Fotoğraf: AA Arşivi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın yerine kayyum atanması ve görevden uzaklaştırılmasının iptali istemiyle açılan davanın duruşması Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'ne görüldü.
19 Ağustos 2019'da yerine kayyum atanan Mızraklı, avukatları aracılığıyla Ekim 2019'da İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.
Duruşma öncesinde polis adliyeye yığınak yaparken duruşmayı HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Milletvekilleri Remziye Tosun, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim Dağ ve Semra Güzel ile Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın takip etti.
Covid-19 gerekçe gösterilerek salonuna sadece milletvekilleri ve avukatların alındığı duruşmada ilk olarak Mızraklı’nın avukatlarından Semra Balyan beyanda bulundu.
Kayyum atanarak bir belediye başkanının görevden uzaklaştırılmasının Anayasa’nın 127. maddesinde düzenlenen mahalli idarelerin kuruluş ve görevleri ile yetkileriyle yerinden yönetim ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Balyan durumun Belediye Kanunu’nun 47. maddesine de açıkça aykırı olduğunu söyledi.
Balyan İçişleri Bakanlığı’nın bu işleminin, hak ve özgürlüklere ve seçme ve seçilme hakkına da aykırı olduğunu anlattı. Mızraklı’nın mazbatasını almadan önce hakkında soruşturma açıldığını hatırlatan Balyan, Mızraklı’nın görevden alınmasına dayanak gösterilen diğer soruşturmanın ise 2017’de başlatıldığına ifade etti.
Mızraklı’nın belediye başkanlığı görevinden kaynaklanan suçlar nedeniyle değil daha önce hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle görevinden uzaklaştırıldığı anlatan Balyan, müvekkili hakkında belediye başkanlığı görevi nedeniyle alınmış bir soruşturma izni bulunmadığını söyledi.
Balyan, Mızraklı’nın görevden alınarak yerine kayyum atanmasının demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu ifade ederek, İçişleri Bakanlığı’nın kayyum atama kararının iptalini talep etti.
Bakanlık davanın reddedilmesini istedi
Balyan’ın ardından söz alan İçişleri Bakanlığı avukatı ise, Mızraklı’nın hakkında açılan ‘terör soruşturmaları’ nedeniyle görevinden uzaklaştırıldığını öne sürerek, İçişleri Bakanlığı’nın işleminin usul ve yasaya uygun olduğunu savundu.
İçişleri Bakanlığı avukatı davanın reddedilmesini istedi.
Aktar: Halkın seçme hakkının ihlali
Mızraklı’nın avukatı Mehmet Emin Aktar ise İçişleri Bakanlığı kararının sebep ve sonuç ilişkisi bakımından sakıncalı bir karar olduğunu söyledi.
Akar “Bu kararın hukuk ile bir ilgisi yok. Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan demokratik ve bir hukuk devleti ilkelerine aykırı. Bu kararla halkın seçme hakkı ihlal edildi. Halkın seçtiği belediye başkanı yerine kayyum atamak, halkın seçme ve demokratik hukuk devletinin ihlalidir. Bu nedenlerle işlemin iptalini talep ediyoruz” diye konuştu.
Mahkeme kararı açıklamadı
Beyanların ardından mahkeme kararı daha sonra açıklayacaklarını beyan ederek duruşmayı sonlandırdı. Mahkeme açılan davaya ilişkin verdiği kararını önümüzdeki günlerde Mızraklı’nın avukatlarına yazılı tebliğ edeceğini duyurdu.
Duruşmanın ardından binası önünde açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, kayyum atama kararının iptali için açılan davanın geciktirildiğini ifade ederek, yargının bu yaklaşımıyla iktidarın politikalarına alet olduğunu söyledi.
Günay, "Yargı artık bağımsız değil, yargı artık iktidarın politikalarına göre davranıyor. Yargı Diyarbakır halkının irade gaspına alet olmuştur. Bugün burada bir karar çıkmadı. Karar maalesef yazılı olarak tebliğ edilecek. Biz bu yüz yıllık süreçten anlıyoruz ki, bir süre daha bu kararı vermeyecekler. Çünkü dertleri Diyarbakır halkının iradesi değil, dertleri kayyumları devam ettirmek” dedi.
Günay Selçuk Mızraklı’nın serbest bırakılmasını isteyerek “Bir kez daha çağrı yapıyoruz, kayyumları derhal geri çekin ve o belediyeleri gerçek sahiplerine geri verin. Halkın seçtiği gerçek belediye sahiplerine, sevgili Selçuk Mızraklı’ya bir an önce teslim edin. Belediye başkanlarımızı serbest bırakın" diye konuştu.
Ne olmuştu?Adnan Selçuk Mızraklı, 19 Ağustos'ta İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden alındı. Mızraklı'yla beraber Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan da görevden alındı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi'ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atandı. Mızraklı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21 Ekim günü gözaltına alındı. Bir gün gözaltında tutulan Mızraklı 22 Ekim'de çıkarıldığı mahkemede H. B.A. isimli bir tanığın beyanları gerekçesiyle 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 5 Kasım'da 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Mızraklı'nın 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. 9 Mart’ta kararını açıklayan mahkeme, H.B.A. adlı itirafçının beyanlarını ve Mızraklı'nın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Komisyonu Üyesi olmasını gerekçe göstererek üst sınırdan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi. |
(HA)
*Bu haber Gazete Duvar'dan Deniz Tekin'in ve Mezopotamya Ajansı'nın haberinden derlendi