Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği'nce bianet.org’a “erişimin engellenmesi” kararının sehven alındığı ortaya çıktı fakat aynı kararda yer alan 135 adresle ilgili yasak sürüyor. Bu adreslerden 15'i web sitesi, diğerleri ise belirlenmiş linklerdi.
Engelli Web'in verilerine göre Türkiye’de 245 binden fazla web sitesi ve 150 bin kadar URL hala yasaklı.
TIKLAYIN - bianet'in Tüm İçeriğine Engelleme Kararı
TIKLAYIN - bianet'in Engellenmesi Kararı Sehven, 135 Adres Hâlâ Yasaklı
Yargı kararıyla en çok engellenen sitelerden biri sendika.org. Bugüne kadar 62 kere yasaklanan site, her seferinde başka bir alan adı alarak tekrar açıldı.
Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği'nin son kararıyla tamamı erişime engellenen 15 internet sitesinden Etkin Haber Ajansı (ETHA) ie bugüne kadar 12 kez kapanmış. Fersude ise ilk kez tümden erişimin engellenmesi kararıyla karşılaşmış. Üç sitenin editörleriyle erişime engellenmelerini ve itiraz süreçlerini konuştuk:
Sendika.org: 62 kere engellendik
Sendika.org editörlerinden Vecih Cüzdan: 18 yıllık yayın hayatımızda ilk kez 25 Temmuz 2015’te engellendik. Yani aslında AKP’nin tek başına iktidarı yitirdiği 7 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında ilk erişim engeline maruz kaldık. Ondan sonra devam eden süreçte 62 kez daha engellendik. Son engellenme kararını yani 62’inciyi geri çektiler ancak biz bütün alt yapıyı bir sonraki alan adına taşıdığımız için sendika63.org adresiyle şu an yayınımıza devam ediyoruz.
Şimdiye kadar hiçbir erişim engeli kararında gerekçelendirme yapmadıkları için son engelleme olayında da herhangi bir bildirim ya da gerekçe sunulmadan 5 Aralık 2018’de engellendik.
"Gerekçe belirtilmiyor"
Son engelleme bir buçuk yıllık engelleme arasından sonra gelmişti. Bu nafile kapatmalar ne bizim yayın çizgimizden uzaklaşmamıza ne de mevcut haberlerimizden geri adım atmamıza gerekçe olacak bir durum değil. Biz engellemeleri nafile sansür olarak nitelendirip yayınımıza devam ederek bu sansürü aşmaya devam ediyoruz.
Çoğu engelleme kararı 5651 sayılı kanunun 8/A maddesine dayandırılıyor. Herhangi bir noktasal gerekçelendirme ise yapılmıyor. Şu haberinizden, şu içeriğinizden sizi kapatıyoruz demiyorlar. Şimdiye kadar hep böyle oldu.
"İtirazlardan sonuç alamadık"
Şu ana kadar 61 engellenme kararını mahkemeye taşıdık. İtirazlarımızı yaptık. Bir başvurumuz şu an Anayasa Mahkemesi’nde ve son aşamada. Eğer sonuçlanmazsa kararları AİHM’e taşıyacağız.
Burada olan çok net bir şey var. AKP iktidarı hakikatle kavgaya girişiyor. Biz de bu kavgadan yenik çıkacaklarını söylüyoruz. Hakikatle kavgaya girişilmez."
Fersude: "Karar bize tebliğ edilmedi"
Gazete Fersude'nin kurucularından Hayri Tunç: "16 Temmuz’daki karar site olarak ilk tümden engellenmemiz. Ama daha önce haberlerimize erişim engeli geldiği olmuştu. Altı ya da yedi haberimize erişim engeli geldi fakat sitenin tamamına gelen ilk erişim engeli buydu.
Bu karar bize tebliğ edilmedi. Ama daha önceki haber engellemelerinde bildirildiği olmuştu. İkisinde mail olarak bildirim yapılmıştı. ‘Bu haberi kaldırın yoksa haber adresi engellenecek’ diye. Ama diğer haberlere de herhangi bir bildirim gelmeden engelleme yapıldı. Son karara avukatlarımız itiraz çalışmalarını yürütüyorlar.
"Yeni bir döneme girdik"
Bu son dönemde artarak devam eden engelleme kararları yeni bir döneme girdiğimizin işareti. Önümüzdeki dönemlerde daha çok sansür ve engelleme kararı geleceğini düşünüyorum ben. Bu kadar baskının ve sansürün olduğu yerde elbet bir yol bulunacak, kimse pes etmeyecek. Onlar yasaklayacak biz de gazeteciler olarak yeni yollar üreteceğiz."
ETHA: İtirazların bir geri dönüşü olmuyor
Etkin Haber Ajansı (ETHA) Editörü İsminaz Temel: İlk olarak 24 Temmuz 2015’te yani Suruç Katliamının hemen sonrasında engelleme kararı geldi. Daha sonra ise OHAL sürecinde engellemeler sıklaştı. Yaklaşık 1-2 aylık periyotlarda kapatmalarımız yaşandı. Bu da sansürün ve engellemelerin ne kadar sıklaştığını gösteriyor.
Kararlar tebliğ edilmiyor. Bazen sadece maille bildirim yapıyorlar. Ya da bizim sunucularımız bir engelleme kararı geldiğinde bizi bilgilendiriyor. O kadar.
İtiraz ediliyor fakat Türkiye’deki hukuk sistemi öyle bir işliyor ki sonuçta yaptım, oldu ve bitti oluyor. Susturuluyoruz, kapatılıyoruz. Dolayısıyla itirazların bir geri dönüşü olmuyor.
"Polisin baskın yaptığı da oldu"
2010’dan beri yayındayız. Daha önce polis baskın yapıyordu. Gözaltına alınan arkadaşlarımız oldu. Ben de dahil tutuklanan arkadaşlarımız oldu. Site kapatıldı defalarca. Baskılar hiç durmadı. Ama ETHA 2010 yılından bugüne yayınına hep devam etti.
Baskı ve sansür sadece ETHA’ya yönelik bir şey değil. bianet de son furyada geçici olarak bundan nasibini aldı. Bu niyeti gösteriyor. Basına yönelik baskının, sansürün niyetini gösteriyor. Bugün basın demek gerçeklere sahip çıkmak demek. Hiçbir koşulda alternatif basın kuruluşları ve basın emekçileri söylediklerinden ve çalışmalarından vaz geçmediler. Bedel ödediler ama vaz geçmediler. Bundan sonra da böyle olacak." (HA)