Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gazateci Meriç Şenyüz’ün yazdığı bir yazı sonrasında gazeteci Aslı Aydıntaşbaş’a hakaret ettiği gerekçesiyle verilen para cezasına dair karar veren Anayasa Mahkemesi, Şenyüz’ün ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.
Mahkeme kararında, “kamuoyunca tanınan kişilerin daha fazla eleştiriye katlanmak durumunda olduklarını” belirtti:
“Köşe yazısı bir basın mensubuna yönelik eleştirel bir yazıdır. Köşe yazısında eleştirilen basın mensubu, ulusal bir kanalda TV programcısı ve ulusal bir gazetede köşe yazarı olup kamuoyunca tanınan bir kişidir. Bu nedenle ilgili basın mensubunun kendisine yönelik eleştirilere diğer vatandaşlara göre daha fazla hoşgörü göstermesi gerekir.”
Anayasa Mahkemesi, köşe yazısının başlığının “abartılı, tahrik edici ve çarpıcı olduğunu” ancak yazı bir bütün halinde değerlendirildiğinde basın özgürlüğünün sınırları içinde kaleme alındığını ifade etti.
AYM’nin kararında, “Basın özgürlüğünün bir dereceye kadar abartıya hatta kışkırtmaya izin verecek şekilde geniş yorumlanması gerektiği hatırlanmalıdır” ifadesi de yer aldı.
Gazetenin başlığındaki ifade yazının içeriğinde yok
Gazeteci Meriç Şenyüz’ün o dönem çalıştığı Yurt gazetesinde 20 Aralık 2012’de “Gazeteci mi CIA ve EL KAİDE Gülü mü” başlıklı bir yazısı yayınlandı. Yazıda gazeteci Aslı Aydıntaşbaş’ın bir televizyon programında Suriye savaşına dair sözleri eleştiriliyordu.
Yazıda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:
“AA. cihatcıları ’devrimci’ ilan etti. Büyük basının en Amerikancı kalemlerinden AA., Suriye'deki cihatçı katilleri devrimci ilan etti. Önceki akşam NTV'de yayınlanan Dünyanın Merkezi programına katılan A.A. Prof. H. K'nın Suriye'deki gerçekleri anlattığı konuşmasına, 'Suriye'deki devrim hakkında sadece Türkiye solunda böyle bir algı var. Gerçekte burada bir devrim oluyor. Devrim illa üretim araçlarının el değiştirmesi değildir, orada 35 kişiyi öldüren zalim bir rejime karşı insanlar ayaklanmıştır. Suriye devrimcilerini tanımanızı isterim' diye yanıt verdi.”
Aydıntaşbaş yazıda kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusu yaptı, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde Şenyüz hakkında dava açıldı.
Mahkeme 28 Kasım 2013’te verdiği kararla Şenyüz’ün hakaret suçundan adli para cezası ile cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Gerekçeli kararda, “yazının Aydıntaşbaş ile EL Kaide ve CIA’in aralarında bir bağ olduğu algısını doğurduğunu” belirtilerek bu ifadelerin yazıya konu kişinin şeref ve saygınlığına zarar verdiğini ifade edildi.
Şenyüz başka bir suçtan ceza aldığı için İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararı kaldırılarak 1.740 TL adli para cezası hükmünün açıklanmasına karar verdi. Karar kesinleşince Şenyüz AYM’ye bireysel başvuru yaptı.
Anayasa Mahkemesinin bugün Resmi Gazete’de açıklanan gerekçeli kararında, yazının içeriğiyle gazetenin attığı başlığın uyuşmadığı, yazının içeriğinde başlıktaki ifadelerin yer almadığı vurgusu yer aldı.
9 bin 150 TL manevi tazminat
AYM, Şenyüz’e verilen cezayla Anayasa’nın 26/1. Maddesinde güvence altına alman ifade özgürlüğü ile Anayasa’nın 28/1. Maddesinde güvence altına alman basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.
Karar, ifade ve basın özgürlükleri ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilecek.
Şenyüz’e de 9 bin 150 TL manevi tazminat ödenecek. (AS)