* Haberin fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
* Ali Çerkezoğlu'nun kurumlar adına okuduğu basın metnini dinlemek için tıklayınız.
Genel Sağlık Sigortası'nın (GSS) birinci yılında Beyoğlu Tünel'de bir araya gelen sendikalar, meslek odaları, sol gruplar ve siyasi partiler Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nı (DB) protesto etti.
Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde konuşan Türk Tabipler Birliği'nden (TTB) Ali Çerkezoğlu, "IMF, DB ve AKP sağlığa zararlıdır" dedi. TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy, Bilgi Üniversitesi'nde konuşan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a ayakkabı fırlatan gazeteci Sefer Selçuk Özbek'e destek verdi: "Demokrasilerde böyle tepkiler olur."
İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşe Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Sekreter Tayfun Görgün ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren de katıldı.
"IMF'ye, DB'ye ve AKP'ye karşı meydanlarda olacağız"
Saat 12.30'da Tünel'de bir araya gelen grup Taksim Meydanı'na yürüdü.
"IMF-DB ülkemizden defol", "IMF'yi def et, dış borçları reddet", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarının atıldığı yürüyüşün sonunda konuşan Gürsoy, "Türkiye'ye geldiği sırada basına eski bir sosyalist olduğunu söyleyen IMF Başkanını eleştirdi: "Neoliberal politikalara insanları böyle hastalıklı bir hale getirdi."
"Hükümete, IMF ve DB'ye sadaka siyaseti yapılmayacağını hatırlatmak için meydanlarda olacaklarını" söyledi.
Gürsoy'un ardından kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan Çerkezoğlu, geçen yıl itirazlarına rağmen yürürlüğe giren GGS'nin ardından neler olduğunu şöyle sıraladı:
- Muayene ücretleri devlet hastanelerinde 8, özel hastanelerde 15 TL'ye çıkarıldı. Daha önce parasız olan sağlık ocakları da paralı hale getirildi.
- İlaca ulaşmak zorlaştırıldı; ilaçta vatandaşın ödediği pay arttırıldı. Düşük ücretli emeklilerin ve sürekli ilaç kullanan sigortalıların katkı payları, ücret ve maaşların satın alma gücünü önemli ölçüde geriletti.
- Milyonlarca vatandaş hâlâ sağlık güvencesinden mahrum. Dahası, kriz gerekçesiyle işinden atılan yüz binlerce emekçi ve aileleri de sağlık güvencelerini yitirdiler. 72 milyonluk Türkiye'de sosyal güvenceden kesin olarak mahrum 14 milyon insan bulunuyor.
- Özel hastanelere giden hastalar "ilave ücret" adı altında paralar ödemeye zorlandı. Üstelik şimdilik güya yüzde 30 olan bu "bıçak parası" yakında yüzde 70'e çıkarılacak. Hükümet ve Özel hastane patronları ise hastalara ilave maliyet çıkarmak için büyük çaba harcıyorlar.
- En çok propagandası yapılan "bütün çocuklar koşulsuz olarak GSS'li olacak" vaadi daha şimdiden boş çıktı.
"Seçim döneminde sağlıktaki 'başarıları' ile övünenlerin sağlık harcamalarının artmasını gerekçe gösterip üç milyar TL kısıntıya gidiyorlar" diyen Çerkezoğlu, bunun daha az sağlık hizmeti almak ve daha çok katılım payı ödemek anlamına geldiğini" belirtti.
Çerkezoğlu, "Emekli olabilmek bir ayrıcalık haline geldi ve emekli maaşları geriledi. Son bir yılda yaklaşık 250 bin kişi sigorta primi ödenemediği için sistemden çıkmak zorunda kaldı" diye konuştu.
Eylemde Edip Akbayram, Kazım Koyuncu ve Moğollar şarkıları çalındı.(BÇ)
* Bu habere Çağla Ağırgöl de katkıda bulundu.