Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde dünyada yaşanan ifade özgürlüğü ihlallerinin istatistiklerini yayınladı.
Koronavirüs sürecinde bağımsız haber akışının her zamankinden daha önemli olduğunu ifade eden IPI, hükümetleri bağımsız haber organlarının süreçteki önemli rolünü tanımaya çağırdı.
“Covid-19 için alınan acil durum önlemleri basın özgürlüğünü azaltmak için kullanılmamalı” diyen IPI, pandeminin haberleri ve bilgileri sansürlemek veya medya özgürlüğüne karşı regresif düzenlemeler uygulamak için bir bahane olarak kullanılamayacağını savundu.
Konuyla ilgili daha önce bir açıklama yapan IPI İcra Direktörü Barbara Trionfi, “Bağımsız haberlerin serbest akışı bu durumda her zamankinden daha önemli. Bağımsız haber organları halkı hem virüs konusunda bilgilendirme hem de açık diyalog sürdürmede etkin rol oynuyor. Dezenformasyon çağında halkın güvenebileceği haberlere ihtiyacı var. Bu aşamada hükümetlerin Covid-19 ile mücadelede bağımsız medyanın çalışmalarını desteklemesi kritik önem taşıyor” demişti.
Trionfi ayrıca, yetkililerin mevcut durumu aşmak için ifade özgürlüğü baskılama potansiyeli konusunda açık bir endişe duyduğunu ifade etmişti.
“Covid-19: Bölgelere göre medya özgürlüğü ihlallerinin sayısı” başlığıyla yayınlanan istatistiklerde 113 ihlal saptandı. İstatistikler şöyle:
Tutuklama / Gözaltı: Asya ve Pasifik 8, Amerika 2, Avrupa 10, Orta Doğu ve Kuzey Afrika 3, Afrika 8
Bilgiye erişim kısıtlamaları: Asya ve Pasifik 4, Amerika 3, Avrupa 4, Orta Doğu ve Kuzey Afrika 2
Sansür: Asya ve Pasifik 6, Amerika 1, Avrupa 6, Orta Doğu ve Kuzey Afrika 5, Afrika 2
Asparagas haberlere karşı aşırı sıkı tedbirler: Asya ve Pasifik 2, Amerika 3, Avrupa 4, Orta Doğu ve Kuzey Afrika 1
Sözlü veya fiziksel saldırı: : Asya ve Pasifik 6, Amerika 8, Avrupa 11, Afrika 14
Türkiye'deki ihlaller
İstatistikleri detaylandıran IPI, Türkiye'den RTÜK'ün FOX TV, TELE 1, Halk TV ve Haber Global'e verdiği idari para cezaları ve yayın durdurma cezalarına yer verdi.
3 Nisan'da Twitter hesabından yaptığı "ey İBAN edenler" paylaşımı nedeniyle "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Hakan Aygün'e ve Mardin Devlet Hastanesi'nde koronavirüs testi pozitif çıkan çocuklar ile diğer çocukların aynı ünitede tutulduğu iddiasına ilişkin haberi nedeniyle hakkında soruşturma açılan Ahmet Kanbal'a yer verildi.
Listenin tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
(HA)