Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) eski başkanlarından Kemal Türkler'in öldürülmesiyle ilgili davada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul'daki yerel mahkemenin ikinci kez verdiği beraat kararını bozdu.
bianet'in davanın avukatı Rasim Öz'den aldığı bilgiye göre, Yargıtay, davanın sanığı Ünal Osmanağaoğlu'na "mahkumiyet verilmesi gerekirken beraat kararı verildiği"ne, yeni delile ihtiyaç olmadığına oy birliğiyle hükmetti.
Yargıtay, Osmanağaoğlu’nun eylem yerinin belirlenmesi, keşif yapılması, planlama aşamasında görev alması ve olay sırasında silahla ateş ederek, suça asli maddi fail olarak katıldığının anlaşıldığını yazdı.
"29 yıllık mücadele boşa gitmedi"
Türkler, 22 Temmuz 1980 sabahı, Merter'de evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.
Kararı sevinçle karşılayan Öz, "29 yıllık mücadele boşa gitmedi" diyor.
Mahkeme iki kez beraat verdi
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2003'te Türkler'i öldürmekten yargılanan Osmanağaoğlu hakkında beraat kararı vermiş, ancak Yargıtay, Mayıs 2005'te bu kararı "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozmuştu.
Mahkeme, Yargıtay'ın kararına uymamış, Öz'ün deyişiyle "hiçbir işlem yapmadan aynı kararda ısrar etmişti." Öz de, 5 Şubat 2007'de kararı temyiz ederek yeniden Yargıtay'a taşımıştı.
Bakırköy'deki mahkeme, Yargıtay'ın yeni kararına uymayıp kendi kararında yeniden ısrar edebilir. Ancak karara uyarsa, Öz'e göre mahkumiyet kararı vermek durumunda. Bunun ardından sanık Osmanağaoğlu'nun bu kararı temyiz hakkı bulunuyor.
Öz: Yeni yasadan sonra zaman aşımı olmamalı
Teknik olarak davanın 22 Temmuz 2010'da, cinayetten 30 yıl sonra zaman aşımına uğrayabileceğini söyleyen Öz, ancak yeni Ceza Yasası'yla (TCK) bu olasılığın ortadan kalktığını savunuyor. Siyasi bir cinayet olarak nitelendirdiği bu davanın insanlığa karşı suçlar kapsamına girdiği kanısında. Dayanağı, bu tür suçlarda da zaman aşımının olmaması. (TK)