İstanbul Beyoğlu'ndaki Galatasaray Meydanı'nda siyasi nedenlerle kaybedilen yakınlarını devletten isteyen Cumartesi Anneleri ve İnsanları, oturma eylemlerinin 207'incisinde, eczacı ve Ankara Sağlık-Sen kurucusu Ayşenur Şimşek'le Diyarbakır Çınar Sağlık Ocağı çalışanı Recai Aydın'ın öldürülmesinde sorumluluğu olanların yargılanmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu ve kayıp yakınları, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bu hafta eczacı Şimşek'i andı. Şimşek , 24 Ocak 1995'te gözaltında alındıktan sonra, kamu makamları "bizde yok" demiş, işkence edilmiş bedeni 78 gün sonra Gölbaşı'nda bir mezarda bulunmuştu.
Eylemde anılan ve Şimşek gibi faillerinin bulunması istenen diğer bir sağlık görevlisi de, 2 Temmuz 1994'te Diyarbakır'daki evinden çalıştığı sağlık ocağına aracıyla giderken bir daha kendisinden haber alınamayan doktor Aydın oldu.
"Şimşek ve Aydın dosyaları Ergenekon'a taşınsın"
İHD ve kayıp yakınları, Şimşek ve Aydın'ın dosyalarının da, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Silivri'de ele aldığı Ergenekon davası kapsamına alınması için hukuki girişim başlatacaklarını açıkladı.
"Failleri Belli, Kayıplar Nerede?" afişinin önünde ve yağmur altında yakınlarının akıbetinin ve devletin sorumluluğunun tam olarak ortaya çıkarılması için oturma eylemi yapan 50'yi aşkın kayıp yakını, basın açıklamasıyla, "Ölüm kuyularının, toplu mezarların faillerinin, onları koruyan kollayan tüm yetkililerin yargılanmasını istiyoruz" mesajı verdiler.
"JİTEM alanları ve kimsesizler mezarlığı kazılmalı"
"Diyarbakır'daki Suriçi'ndeki JİTEM binasının arkasındaki höyükten başlayarak JİTEM işkencehanelerinin bulunduğu alanların kazılmasını, Silopi Başköy'deki kimsesizler mezarlığından başlayarak, tüm toplu mezarların açılmasını, kazıların sivil toplum örgütü temsilcileri, avukatlar, antropolog ve arkeologların da bulunduğu bağımsız Adli Tıp ekiplerince gerçekleştirilmesini istiyoruz."
"Demirel, Çiller, Güreş ve bakanları yargılanmalı"
İnsan hakları savunucuları hukukçu Ayşe Batumlu, dansçı Zeynep Tanbay, Filiz Karakuş, Yusuf Çetin, Atilla Tuygan ve Eskişehir'den Barış Meclisi'nin 30 üyesinin de destek verdiği eylemde, kaybedilmelerin yaşandığı dönemde sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller, İçişleri Bakanları Mehmet Gazioğlu, Nahit Menteşe, İsmet Sezgin, Adalet Bakanları Mehmet Moğultay ve Seyfi Oktay, Emniyet Genel Müdürleri Mehmet Ağar ve Yılmaz Ergün ve Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in yargı önüne çıkarılması talep edildi. (EÖ/TK)