Fotoğraf: Bülent Aydın / Arşiv
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülmeye başlanan davanın 108’nci celsesi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) görüldü.
TIKLAYIN - MİT personelinin dinlenmesi talebine mahkemeden ret
Duruşma tanık ifadeleriyle devam etti. Bugün görülen duruşmada İstanbul İl Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Aycan Oktaylar ile iki sanık yakını ifade verdi.
Karaosmanoğlu ve Oktaylar, cinayetten önce Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'ndan kendilerine bir bilgi gelmediğini anlattı.
Karaosmanoğlu: Biz cinayet sonrası müdahil olduk
İlk olarak Ünal Karaosmanoğlu dinlendi. Mahkeme başkanı Akın Gürlek, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’ndan İstanbul İ Jandarma Komutanlığı’na Hrant Dink’in öldürüleceği istihbaratının gelip gelmediğini sordu.
Karaosmanoğlu soruya karşılık “Herhangi bir bilgi geldiğini hatırlamıyorum. Biz olaya cinayet sonrası müdahil olduk” dedi.
Olay günü bölge komutanlarıyla birlikte Kocaeli’nde toplantıda olduğunu söyleyen Karaosmanoğlu şöyle devam etti:
“Cinayetin işlendiği gün alay komutanları toplantısı vardı. Kocaeli’ndeydim. Hrant Dink’in öldürüldüğünü toplantıdayken Aycan Oktaylar söyledi. Olayın polis bölgesinde mi yoksa jandarma bölgesinde mi olduğunu sordum. Polis bölgesi olduğunu söyleyince toplantıya devam ettik.
“Ama daha sonra iş büyüdü. Televizyonlarda tüm kanallar canlı yayında veriyordu. Sansasyonal bir olay olduğunu anladık ve İstanbul’a döndüm. İstanbul’a dönünce doğrudan valilik makamına gittim, hava kararmıştı. Emniyet Müdürü, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, İstihbarat Şube Müdürü oradaydı. Ben de müdahil oldum. Cinayete ilişkin ilk bilgileri orada öğrendim. Daha sonra makam odasından gelişmeleri takip ettik.”
"Üst makamlar bizden bilgi istediler"
Karaosmanoğlu daha sonra cinayet öncesinde kendilerine yapılmış bir görevlendirmenin olmadığını belirterek şöyle devam etti:
“Cinayetin ardından Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bilgi akışı başladı. Üst makamlar bizden de bilgi istediler. Ben de İstihbarat Şube Müdürü Aycan Oktaylar ile birlikte ulaştığımız bilgileri Genel Komutanlığa intikal ettirdik.
“Kocaeli'nden de esasen bunun için döndüm, yoksa dönmeyecektim. Ülkenin gündemine gelen bir cinayet işlenmiş, ben de sadece üst komutanlığı bilgilendirmek amacıyla geldim.
"Benim altımda çalışan hiçbir görevli olay yerinde değildi"
Daha sonra Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Karaomanoğlu’na olay yerine gidip gitmediğini sordu. Karaosmanoğlu olay yerine gitmediğini belirterek şöyle konuştu:
“Ben soruşturma öncesinde savcıya da söyledim. Altımda çalışan tüm subaylarımı tanırım. Olay yeri görüntülerini inceledim. Benim altımda çalışan hiçbir görevli o gün orada yoktu.
Benim personelim cinayet öncesinde o bölgede bulunuyorsa bunun arka planı araştırılmalı, ama olaydan sonra gitmeleri doğaldır. Çünkü polisle beraber çalışıyor, jandarma sonuçta.”
"Cinayet Jandarma bölgesinde işlenmedi"
Jandarma içerisinde etnik ve dinsel faaliyetleri araştıran bir şube olmadığını söyleyen Karaosmanoğlu “İl jandarma komutanlıklarının böyle bir çalışma yapma yetkisi yoktur. Hrant Dink’i tanımıyorum. Kim olduğunu ve ne olduğunu basından öğrendim. Öldürüldüğü için üzülüyorum. Ailesinin acısını paylaşıyorum. Öldürülmesi ülkemin menfaatlerine çok büyük zarar vermiştir. Ülkeme bağlı bir gazetecinin öldürülmesini kınıyorum” dedi.
Avukat Hakan Bakırcıoğlu daha sonra Karaosmanoğlu’na ast ve üstleriyle yaptığı telefon görüşmelerini sordu. Karaosmanoğlu soruyu “Cinayet günü cinayetin mahiyeti hakkında ast ve üstlerimle görüşmelerim oldu sadece. Ama daha sonra karargahla da, personelimizle de konuşmadık bu konuyu. Çünkü bizim bölgemizde olan bir olay değildi bu” dedi.
Karaosmanoğlu son olarak emniyet ve jandarmanın birlikte çalıştığını eğer kendilerine bir bilgi gelsedi bunu emniyetle paylaşacağını söyledi.
Oktaylar: Bize istihbarat gelmedi
Daha sonra Aycan Oktaylar’ın ifadesine geçildi. Oktaylar olay öncesinde herhangi bir istihbarat ya da duyumun kendilerine gelmediğini söyledi. Cinayeti televizyondan öğrendiğini dile getiren Oktaylar şöyle konuştu:
"Cinayetin ardından Jandarma Genel Komutanlığını bilgilendirmemiz gerekiyordu. Kamuoyunda infial yarattığı için maktulun kim olduğu konusunda bir takım telefon görüşmeleri yaptık. Zaman zaman bilgi almak için emniyetle irtibata geçtik.
“Ama olay öncesinde bize en ufak bir istihbarat gelmedi. Bütün bilgileri basından aldık. Açık kaynaklardan bilgi sağlayım Genel Komutanlığı bilgilendirdik. Olay sonrasında da herhangi bir istihbarat çalışmamız olmadı. Çünkü bizim bölgemiz değildi.”
Akbank’taki kamera kayıtlarının alınmasıyla ilgili bir bilgisinin olmadığını aktaran Oktaylar olay öncesindeki kamera görüntülerini izlediğini ve görüntülerde yer alan jandarma personelini tanımadığını savcılığa anlattığını ifade etti.
Oktaylar, "Benim bilgim dahilinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'ndan bize gelen bir bilgi yok. Olay olduktan sonra güvenlik güçlerinin bilgisi olduğu haberlerini görünce şubemi tepeden tırnağa inceledim. Kesinlikle kimsenin bilgisi olmadığını gördüm" dedi.
"Dink ismini cinayetin ardından öğrendim"
Hakan Bakırcıoğlu’nun “Jandarmanın Hrant Dink’le ilgili daha önceden yürüttüğü bir çalışma var mıydı” şeklindeki sorusunu Oktaylar, “Kesinlikle yok. Kaldı ki ismini cinayetin ardından öğrendik” dedi.
Daha sonra avukatların Adliye’de ‘çoklu baro’ düzenlemesine karşı yaptığı eylem nedeniyle ses kaydında problem olduğunu söyleyen Mahkeme Başkanı Akın Gürlek duruşmaya ara verdi.
Öğleden sonra devam eden duruşma Oktaylar’ın ifadesiyle devam etti. Oktaylar, cinayetin işlendiği dönem sahada 120 kadar personelin çalıştığını, şube müdürlerinin de bazen olaylara birlikte müdahale ettiğini söyledi.
Mahkeme başkanı sık sık müdahale etti
Avukat Bakırcıoğlu sorularına devam ederken Mahkeme Başkanı Akın Gürlek sık sık araya girerek “Evet avukat bey, başka sorunuz var mı” şeklinde müdahalede bulundu.
Bakırcıoğlu sorularına devam etmesinin ardından bir kez daha araya giren Gürlek, “Evet avukat bey, son sorularınız” dedi. Bakırcıoğlu birkaç sorusu daha olduğunu belirtti. Başkan Gürlek bunun üzerine Ceza Muhakemesi Kanunu 201. madde uyarınca Bakırcıoğlu’na bulunduğu uyarıyı zapta aldı.
Bakırcıoğlu sorularının aynı olmadığını belirterek Oktaylar’a soru sormaya devam etti:
Oktaylar son olarak “İstanbul Jandarma Komutanlığı’nda görevli herhangi gir personelin olayla ilgili olduğunu düşünmüyorum” dedi.
"Erhan Tuncel ziyarete gelirdi"
Oktayların ardından sanıkların dinlenmesini istediği Saittin Bölükbaşı ve Güven Şahin ifade verdi. İki isimde cinayetin işlendiği dönemde Trabzon Jandarma Komutanlığı’nda görev yapıyordu.
Bölükbaşı ve Şahin, Erhan Tuncel’in Volkan Şahin’le arkadaş olduğunu, Tuncel’in arada sırada Trabzon Merkez Komutanlığı’na geldiğini söyledi.
Bölükbaşı cinayetin ardından Erhan Tuncel duyunca şaşırdıklarını ve Volkan Şahin’e bir daha herkesle arkadaşlık yapmaması gerektiğini söylediğini aktardı.
MİT personelinin dinlenmesi talebi reddedilmişti
İfadelerin ardından mahkeme heyeti duruşmayı sonlandırdı. Duruşmaya yarın tanıkların dinlenmesiyle devam edecek.
dün görülen duruşmada, avukat Hakan Bakırcıoğlu'nun dönemin MİT görevlileri Hüseyin Kubilay Günay, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk'un tanık olarak dinlenmesine ilişkin talebi reddedilmişti.
(HA)