ilgili açıklama yaptı.
Beş kişilik heyet, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ve diğer mahkumlar Şeyhmuz Poyraz, Cumali Karsu, Hakkı Alkan, Hasbi Aydemir, Bayram Kaymaz'ın tutulduğu yeni F tipi cezaevini 26-27 Ocak tarihlerinde incelemişti.
CPT resmi açıklamasında, hükümlülerin cezaevi koşullarını, özellikle de kendilerine sunulan toplu etkinlik olanaklarını ve akraba, avukatlar tarafından ziyaret edilme haklarının nasıl uygulandığını incelediklerini duyurdu.
Heyet, Bursa Başsavcısı Sait Gürlek ve İmralı F Tipi'nden sorumlu Yahya Özkök'le de görüştü.
CPT heyeti şu adlardan oluşuyordu: Mauro Palma (Heyet Başkanı, CPT Başkanı), Marc Nève (Avukat, CPT Belçika üyesi), Jean-Pierre Restellini (Dahiliye ve adli tıp uzmanı, CPT İsviçre üyesi), Timothy Harding (Psikiyatr, Cenevre Adli Tıp Enstitüsü'nün eski yöneticisi), Michael Neurauter (CPT Sekreteryası birim yöneticisi).
Öcalan, geçen yıl kasım ayında nakledildiği yeni cezaevinde sağlık durumunun kötüleştiğini, sağlıklı nefes alamadığını, odasındaki kullanım alanının küçüldüğünü avukatlarına söylemiş, birçok ildeki protesto gösterilerinin ardından Adalet Bakanlığı yeni cezaevinden fotoğrafları basına dağıtmış ve koşulların kötüleşmediğini savunmuştu. Öcalan'ın avukatları, bu fotoğrafların yanıltıcı olabileceğini, esas olanın Öcalan'ın şikayetlerini dinlemek olduğunu dile getirmişlerdi. Öcalan daha sonraki avukat görüşmelerinde, görüşmesi için bir heyet gönderdiğini, hücreye iki pencere daha açıldığını söylemişti.
Yeni cezaevi, CPT'nin daha önceki raporlarında yer alan uyarıları üzerine yapılmıştı.
Hükümet Türkiye'deki üç insan hakları örgütünün, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) yeni cezaevinin koşullarını inceleme talebine olumlu yanıt vermemişti. Konu, Meclis'teki İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun da gündemine alınmamıştı.
CPT nedir?
Türkiye'nin de üye olduğu Avrupa Konseyi'nin organı CPT, özgürlüğünden alıkonan kişilerin işkence, insanlık dışı, aşağılayıcı ve kötü muamele görmesini önlemek için çalışıyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni kabul eden bütün ülkelerde, ruh sağlığı merkezleri dahil,kişilerin özgürlüklerinden alıkonduığu yerleri kısıtlama olmaksızın ziyaret ve inceleme yetkisi var. Türkiye de bu ülkelerden biri.
CPT, ziyaretlerinin ardından hazırladığı raporları, ülkelerin yanıtlarıyla birlikte yayınlıyor. Komitenin aralarında ruh sağlığı uzmanları, hekimler, hukukçular, siyaset bilimcilerin de olduğu 40'ı aşkın bağımsız ve tarafsız olması gözetilen üyesi var. Komite'de Türkiye'den, daha önce Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörlüğü de yapan Prof. Dr. Yakın Ertürk bulunuyor. (TK)