Avukat Bahri Bayram Belen, dönemin İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy ve "yetkin olmayan üç kişinin" verdiği bilirkişi raporuyla, Mısır Çarşısı'nda yaşanan patlamadan müvekkili olan sosyolog Pınar Selek'in "bombacı" olarak suçlanmaya başladığını doğruladı.
9 Temmuz 1998'deki patlamayla ilgili Terörle Mücadele polislerinin olay yerinde yaptıkları incelemede ve Emniyetin ilk açıklamalarında "Bomba olsaydı, 60 santim çapında çukur olurdu. Patlama gaz sıkışmasından" yönünde tespitte bulunduklarını hatırlatan Belen, o sırada Kürtlerle ilgili araştırma yapan ve bu kapsamda Abdullah Öcalan'la görüşmek için temaslar kuran Pınar Selek'in Emniyete "isim vermemesi" üzerine "bombacı" olarak suçlanmaya başladığını savundu.
"Bilim insanlığını bırakmış, istihbaratçı gibi çalışıyor"
Bianet'e süreci özetleyen Belen, Prof. Dr. Atasoy, bir itfaiye görevlisi ve konuyla ilgili uzmanlığı olmayan iki kişinin 2 Kasım 1998'de hazırladığı "patlama bombadan" tespitinin yer aldığı raporun bu aşamada devreye girdiğini düşünüyor.
"Bu raporun hazırlanmasında birincil rol oynayanlardan birisi Sevil Atasoy'du. Böyle bir rapor var tabi. Polis tespitinin dışında, bu rapordan sonra da birçok bilirkişi incelemesinde bunun bomba olamayacağına dair başka raporlar verildi. Şimdi ben anlıyorum ki, daha sonradan, savcılının kıymadığı ve mahkeme istemediği halde, 'bombadır' şeklinde yazı ve resimleri devlet ve millet için uğraşan Sevil Hanım yapmış olabilir. Bilim insanlığını bırakmış, istihbarat elemanı gibi çalışıyor belli ki."
Belen, Atasoy'un o dönem Adli Tıp Enstitüsü'nün başında bulunduğunu, diğer yandan ise Adli Tıp Kurumu Morg Dairesi'nin ölü ve yararlılar üzerinde yaptığı incelemede, ölüm veya yaralanmaların bomba patlamasında olamayacağına dair rapor verdiklerini ifade etti.
"Ceza çıkarsa yeni bilirkişi incelemesi isteyeceğiz"
Selek'in dosyasında şimdi Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararını beklediklerini açıklayan Belen, bu kurulun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini isteyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 10 Mart 2009 tarihli bozma kararının yerinde olduğuna karar vermesi ve bu durumda İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararının bozması halinde yeniden yargılama yapılacağını kaydetti.
Belen, yerel mahkemenin bir kez daha beraat kararı verebileceğini, mahkumiyet kararı çıkması halindeyse, "durumun iyice açığa çıkması için ve bilirkişi raporunun tartışmalı yönlerinin ortaya çıkması için" yeni bilirkişi incelemeleri isteyebileceklerini söyledi.
Mısır Çarşısı davası
Mısır Çarşısı girişindeki "Ünlüoğlu Büfe"de 9 Temmuz 1998 tarihinde yaşanan patlamada üçü çocuk yedi kişi ölmüş, 127 kişi de yaralanmıştı. Olaydan sonra Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı. Selek yaklaşık 2,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. (EÖ)