* Fotoğraf: Gerçek Gündem
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, İzmir muhabiri Gökmen Ulu, muhasebe elemanı Yonca Yücekaleli, internet sitesi eski sorumlu müdürü Mediha Olgun, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ve gazetenin internet sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ile Koordinatörü Yücel Arı’nın “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla yargılandığı davanın 11. duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, üzerlerine atılı suçlamadan Emin Çölaşan ve Necati Doğru'nun 3 yıl 6 ay 15 gün, Mustafa Çetin ve Metin Yılmaz'ın 3 yıl 4 ay; Yücel Arı, Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli’nin ise 2 yıl 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
“İsnat edilen suçun sanık tarafından işlenmediği sabit olması” gerekçesiyle Mediha Olgun’un beraatine karar veren mahkeme, Burak Akbay'ın "savunmasının alınmamış olması, hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesi" gerekçeleriyle dava dosyasının ise tefrikine (ayrılmasına) hükmetti.
Beraat talepleri
Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Emin Çölaşan ve Gökmen Ulu Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken; diğer sanıklar duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşma savcısı, daha önce verdiği esas hakkındaki mütalaayı tekrar ettiğini belirtti. Mahkeme başkanı Akın Gürlek bu celse kararı açıklayacağını belirterek sanıklardan son sözlerini sordu.
Emin Çölaşan, "Hakkımızda açılan boş bir davadır. Aleyhimize ne belge ne tanık vardır. Lafı uzatmadan beraatimi istiyorum" dedi.
Gökmen Ulu ise "Hakkımızda dayanaksız iftiralar çürümüştür. Hukuka aykırı suçlama ile mağdur edildik. Bir an önce adaletin tecelli etmesini, beraatimi istiyorum" diye konuştu.
Metin Yılmaz da "Gereken açıklamayı diğer duruşmalarda yaptık. Gazetecilik faaliyeti olduğunu söyledim. Beraatimi istiyorum. Adalete sığınıyorum" dedi.
Sanık Mediha Olgun, "Beraatimi istiyorum. Bu davada olmak beni yordu. Darbeci hiçbir zihniyeti desteklemem mümkün olmaz" derken; Necati Doğru, "Benimle ilgili olarak bilerek ve isteyerek FETÖ'cü örgüte yardım iddiasını kanıtlayacak belge somut olarak yoktur. Din ve Allah tüccarı insanlarla bir arada olmamız mümkün değil" şeklinde konuştu.
Çölaşan ve Doğru'ya 3 yıl 6 ay 15 gün
Mahkeme heyeti, gazetenin yazarı sanık Emin Çölaşan'ın, ''FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan sübut bulan eylemin sevk maddesi gereğince, suç konusunun önem ve değeri, sanığın toplumda tanınan gazeteci olması nedeniyle suça konu yazılarıyla örgüt lehine toplumda oluşturduğu algının boyutu, böylelikle örgüte sağlanan fayda, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlike dikkate alınarak 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Sanığın örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme konumunda bulunduğu, suçun işlenmesindeki özellikler ve örgüte yardımın boyutu dikkate alınarak verilen cezanın 2 yıl 10 aya düşürülmesini kararlaştıran heyet, sanığın işlediği suçun Terörle Mücadele Kanunu'nun sayılan suçlardan olması sebebiyle cezanın 4 yıl 3 aya yükseltilmesine, sanığın geçmişi, yargılama sürecindeki davranışları, sosyal ilişkileri, cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak cezayı 3 yıl 6 ay 15 güne düşürdü.
Heyet, sanık Necati Doğru'nun, üzerine atılı ''FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan sübut bulan eylemin uyan sevk maddesi gereğince, suç konusunun önem ve değeri, 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra 17 Temmuz 2016 tarihinde toplumda tanınan gazeteci olan sanığın yazmış olduğu ''Naylon Darbe'' başlıklı yazı ile örgüt tarafından darbe girişiminden hemen sonra oluşturulan ''kontrollü darbe'', ''tiyatro'' gibi “algılara hizmet eder şekilde örgüt lehine sağladığı algının boyutu, böylelikle örgüte sağlanan faydanın boyutu, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı” dikkate alınarak 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Sanığın örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme konumunda bulunduğu ve suçun işlenmesindeki özellikler ve örgüte yardımın boyutu dikkate alınarak verilen cezanın 2 yıl 10 aya düşürülmesini kararlaştıran heyet, sanığın işlediği suçun Terörle Mücadele Kanunu'nun sayılan suçlardan olması sebebiyle cezanın 4 yıl 3 aya yükseltilmesine, sanığın geçmişi, yargılama sürecindeki davranışları, sosyal ilişkileri, cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini göz önüne alarak cezayı 3 yıl 6 ay 15 güne düşürdü.
Yılmaz ve Çetin'e 3 yıl 4 ay
Mahkeme heyeti, gazetenin genel yayın yönetmeni sanık Metin Yılmaz ile gazetenin internet sitesinin genel yayın yönetmeni Mustafa Çetin'i, üzerlerine atılı ''FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan sübut bulan eylemin uyan sevk maddesi gereğince, “gazetenin 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra örgüt lehine yapmış olduğu haberler, örgüte ait kapatılan Zaman gazetesi ile benzer şekilde haberlerin yapması, böylelikle Sözcü gazetesinde ve internet sitesinde yapılan haberler ile toplumda örgüt lehine algı oluşturma çabasına girilmiş olması, örgüt lehine toplumda oluşan algının boyutu, Basın Kanunu'ndaki sorumluluk ilkesi gereğince sanıkların gazetenin ve sitenin genel yayın yönetmeni olması nedeniyle yapılan haberlerden sorumluluğu ve örgüte sağlanan faydanın boyutunu” dikkate alarak, ayrı ayrı 5 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sanıklar Çetin ve Yılmaz'ın örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme konumunda bulundukları, suçun işlenmesindeki özellikler ve örgüte yardımın boyutu dikkate alınarak verilen cezaların 2 yıl 8 aya düşürülmesini kararlaştıran heyet, sanıkların işlediği suçun Terörle Mücadele Kanunu'nun sayılan suçlardan olması sebebiyle cezaları 4 yıla yükseltip sanıkların geçmişi, yargılama sürecindeki davranışları, sosyal ilişkileri, cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak cezaları ayrı ayrı 3 yıl 4 aya düşürdü.
Arı, Yücekaleli ve Ulu'ya 2 yıl 1 ay
Mahkeme heyeti, sanıklar Yücel Arı, Yonca Yücekaleli ve Bekir Gökmen Ulu'yu da ''FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan 2 yıl birer ay hapis cezasına çarptırdı.
Heyet, bu sanıklara yönelik kısa gerekçesinde de suç konusunun önem ve değeri, suçun işlenmesindeki özellikler ve sanıkların kastının dikkate alındığını belirtti.
Ne olmuştu?
Sözcü gazetesine 19 Mayıs 2016'da operasyon yapıldı. Burak Akbay, Mediha Olgun, Bekir Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli hakkında "Fethullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması" kapsamında gözaltı kararı çıkarıldı.
Yedi gün gözaltında tutulan Ulu ve Olgun tutuklanırken, Yücekaleli ise serbest bırakıldı. Olgun 22 Eylül'de adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Ulu da 8 Kasım'da tahliye edildi.
Gazete çalışanları ve yöneticileri hakkında hazırlanan iddianamede "silahlı terör örgütünü yönetme", "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ve "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçlamaları yöneltildi. (TP)