Diyarbakır Valiliği, kentte yaşayanların sorunlarını ve taleplerini telefonla iletebileceği çağrı merkezinde Kürtçe ve Zazaca bilen kişiler çalıştırıyor. Zaman gazetesinin haberine göre, Vali Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş, "çalışmanın resmi bir boyutu olmadığını vurguluyor. Ancak valiliğin Türkçe bilmeyen vatandaşları da dinlemek durumunda olduğunun altını çiziyor."
Öz Diyarbakır'ın haberine göre, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl bu uygulamayı "önemli bir adım" diye niteliyor, mutlu olduğunu, gönülden katıldığını, "olması gerekenin bu olduğunu" söylüyor ve Vali Hüseyin Avni Mutlu'ya teşekkür ediyor.
444 21 01 numaralı çağrı merkezi için Vali Mutlu "Artık vatandaşımızın Diyarbakır'da taleplerini dilekçeyle ilgili birime vermesi gibi bir bürokratik işlem ortadan kalkıyor" diyor, "Lice'nin bir köyünde veya mezrasında ya da Kulp'un bir köyündeki vatandaşın buralara gelmeden, derdini kime anlatacağını düşünme kaygısı yaşamadan, problemini bir cep telefonuyla çağrı merkezine ulaştırabileceğini" söylüyor. Mutlu'ya göre ağırlıklı talepler vakıf hizmetleri, sosyal hizmetler, eğitim hizmetleri, alt yapı hizmetleriyle ilgili.
Sur Belediyesi neden düşürülmüştü?
Diyarbakır'daki Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dilli belediyecilik hizmeti verdikleri için belediye başkanlığından düşürülmüş, çok dilli hizmet kararını alan belediye meclisi feshedilmişti.
Ancak bianet'in sorusu üzerine hükümetin Kürtçe bilen sağlık personeli ve din görevlisi istihdam etme, Devlet Tiyatrolarının Kürtçe oyun sergileme planlarını değerlendiren Demirbaş, "Biz çok dilli belediyecilik hizmeti verdiğimizde görülmemiş bir cezayla karşılaşmıştık. Şimdi hükümet buna hazırlanıyor. Bu büyük bir çelişki. Ama önemli olan ceza değil, çözümün yaşama geçirilmesi" demişti.
29 Mart'taki seçimde yeniden belediye başkanı seçilen Demirbaş, bu sözleri söyledikten ç gün sonra, 25 Mayıs'ta yeniden yargılanıyordu.
Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi savcısı, belediye hizmetlerini Türkçe dışındaki dillerde de verdikleri için Demirbaş, belediye başkan yardımcısı Hüseyin Kaya, satın alma müdür vekili Resül Baran'la kültür işleri müdürü Mehmet Ali Altunkaynak'ın hapsini istiyor. İddiası, bu yolla "görevi kötüye kullandıkları" ve "şapka ve 'Türk harfleri'ne aykırı hareket etmek".
Sur Belediyesi çok dilli hizmeti sürdürüyor. Demirbaş "Yeniden başladık. Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Arapça olmak üzere beş dilde çocuk dergisi çıkarıyoruz. Çocuklar için Kürtçe öykü kitapları hazırladık. Belediye binasına girişte, iki personelimiz insanları Türkçe ve Kürtçe 'hoş geldiniz' diyerek karşılıyor ve ilgili birimlere yönlendiriyor. Personele Türkçe ve İngilizce eğitim de verdik" diyor.
Demirbaş çok dilli hizmetin neden gerekli olduğunu da şu sözlerle açıklıyor: "Hizmetin anlaşılır, etkili ve verimli olabilmesi için halkın anlayacağı dilin kullanılması gerekiyor. Dolayısıyla resmi dili bilmeyen yurttaşlar kamu hizmetlerinden dışlanıyor." (TK)