Haberin İngilizcesi için tıklayın
İran’dan Türkiye sınırına atıldıktan sonra Ağrı Doğubayazıt’ta yakalanarak tutuklanan gazeteci Aziz Oruç’un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı dava görülmeye başlandı.
Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada ayrıca Aziz Oruç’a yardım ettikleri gerekçesiyle HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek Muhammet İkram Müftüoğlu tutuklu, gazeteci Dicle Müftüoğlu, Turgay İlboğa ve Yücel İlhan ise tutuksuz yargılanıyor.
TIKLAYIN - Gazeteci Aziz Oruç hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı
Gazeteciler Ruşen Takva ve Adnan Bilen’in yanı sıra TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral da takip ettiği duruşmaya Covid-19 tedbirleri gerekçe gösterilerek avukatlar ve tutuksuz sanıklar dışında kimse alınmadı.
Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği’nin (MLSA) savunmanlığını üstlendiği Oruç ile Muhammet İkram Müftüoğlu ve HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek tutuklu bulundukları Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilgi İletişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmaya katıldı.
Sanıkların savunmaları alınan duruşmada mahkeme heyeti, Muhammet İkram Müftüoğlu ile Abdullah Ekelek’in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
Gazeteci Oruç’un ise tutukluluğunun devamına hükmetti. Davanın bir sonraki duruşması 21 Eylül’de görülecek.
Ne olmuştu?
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri gazeteci Aziz Oruç hakkında açılan davalardan nedeniyle üç yıldır Irak'ta yaşıyordu.
Avrupa'ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında gözaltına alınan Oruç, Ermenistan polisinin şiddetine maruz kaldı. Oruç, daha sonra İran askerlerine teslim edildi.
11 Aralık'ta ise İran tarafından Türkiye tarafına atıldı.
Yardım istediği HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ile birlikte kentten çıkmak üzere seyir halinde bulunduğu Doğubayazıt-Ağrı karayolunda polisler tarafından gözaltına alındı. 18 Aralık günü tutuklanarak Patnos Cezaevine gönderildi.
Oruç, iddianamesi hazırlandığında 174 gündür tutukluydu. 8 Haziran’da hazırlanan iddianameye göre, Oruç hakkında “terör örgütüne üye olmak” suçlaması için öne sürülen tek delil “ülkeye yasadışı yollardan girişinin PKK/KCK terör örgütüne üye olma hususunu gösterdiği”ne yönelik kanı.
Oruç bir başka davadan ise 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yargılanan Oruç, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 2 Mart’ta 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. (HA)