Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde kurulu İbrahim Balarısı'na ait Öznur Kablo Sanayi ve Ticaret Şirketi'nde 11 işçi, 13 gün boyunca sendikalı oldukları için konteyner ve depoda işveren tarafından kapalı tutuldular.
"Keşke işveren insanca muamele etseydi"
Birgün gazetesinden Ufuk Koşar'ın haberinin ardından medya konuyu ele aldı ancak "sendikalı olunması" gerekçesiyle işten çıkarılmaların, baskıların artması hâlâ sendikal hakların güvence altına alınaması adına ciddi bir sorun.
bianet'in ulaştığı şirket sekreteri işverenle görüşemeyeceğimizi söyledi. İşçilerden Ahmet Erdem sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını, ardından açtıkları işe iade davasını kazanıp iş başı yapmak için 14 Mart'ta fabrikaya gittiklerini söyleyerek yaşadıklarını şöyle ifade etti:
"Diğer işçiler sabah 8:00'de başlayıp akşam 16:00'da iş bitirirken bize sabah 10:00 ile akşam 18:00 arasında çalışacağımız söylendi. İşveren bunu diğer işçilerin bizi görmemesi için yaptı. Önce beni ve bir arkadaşımı 10 gün boyunca depoda, sonra 9 işçi arkadaşla birlikte toplam 11 işçiyi konteynera 3 gün hapsetti. Başımızda nöbetçilerle tuvalete gidebiliyorduk. İçerisi çok soğuktu. Yemeğimizi pislik içinde yedik. Baktık ki bu işkence bitmeyecek, cep telefonlarımızla video çekerek durumu belgeledik. Avukata ve basına haber verdik. Haberden sonra destek mesajları geldi. Şu anda işsizim. Kiracıyım. İki kızım var birisi engelli. Giderim çok gelirim yok. Keşke işveren bize insanca muamele etseydi. Keşke böyle olmasaydı."
"AKP Tersaneler için de komisyon kurulmasını engeledi zaten"
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Akın Birdal "Tuzla'daki ölümlere karşı anlayış da bunu yansıtıyor. TBMM'de araştırma komisyonu için AKP, milletvekili ismi belirtmedi ve komisyon kurulmadı. Bu hafta sonuçlanacak olan SSGSS Yasa tasarısıyla emekçilerin haklarını daha da daraltan bir durumla karşı karşıyayız" dedi.
Birdal ortada bir sistem sorunu olduğunu söyledi ve ekledi: "Çerkezköy'deki işçilerin yaşadığı sorun sendika ve grev hakkının güvencelere bağlanmamasından kaynaklanıyor. İşverenin bu tutumu mahkum edilmeli."
Sosyal Çiçek ve Çelik'e sordu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Çetin Soysal TBMM'ye iki ayrı soru önergesi verdi.
Soysal Devlet Bakanı Cemil Çiçek'e İnsan Hakları Kurulu'nun çalışma başlatıp başlatmadığını, 21.yüzyılda yaşam hakkının, örgütlenme hakkını ihlal edildiği bu tip olayların yaşanmasını engellemek amacıyla ne gibi tedbirler alınması düşünüldüğünü sordu.
Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e "Basına yansıyan bu uygulama, Türkiye’de başka işyerlerinde de mevcut. Bunların engellenmesi için Bakanlığın yapmayı düşündüğü bir çalışma var mı?" diye sordu.
Avukat Onur Deniz Şen ise savcılığın gazetede yayınlanan haberi ihbar olarak değerlendirip kendiliğinden harekete geçtiğini, Kaymakamlığın inceleme başlattığını ve kendilerinin de gerekli başvuruda bulunacaklarını söyledi.(EZÖ)