Haberin İngilizcesi için tıklayın
“İktidarın basın yayın kuruluşları üzerinde uyguladığı baskı, sansür ve yasak politikaları Türkiye’de yayımlanan ulusal gazete sayısının önemli ölçüde azalmasına yol açtı. Bu duruma bir de giderek derinleşen ekonomik kriz eklenince yayın hayatına devam etme şansı kalmayan gazeteler birer birer kapandı.
“Sendikal hakları budayan, yayın politikasını beğenmediği medya kuruluşlarını RTÜK ve Basın İlân Kurumu (BİK) aracılığıyla yola getirmeye çalışan, kamu gücüyle el konulan yayın organlarını TMSF eliyle yandaşlarına devreden ve medyada ‘tek’leşen iktidarın baskı politikalarının sonuç verdiği görülüyor. TÜİK tarafından yayınlanan son veriler de basın özgürlüğünün gerilediğini ve gazetelerin yayınlarını devam ettiremediğini gösteriyor.”
Bu ifadeler CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı “Tek(el)leşen Medya Raporu”ndan.
İktidarın basın yayın kuruluşlarına uyguladığı baskı, sansür ve yasak politikaları yüzünden ulusal gazete sayısının önemli ölçüde azaldığını açıklayan Akkuş İlgezdi hazırladığı raporda “Yaşadığımız ‘Tek adam, tek medya, tek ses’ süreci nedeniyle her hafta 2 gazete kapanmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN - Gazete ve dergi tirajları son 10 yılda yarı yarıya azaldı
"Gazete sayısı yüzde 24 azaldı"
Türkiye’de kapanan gazete sayısının her yıl katlanarak arttığı söyleyen Akkuş İlgezdi, “2013’te bölgesel, yerel ve ulusal yayın yapan gazete sayısı 3 bin 100 iken, 2019’da yüzde 25 azalarak 2 bin 337’ye geriledi. Buna göre 2013-2019 arasında her hafta bölgesel, yerel ve ulusal yayın yapan 2 gazete kapandı” dedi.
OHAL’in Türkiye’ye faturasının çok ağır olduğunu söyleyen CHP’li Vekil şöyle devam etti:
“Çok sesliği bastıran, demokratik kurumları baskı altına alan, düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan uygulamaların gölgesi altında gerçekleştirilen 2017 Referandumu ile Türkiye’de “Tek adam, tek medya, tek ses” anlayışı egemen oldu. Tek Adam Rejimine geçilen 2017-2019 arasında toplam 137 gazete kapandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte Türkiye’de kapanan gazetelerin oranı yüzde 6 oldu” dedi.
"Tirajlar yüzde 48 düştü"
“Merkez medyanın tasfiye edilmesi, muhalif basın üzerinde kurulan baskılar, medya sahiplik yapısının radikal biçimde değiştirilmesi ve iktidara yakın çevrelerce oluşturulan havuz medyasının neden olduğu tekelleşme ülkede okunabilen gazete sayısının ciddi anlamda azalmasına neden oldu. Bu durum gazete tirajlarına da yansıdı”
2013’te yıllık 1 milyar 909 milyon 495 bin 223 olan ulusal gazetelerin tirajının, 2019’da yüzde 48 azaldığını söyleyen Gamze Akkuş İlgezdi raporda “2013-2019 arasında ulusal gazetelerin tiraj kaybı dakikada 250 olarak kayıtlara geçti” bilgisine yer verdi.
"Haftada 43 kişi işini kaybetti"
Akkuş İlgezdi AKP iktidarında sadece gazete ve dergilerin tirajı değil çalışan emekçilerin de kıyıma uğradığını söyleyerek, “2013’te 51 bin 843 olan basın emekçisi sayısı 7 senede yüzde 30 oranında eridi. Buna göre haftada 43 emekçinin işini kaybettiği Türkiye’de2019 itibariyle gazete ve dergilerde çalışan basın emekçisi sayısı 36 bin 263 olarak açıklandı” dedi.
"İş kaybının sebebi Tek Adam Rejimi"
2017-2019 arasında işini kaybeden basın emekçisi sayısının 4 bin 892 olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden CHP’li Vekil , “TÜİK verilerine göre 2013-2019 arasında işsiz kalan 15 bin 580 basın emekçisinin yüzde 31’i, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra işini kaybetti” diye konuştu. (HA)