Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) duruşması görülen Saadet Sorgunlu için kararını açıklayan heyet, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2'de düzenlenen "terör örgütü propagandası yapmak" suçunu sabit görerek akademisyenin 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkumiyet kararında hükmün açıklanması geri bırakıldı.*
26. ACM ve 33. ACM'de ilk duruşması olan akademisyenlerin dosyalarında yetkisizlik kararı verilirken, 28. ACM heyeti avukatın mahkemenin yetkisizliğine karar verilmesi talebini reddetti.
36. ACM'deki dört duruşmada avukat Meriç Eyüboğlu heyetin reddini istedi. Mahkeme talebi reddetti. Karar itiraz yoluyla 37. ACM'ye taşınacak.
Duruşması görülenlerBugün altı ayrı mahkemede 12 akademisyenin duruşmaları görüldü: 26. ACM: ODTÜ'den Doç. Dr. Pınar Bedirhanoğlu ile Ankara Üniversitesi'nden Arş. Gör. Ceren Özcan'ın birinci duruşmaları. 36. ACM: MSGSÜ'den araştırma görevlileri Barış Göğüş ve Kumru Çılgın ile Prof. Dr. Ayşe Berkman, emekli Öğr. Gör. Saadet Sorgunlu ve Ankara Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Dilek Çankaya'nın üçüncü duruşmaları. 29. ACM: MSGSÜ'den Doç. Dr. Ahmet Altınel'in üçüncü duruşması. 13. ACM: Işık Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Emin Karaaslan ile MSGSÜ'den Doç. Dr. Erbatur Çavuşoğlu'nun ikinci duruşmaları. 33. ACM: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Çakır Ceyhan Suvari'nin birinci duruşması. 28. ACM: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Eylem Kılıç Oğurlu'nun birinci duruşması. |
26. ACM
Mahkeme başkanı: Kemal Selçuk Yalçın - Üyeler: Recep Kurt, Mehmet Akif Ayaz - Savcı: Hakan Özer.
Yetkisizlik kararları
Heyet, bugün görülen her iki duruşmada da sanık savunmalarına geçilmeden duruşma savcısından yetkisizlik hususunda mütalaasını sordu. Savcı, mahkemenin yetkisizliğine karar verilmesini istedi.
Heyet, Bedirhanoğlu ve Özcan'ın dosyalarında mahkemenin yetkisizliğine karar vererek dosyaların "atılı suç yeri olan" Ankara'daki Nöbetçi ACM'ye gönderilmelerine hükmetti.
29. ACM
Mahkeme başkanı: Ümit Kartlı - Üyeler: Özgür Erkan, Erhan Akman - Savcı: Ali Nazmi Dandin.
Ahmet Altınel ve avukatının hazır bulunduğu duruşmada "atılı suçun değişme ihtimaline binaen" Adalet Bakanlığı'ndan Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddeden yargılama yapılabilmesi için istenen soruşturma iznine yanıt gelmediği görüldü.
Mahkeme, sanığa gelecek celse duruşmada hazır bulunması yönünde ihtarda bulunarak soruşturma iznine gelecek cevabın beklenmesi amacıyla duruşmayı 13 Eylül'e bıraktı.
33. ACM
Çakır Ceyhan Suvari'nin dosyasında mahkemenin yetkisizliğine karar veren heyet, dosyanın Van Nöbetçi ACM'ye gönderilmesine hükmetti.
28. ACM
Mahkeme başkanı: Ersiz Özaslan - Üyeler: Serkan Yoğurtçu, Musin Onay - Savcı: Mehmet Fatih Aldemir.
Eylem Kılıç Oğurlu mazeretli olduğu için duruşmaya katılmadı. Avukatı Aylin Barcın, mahkemenin yetkisizliğine karar verilmesi yönünde talepte bulundu. Talebin kabul edilmemesi halinde müvekkilini bir sonraki celse duruşmada hazır edeceğini söyledi.
Duruşma savcısı ara mütalaasında yetkisizlik talebinin reddine karar verilmesini istedi.
Heyet, "mahkemenin yetkili bulunduğu hususu kesinleşmekle birlikte" yetkisizlik kararı verilmesi talebini reddetti. Sanığın bir sonraki duruşmada hazır bulundurulmasını ihtar ederek duruşmayı 25 Haziran'a bıraktı.
13. ACM
Mahkeme başkanı: Ali Günay - Üyeler: Sümeyye Gözde Tekin, Fatih Akgün - Savcı: Abdullah Gül.
1. duruşma
Mehmet Emin Karaaslan mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Mazereti kabul eden mahkeme, duruşmayı 26 Haziran'a erteledi.
2. duruşma
Erbatur Çavuşoğlu'nun savunmasının alınması için başvurulan istinabe işlemlerine henüz dönüş olmadığı görüldü.
Bir sonraki duruşma 18 Temmuz'da.
36. ACM
Mahkeme başkanı: Hakan Özer - Üyeler: Onur Engin Deniz, Sümeyye Nur Özparlak - Savcı: Hasan Adalı.
1. duruşma
Duruşmada hazır bulunan Saadet Sorgunlu esasa karşı savunmasında "Barışa inanan özgür bir birey olarak tüm suçlamaları reddediyor, beraatimi istiyorum" dedi.
Avukatı Meriç Eyüboğlu ise AYM ve AİHM kararlarını hatırlatarak verilmesi ihtimal dahilinde olan bir cezanın ifade özgürlüğünün ihlali olacağını belirtti. Müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.
1 yıl 3 ay hapis cezası
Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, "'terör örgütü propagandası yapmak’ suçunu sabit görerek sanığın 1 yıl hapisle cezalandırılmasına, suçun yayın yoluyla işlendiği gerekçesiyle TMK 7/2’nin 2. cümlesi gereğince cezanın yarı oranında artırılarak 1 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına; cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri göz önüne alınarak altıda bir oranında indirim yapılarak 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına” karar verdi.
Terörle Mücadele Kanunu 7/2Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
Kararda "sanığın sabıkasız olması, kişiliği göz önüne alındığında yeniden suç işlemeyeceği hususunda mahkemece kanaat oluştuğundan" hükmün açıklanması geri bırakıldı.
2. 3. 4. ve 5. duruşmalar
Barış Göğüş, Dilek Çankaya, Ayşe Berkman ve Kumru Çılgın'ın duruşmalarında savcı ceza istediği esas hakkındaki mütalaasını yineledi.
Heyetin reddi istemi
Dört dosyanın da müdafiiliğini üstlenen Meriç Eyüboğlu mahkemenin bir önceki duruşmada mahkumiyet kararı açıkladığını belirterek "Heyetinizin şu an vereceği kararı tahmin etmek zor değil. Bu nedenle heyetin dosyadan elini çekmesini talep ediyoruz. Eğer el çekmeyecekse bunun heyetin reddi olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme, dört dosya için de heyetin reddi talebini ayrı ayrı reddetti. Sanıklar ve müdafiileri Eyüboğlu'na karara karşı 37. ACM'de itiraz yoluna başvurabilecekleri hatırlatıldı.
Berkman'ın duruşması 12 Haziran'a; Göğüş, Çankaya ve Çılgın'ın duruşmaları 18 Haziran'a ertelendi.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 2 Nisan 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 567 oldu. 122 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 15 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 6 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 16 akademisyen 2 yıl 3 ay; 5 akademisyen 2 yıl 6 ay; 3 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 170 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. HAGBAkademisyenlerden 12 kişi verilen mahkumiyet kararlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmedi: 3 kişinin mahkumiyet kararı mahkemenin kanaatiyle ertelendi. 2 yılın üstünde kalan mahkumiyet kararlarıyla birlikte bugüne kadar 32 akademisyen dosyası İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. İstinaf Mahkemesi 32 kişiden 1’inin mahkumiyet kararını onadı. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)
* Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) madde 231'e göre, Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verildiği takdirde, kişi beş yıl içinde kasten yeni bir suç işlemezse hüküm ortadan kaldırılıyor.