Fotoğraf - UNESCO
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Almanya'nın Bonn kentindeki temsilciliğinde Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla gazeteci cinayetlerine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı: Dünyada her dört günde bir, bir gazeteci cinayeti işleniyor.
UNESCO Almanya temsilciği, sadece bu yıl 86 gazetecinin öldürüldüğünü, dolayısıyla 2006'dan 30 Ekim 2018'e kadar 1096 gazetecinin mesleki faaliyetleri yüzünden cinayete kurban gittiğini bildirdi.
Cinayetlerin yüzde 10'u aydınlandı
UNESCO'nun aktardığı verilere göre, 2006'dan 2017 sonuna kadar tam 1010 gazeteci cinayeti işlendi. Cinayetlerin yüzde 55'i silahlı çatışma olmayan bölgelerde yaşandı. Cinayetlerin yüzde 35’in hiçbir bilgi elde edilemezken, yüzde 54’ünde soruşturma sürüyor fakat henüz sonuç yok.
Gazeteci cinayetlerinin yalnızca yüzde 10’u aydınlatıldı.
En tehlikeli bölge Asya – Pasifik
2017'deki gazeteci cinayetlerinin yüzde 34'ü Asya-Pasifik bölgesinde işlendi. Cinayetlerin yüzde 28'i de Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde işlendi.
Geçen yıl en çok gazeteci öldürülen ülke Meksika oldu. 13 gazetecinin öldürüldüğü Meksika gazeteciler için en tehlikeli ülke konumunda. Meksika'yı 11 gazeteci katliyle Afganistan izliyor.
Öldürülen gazetecilerin yüzde yüzde 93’ü yerel medya, yüzde 7’si uluslararası medya muhabiriydi.
Kadın gazeteci cinayetlerinde artış yaşanıyor
UNESCO raporuna göre, gazetecilere yönelik ölümcül saldırıların çoğunluğu erkek gazetecilere yapılıyor. 2017’de öldürülen gazetecilerin yüzde 86’sı erkek, yüzde 14’ü ise kadın gazeteci. Raporda bu durum, kadın gazetecilerin tehlikeli bölgelerde ve siyasi yolsuzluk veya organize suç gibi hassas konuları kapsayan alanlarda daha az çalışmasına bağlanıyor.
UNESCO, 2006 yılından beri kadın gazeteci cinayeti raporu tutulduğunu belirtiyor. Dikkat çekilen nokta ise kadın gazeteci cinayetinin son yıllarda giderek arttığı. Sadece 2017 yılında 11 kadın gazeteci öldürüldü.
2016-2017 yıllarında Orta ve Doğu Avrupa dışında tüm bölgelerde kadın gazeteci cinayeti işlendi. İki yıllık dönemde Afrika'da iki, Arap ülkelerinde dört, Asya ve Pasifik'te beş, Latin Amerika ve Karayipler'de dört, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da altı kadın gazeteci öldürüldü. Bu dönemde, biden fazla kadın gazetecinin hayatını kaybettiği üç olay yaşandı. (OI / HA)