*Görsel: Pixabay.
Sürdürülebilir dünya için doğal yaşam çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesini teşvik amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde her yıl 22 Mayıs, "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik" günü olarak kutlanıyor. Uluslararası Biyoçeşitlilik Günü bugün tüm dünyada kutlanıyor
Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Genel Sekreteri Elizabeth Maruma Mrema Perşembe günü yaptığı açıklamada, COVID-19 salgını küresel biyoçeşitliliği koruma aciliyetini yineledi.
Xinhua haber ajansına özel demeç veren Mrema, COVID-19 pandemisinin insanların doğa ile kötüye giden ilişkileri düzeltmek için bir uyandırma çağrısı olarak kullanılabileceğini umduğunu ifade etti.
- Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi hakkında: 1992 Birleşmiş Milletler (BM) Rio Zirvesi'nde biyolojik çeşitliliğin mevcut ve gelecek nesillerin yararına korunmasını ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını hedef alan sözleşme. 1992 Rio Çevre Zirvesi'nin en somut sonuçlarından birisi, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin imzaya açılması olmuştur.
1 milyon tür yok olabilirBiyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu'nun (IPBES) geçen yıl yayınlanan raporu, bilim insanları ve çevre aktivistlerinin gezegenin 6. Büyük yokoluş süreciyle ilgili isyanını doğruluyor. Raporda, dünya gezegeninde insanlık tarihinin yaşadığı zaman diliminde ilk kez 1 milyon canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilmişti. Rapora göre, 1900'lü yılların başından beri dünyadaki ormanların yüzde 50'si yok oldu. |
"Ekosistem için temel risk"
Genel Sekreter, Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü (IBD) öncesinde, "Biyoçeşitlilik kaybı, toplumlarımızın tüm yönlerini sürdüren sağlıklı ve istikrarlı ekosistemler için temel bir risk oluşturmaktadır" dedi.
"Çözümlerimiz doğada" teması altında bu yılki IBD, biyolojik çeşitliliğin iklim krizi ve gıda güvenliği gibi bir dizi sürdürülebilir kalkınma sorununa cevap olmaya devam ettiğini vurguluyor.
Genel Sekreter, şöyle konuşuyor:
"Ayrıca, biyolojik çeşitlilik kaybı ile örtüşen, hastalığın ortaya çıkmasının altında yatan itici güçlere de değinmeliyiz.
"Bulaşıcı hastalık faktörünü artırıyor"
"Zoonotik ve vektör yoluyla bulaşan hastalıklar da dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıkların risklerini azaltmak için ekosistemleri daha iyi yönetmemiz gerekiyor, örneğin ormansızlaşma, tarım ve hayvanların yoğunlaştırılması, doğal habitatlarda insanın tecrit edilmesi, kaynakların çıkarılması, istilacı yabancı türler ve insan-yaban hayatı temasını sınırlandırıyor."
Mrema, biyolojik çeşitlilik ve insan sağlığı arasındaki bağlantıların, sağlığı ve biyolojik çeşitliliği birlikte korumak ve insan refahını ilerletmek için çok çeşitli fırsatlar sunduğunu belirtti.
"Bütüncül politikalara ihtiyacımız var"
"İleriye dönük olarak, doğal çevreyi ve insan ile etkileşimleri yönetme şeklimizi geliştirmek için bütüncül hükümet programlarına ve toplumsal yaklaşımına ihtiyacımız var" diyen Mrema ekledi:
"Sağlıkla veya insanlarla, vahşi ve evcil hayvanlarla ve daha geniş çevreyle tamamen ilgilendiğimiz 'Tek Sağlık' yaklaşımı olarak bilinen şeye ihtiyacımız var."
IDB, Birleşmiş Milletler tarafından biyoçeşitlilik konularının anlaşılmasını ve farkındalığını artırmak için tasarlandı.
Bitki ve hayvan popülasyonlarındaki durum
2019 tarihli IPBES raporundan:
- 8 milyon: Dünya'daki tahmini toplam hayvan ve bitki türü sayısı (5.5 milyon böcek türü dahil)
- Yaklaşık 1 milyon: Tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan tür sayısı. (Birkaç on yıl içinde).
- >% 40: Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan amfibi tür sayısı.
- En az 680: 16. yüzyıldan beri insan eylemleriyle neslinin tükenmesine yol açan omurgalı türü.
- +/- 10%: Nesli tükenme tehlikesi altındaki böcek türlerinin oranının tahmini.
- % 30: Habitat kaybı ve bozulmasından kaynaklanan küresel karasal habitat bütünlüğündeki azalma oranı.
(PT)