Avukat Tahir Elçi, "Bu aslında çok acı bir öyküdür" diye anlatıyor. 1993'te Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Görümlü köyünde yaşayan altı köylüye ne olduğu yıllardır bilinmiyor. Görgü tanığı köylüler, Görümlü Jandarma Taburu'na bağlı askerlerin alıp götürdüğünü söylüyorlar.
Elçi'nin, kayıpların aileleri adına 2001'de yaptığı suç duyurusu süreciyse, bu yıl sonuçlanıyor: Takipsizlikle.
Elçi süreci şöyle anlatıyor:
"1993'te Görümlü taburuna taciz atışı yapılıyor. Arkasından 14 Mayıs'ta Görümlü köyü ve bağlı mezralardan yedi vatandaş, köy imamı İbrahim Akıl, Süryani baba-oğul Hamdin ve Hikmet Şimşek, Şemdin Cülaz, Salih Demirhan, Halit Özdemir ve Abdrrahman Kayek köylerinden alınıp götürülüyorlar. Bu kişilere köylülerin gözleri önünde hakaret ediliyor. Hıristiyan vatandaşların boynundaki haç alınıp köy imamının boynuna takılıyor. Askeri tabura götürülüyorlar ve arkasından kayboluyorlar."
Biri geri dönüyor
"Köyün muhtarı ertesi gün Abdurrahman Kayek'in geri geldiğini, feci şekilde işkence görmüş olduğunu, diğerlerini de gözaltında gördüğünü aktardığını anlatıyor. Bunu savcıya da anlattı. Köylülerin tedavi ettiği Kayek ertesi gün korku içinde Birleşmiş Milletler'in Irak'taki Mahmur Mülteci Kampı'na gidiyor. Şu an hâlâ orada yaşıyor.
"Köylüler kayıpları birçok kez jandarma komutanlığına bildiriyorlar. Ama bir sonuç alınamıyor.
"Aynı dönemde Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) de kayıplar için acil eylem kampanyası başlatmıştı.
Generalin röportajı
"Olaydan birkaç ay sonra dönemin bölgedeki komutanı Mete Sayar, Sabah gazetesinde Nuriye Akman'a verdiği röportajda,
'Size ilginç bir anımı anlatayım. Yaklaşık 2 ay önce bir köyün bir yıldır imamlığını yapan bir kişi eylem sırasında öldürüldü. Üzerindeki eşyaları araştırıldığında boynundan "haç" kolye çıktı. Sünnetsiz olduğu görüldü. İmam bildiğimiz adamın Ermeni olduğunu gördük' diyor.
"Ama ne köyle ne de kişilerle ilgili ayrıntı veriyor. Biz bu altı kişiden bahsettiğinden emindik."
Suç duyurusuna takipsizlik
Elçi, bu röportaj için Sayar hakkında da ayrı bir suç duyurusunda bulunuyor. Ancak kayıplarla ilgili suç duyurusuna 2003'te savcılık takipsizlik kararı veriyor. Gerekçesi, jandarmadan gelen yazı üzerine "O tarihte Görümlü'de jandarma taburu yok."
Oysa diyor Elçi "Görümlü taburu o tarihte güvenlik gerekçesiyle İlçe Jandarma Komutanlığı'nın bahçesine taşınmıştı." Elçi'nin başvurusu üzerine Siirt Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararını kaldırıp soruşturmanın devamına karar veriyor. Savcılık o dönemde görevli jandarmaların ifadelerini almaya başladı. Sonra bir kez daha takipsizlik kararı verdi. Yeniden itiraz ettik. Şimdi karar kesinleşmiş oldu."
Geriye AİHM yolu kalıyor
Elçi, kararın kesinleşmesiyle birlikte geriye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolunun kaldığını söylüyor. (TK)