Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan İMC TV'nin Program Koordinatörü Ayşegül Doğan ve Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş, hakkında gazetecilik faaliyetleri kapsamında katıldıkları panel, çalıştay, yapılan röportajlar gerekçe gösterilerek "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla ayrı ayrı açılan davaların duruşması bugün Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) görüldü.
22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan gazetecilerin duruşmaları beş dakika sürdü. Bir sonraki duruşmalar 25 Aralık tarihinde görülecek.
Doğan'ın avukatı Akar: Ses kayıtları yasal yollarla elde edilmedi
Ayşegül Doğan’ın mazereti nedeniyle katılmadığı duruşmada Doğan’ın avukatı Mehmet Emin Aktar Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasından alındığı iddia edilen ses kayıtlarının hukuka uygun temin edilmediğini belirtti.
Üçüncü celsesi görülen duruşmada Doğan’ın avukatı Aktar, DTK konulu soruşturma dosyasında müvekkilinin hangi tarihte şüpheli olduğunun öğrenilmesini istedi.
Mahkeme heyeti ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılarak sanığın hangi tarihte soruşturma dosyasına şüpheli olarak kaydedildiğini sorulmasına karar verdi. Bununla birlikte mahkeme ses kayıtları ile ilgili karşılaştırmalı analiz için Ayşegül Doğan’ın İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu’na başvurmasını hükmetti.
Karataş: Tedbir kararı cezaya dönüştü
Evrensel gazetesi köşe yazarı Yusuf Karataş’ın bugün altıncısı görülen duruşmasında ise savcı mütalaasını verdi.
Savcı Karataş hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin devamını ve ses kayıtlarına ilişkin rapor için mahkemenin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na daha önce gönderdiği yazıya gelecek cevabın beklenmesine karar verilmesini talep etti.
TIKLAYIN - Evrensel Gazetesi Yazarı Karataş'a Tahliye Kararı
Mahkeme heyeti, Karataş hakkındaki adli kontrol tedbirinin devamına hükmetti. Mahkeme ayrıca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılarak Karataş’ın soruşturma dosyasına hangi tarihte sanık olarak kaydedildiğinin sorulmasını kararlaştırdı.
Karataş mahkemede yaptığı savunmasında adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep ederek “Gazeteciyim. Benim parti ile ilgili yaptığım konuşmalar terör örgütüne ilişkin konuşmalar olarak geçmiştir. Atılı suç nedeniyle hakkımda açılan dosya nedeniyle hakkımda uygulanan yurt dışı yasağının da kaldırılmasını talep ediyorum çünkü ben gazeteciyim. Mesleki faaliyetlerimi engellemektedir, benim için bu aşamada bu tedbir cezaya dönüşmüştür” diye konuştu. (HA)
Kaynak: MLSA ve Mezopotamya Ajansı