Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hazırladığı Yargı Reformu Paketi taslağını Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) gönderdi.
Söz konusu yargı paketinde 15 kanunda değişiklik öngörülürken Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesine “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” cümlesinin eklenmesi planlanıyor.
TIKLAYIN - Yargı Reformu Hangi Kanunda Ne Değişiklik Getiriyor?
Konu hakkında bianet’e açıklamalarda bulunan insan hakları ve Anayasa hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak "Daha önce Türk Ceza Kanunu’ndaki 301. maddeyi ve 218. maddeyi de değiştirdiler ama değişen bir şey olmadı. İnsanlar yargılanmaya devam etti. Zaten TMK 7/2’deki o ifade bugüne kadar yapılan haber ve yorumları cezalandırıyorsa o zaman mevcut tüm soruşturma ve ya kovuşturmaları bir gözden geçirmek gerek. Çünkü yasaya göre tüm soruşturmaların beraatla sonuçlanması gerekiyordu." diye konuştu.
Söz konusu ifadenin yasada bir değişiklik yapmadığını ifade eden Altıparmak "Hiçbir şey söylemeyen, sonucu olmayan bir değişiklik" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Haber ve yorumun sınırları nasıl belirlenecek?"
"Değişiklik siyasi iradenin bu yönde eğilimi olduğunu gösteriyor. Yasaya ya düşünce ve ifade özgürlüğünden kimsenin yargılanmamasına teşvik edecek bir anlam yüklenmeliydi ya da tamamen kaldırılmalıydı. Ama yapılmadı. Eğer değişiklik olursa haber ve yorumun ne olduğuna dair sınır nasıl belirlenecek? Hakimler gazetecilere bunu mu anlatacak?
"Örnek veriyorum bir terör örgütünün açıklamasını haberleştirdiniz. TMK 7/2’den soruşturma açtılar. Ben bunun haber olduğunu nasıl açıklayacağım ya da kanıtlayacağım. Gerçekleşmiş, olmuş bitmiş bir olay. Haber değeri var mı? Var. Bunu haberleştirdikten sonra devlet bunun haber olduğunu kanıtla mı diyecek bana?
"Değişiklikle yargılamaların önüne geçilmiyor"
"Mevcut yasada ve değişikliğe rağmen devlet “Sen bu haberi neden yaptın” diye sorabiliyor ve sorabilecek. Devlet zaten halihazırda haber yaptığına göre “Bunun arka planında başka bir şey vardır” diye insanları suçlayabiliyor.
"Ama şu yapılabilirdi. Başkasının terör eylemini teşvik edecek nitelikte bir ifade konulabilirdi ilgili maddeye ve sadece bu ifade suç kapsamına alınabilirdi. Yapmamışlar.
"Barış İçin Akademisyenler açıklamalarını düşünün ya da Özgür Gündem davasını. Bu yargılamalarda söylediğim analiz yapılmış mı? Herhangi bir suça teşvik var mı? Yok. Ama yargılandılar ve söz konusu bu değişiklikle benzer olaylar yine yargılanabilecek. Değişiklik bunun önüne geçmiyor. Eski hüküm engellemiyorsa yenisi hiç engellemez.
"Türkiye'de yargı siyasetle olan ilişkisinden ayrı düşünülemez"
"Ben gazeteci değilim ama bir sosyal medya kullanıcısıyım. Geçtiğimiz yıl 24 bin kişi propaganda suçu işledikleri gerekçesiyle yargılandı, bazıları ceza aldı. Onların durumu ne olacak?
"Türkiye’de yargı siyasetle olan ilişkisinden ayrı düşünülemez. Yasaya bir cümle eklemek sonucu değiştirmiyor. Eğer söz konusu değişiklik geçerse bu TMK 7/’2deki yedinci değişiklik olacak.
"Ya yasayı ya da muğlaklığı ortadan kaldırmalısınız"
"Eğer ihlallerin önüne gerçekten geçmek istiyorsanız ya yasayı kaldıracaksınız ya da yasadaki muğlaklığı ortadan kaldıracaksınız. Bence 2013’te yapılan değişiklik önceki durumuna oranla kaldırmanın ötesinde yapılan bir şeydi. Eğer kaldırmıyorsanız şu anki durumu yeterli. Yasa gerçekten uygulansaydı geçen sene beşten fazla soruşturma açılmaması gerekirdi. Ama uygulanmıyor.
"Birazda bu durum Türkiye’deki konjonktüre bağlı. Bu değişiklikle belki altı, yedi ay boyunca açılan soruşturmaların azaldığı görülebilir ama ilerisi için bir garantisi yok. Ben bunu pansuman yapmaya benzetiyorum. Sargı bezini üç saniye boyunca yaraya tutuyorlar, istedikleri zaman kaldırıyorlar ve yara kanamaya devam ediyor.
Terörle Mücadele Kanunu 7/2 ne diyor?Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
(HA)