Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Üst üste Kaş, Gelibolu ve son olarak Heybeliada'da çıkan yangınlar olası yangınlarla ilgili yeterli önlemlerin ne kadar alındığını düşündürüyor. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı olaya müdahale edip yangını kontrol altına aldığını duyursa da "mesele sadece söndürmek mi?" sorusu da gündeme geliyor.
Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, "Bütün yangınlar söner, sönmeyen yangın zaten yoktur. Yanıcı madde bitince yangın da biter" diyor.
"Türkiye'de yangının erken söndürülmesi şansa bağlı"
"Yangının erken söndürülmesi biraz şansa bağlı" diyen Kılıç şunları söylüyor:
"Yangınlar olur, bir kısmı genişlemeden söndürülür, bir kısmı biraz daha zarar verir. Ama bu erken söndürülme olayı biraz şansa bağlı. Mesela dünkü olayda rüzgar az olmamış olsaydı ve deniz yakınında olunmasaydı bu kadar kolay kontrol altına alınmazdı. Çok hızlı olarak ilerlerdi. Özellikle Ada'ya uçaklar gelinceye kadar rüzgar nedeniyle yangın alır başını gider.
"Bu tarz başarılı olundu açıklamaları doğru değil. Gelibolu'da 400 hektardan fazla yanmışsa buna başarı demek doğru değil. Öncelikle şunu söyleyeyim, önlemler yeterli olduğu taktirde, eğer hava şartları da müsaitse hemen söndürülür. Dün rüzgar biraz daha hızlı olsaydı, İstanbul'daki pek çok yangında olduğu gibi ne uçaklar ne helikopeterler işe yarardı."
"Yeterli eğitim yok"
Yeteri kadar önlem alınmadığını belirterek üç önemli noktaya dikkati çekiyor Kılıç:
"Burada önemli olan aslında birincisi halkın eğitiminin sağlanması. Yeterli eğitim yok. İkincisi orman bölgesinde alınacak önlemlerin olması lazım. Bunlar emniyet şeritleri, su depoları, uçakların belli bölgelere konuşlandırılması, infrared kameralar gibi orman bölgesinde alınması gereken önlemler olması gerekirdi. Üçüncüsü ise bu konuyla ilgili olarak söndürme altyapısının yani özellikle de anında olay yerine intikal edecek itfaiye komandolarının olması yani profesyonel itfaiyecilerin olması."
"Türkiye'de itfaiye yok"
"Türkiye'de itfaiye yok" diyen Kılıç itfaiyeci olarak hep geçici işçilerin alındığını söylüyor:
"Yangın kontrol altına alındıysa şansa bir kısmı başta söndürülür. Söndürme başarısı meteorolojik şartlara ve arazi yapısına bağlıdır. Ayrıca ağaç cinsine de bağlı. Söndürme başarısında bu üç öğe birbirine paralel olarak yürür."
Türkiye'deki yangınlarla ilgili istatistik verilerin olmadığının altını çizen Kılıç şöyle devam ediyor:
"İstatistik veri bulamazsınız"
"Şu anda en önemli konu orginizasyon ve koordinasyonun eksikliği. Türkiye genelinde daha amirliği bile olmayan bir yapıdan söz ediyoruz. Birlik yok. Eskiden sivil savunnma vardı. Veriler oraya gönderiliyordu. Şimdi öyle bir kurum olmadığı için tek tek araştırma yapılmaslı lazım. Tükriye'deki istatistiklere de güvenmek doğru değil. Mesela yangında adam atlayıp öldüyse onu yangındanöldü diye saymıyorlar. Ortaçağ sistemiyle idare ediliyor itfaye konusu. İstatisitk bulmak zor. Dünyanın herhangi bir şehrini bulabiliriz ama Türkiye'ninkini bulamazsınız çünkü Türkiye'de itfaiye yok." (AÖ)