Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) Yönetim Kurulu üyesi Murat Muslu, "Sinema-TV sektörü emekçilerinin insanlık dışı şartlarda sigortasız ve can güvenliği olmadan çalıştıklarını" söyledi.
Kültür, Maliye ve Çalışma Bakanlıklarını sektördeki kayıt dışı ve yasalara aykırı koşulları denetlemeye çağırdı.
Kalbi durdu, sette ambulans yoktu
Bundan yaklaşık 25 gün önce Fox TV'de yayımlanan "Ömre Bedel" adlı dizide figüranlık yapan Fatma Elif Develi sette bayıldı. O esnada sette hiçbir sağlık görevlisi bulunmadığı için
Develi'ye gerekli müdahalenin yapılmadı ve kalbi durdu.
Develi, sete gelen eşi Mustafa Develi'nin yaptığı kalp masajı sonucu hayata döndü.
25 gündür hastanede yaşam mücadelesi veren set çalışanına geçtiğimiz günlerde kalp pili takıldığını belirten Sine-Sen'den Muslu, "yapımcı firma Gold Film'in ve kast ajansının Develi'yi aramadığını, hiçbir maddi ve manevi destekte bulunmadığını" söyledi.
Muslu'nun verdiği bilgiye göre Develi önümüzdeki günlerde taburcu edilecek. Ancak doktorlar beş altı aylık bir sürede tedavisinin süreceğini ve durumunun riskli olduğunu söylüyorlar.
"Eğer o gün sette bir ambulans ya da sağlık görevlisi olsaydı Develi bu durumda olmazdı" diyen Muslu, "sektörde kuralsızlığın hüküm sürdüğünü, işverenlerin de emekçilerin taleplerine kulak tıkadığını" ifade ediyor. Sinema-TV emekçilerinin çalıştığı koşulları şöyle anlatıyor:
"Bir kere herkes sigortasız çalıştırılıyor. 30'dan fazla kişinin çalıştığı setlerde ambulans ya da sağlık görevlisi bulundurulmak zorunda ama Ömre Bedel dizisinin setinde de gördüğümüz gibi buna asla uyulmuyor. Öte yandan yasanın belirttiği sekiz saatlik çalışma süresine asla uyulmuyor. İnsanlar 17-18 saat çalışıyorlar ama mesai ücreti de almıyorlar."
Muslu'nun verdiği bilgiye göre figüranlar günlük 25 ile 30 lirası arasında ücretler alıyorlar. Yönetmen ve başrol oyuncularının bölüm başına aldıkları ücretler 20 bin ile 35 bin arasında değişiyor.
"Bu nedenle" diyor Muslu, "daha fazla para kazananlar kendilerinden az ücret alan ve daha çok mesai yapan insanların yaşadıkları sorunlarla ilgilenmiyorlar. Bunun da nedeni diğer alanlarda da olduğu gibi insanların iş kaybetme kaygıları ve bireysel düşünmeleri."
"İşveren emekçilerin talepleri karşısında üç maymunu oynuyor"
"Ölümle sonuçlanan birçok set kazasının olduğunu, yıllardır bununla ilgili eylemler yaptıklarını" anlatan Sine-Sen yöneticisi, "işverenlerin tüm yaşananlara ve insani taleplerine kulaklarını tıkadıklarını" kaydediyor. Bakanlıkların setleri denetlemesini istiyor.
"Kültür, Çalışma ve Maliye Bakanlıkları setlerde yasalara uygun çalışılıp çalışılmadığını, çalışanların sigorta durumlarını, mesai ücretlerini alıp almadıklarını ve can güvenliklerinin olup olmadığını denetlemeliler."
"Sinema-TV sektöründe insan ikame etmenin çok kolay olduğu" belirten Muslu, "bu nedenle tüm emekçilerin birlikte hareket etmesi zorlaşıyor" diyor. Tüm çalışanları haklarını kazanmak ve insanca şartlarda çalışmak için örgütlenmeye çağırıyor.(BÇ)