İdlib'de perşembe gecesi (27 Şubat) 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından iki gün içinde 8 gazeteci gözaltına alındı.
Mezopotamya Ajansı muhabirleri Naci Kaya ile İdris Sayılgan ve Rudaw muhabiri İsmail Yıldız ile kameraman Şirin Akgün, Edirne sınırında Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri takip ederken "yasaklı bölgede çekim yapmak" gerekçesiyle dün gözaltına alındılar.
Sputnik Ankara büro çalışanı 3 gazetecinin de önce evlerine kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırı gerçekleşti, saldırı hakkında şikayette bulunmak için emniyete giden gazeteciler, ardından gözaltına alındılar. Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu ise sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek dün gözaltına alındı.
Gözaltılara ilişkin açıklama yapan G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını talep ettiler.
RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Gazeteci ne savaşan taraftır, ne de bölgesel çatışma ve insani krizlerin sorumlusu olarak görülebilir. Gazetecilerin engellenmemesini, gözaltında olanların serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası ise Twitter’da “Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ve Naci Kaya mültecilerin sınır geçişini takip etmek için gittikleri Edirne’de gözaltına alındı. Meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” paylaşımında bulund
TIKLAYIN - Sputnik Çalışanı 3 Gazeteciye Gözaltı
G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu da yaptığı açıklamada gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Platformun açıklaması özetle şöyle:
“Gazeteciler, taraf ya da düşman değil olayları gerçek boyutlarıyla yansıtmakla görevli, halkın haber alma hakkını sağlamaya çalışan kişilerdir. Gazetecilerin özgürce görevlerini yapmasını sağlamak devletlerin sorumluluğundadır.
Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak bir kez daha yetkilileri, gazetecileri hedef göstermekten vazgeçmeye, gazetecilerin görevlerini özgür bir ortamda yapmalarını sağlamak için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakılmalıdır.”
G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu: Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği’nin (TURÇEV) . (RT)