Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
Bugün 5 ayrı mahkemede 48 akademisyenin duruşmaları görüldü:
14. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM): Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Z.Y., doktora öğrencisi B.K., Prof. Dr. Kuban Altınel ve Prof. Dr. Nüket Esen'in üçüncü duruşmaları.
30. ACM: Université Paris-Est'ten Prof. Dr. Mehmet Ali Oturan ve Bilgi Üniversitesi'nden doktora öğrencisi H.T.'nin birinci duruşmaları.
33. ACM: İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hülya Kirmanoğlu, emekli Doç. Dr. Haydar Durak, Yrd. Doç. Dr. Fatma Nihan Aksakallı, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Doğan Çetinkaya, Doç. Dr. Ahmet Bekmen, doktora öğrencisi İrfan Keşoğlu, Yrd. Doç. Dr. İlkay Yılmaz; Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Galatasaray Üniversitesi'nden Seçkin Sertdemir, F.A.A., Gözde Aytemur Nüfusçu, ihraç edilen araştırma görevlileri Eda Aslı Şeran, Seçil Ercan, Prof. Dr. Yüksel Taşkın, doktora öğrencisi Cihan Yapıştıran, Dr. İsmet Akça, Dr. Ayşe Nilüfer Durakbaşa, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, Yrd. Doç. Dr. T.D.Y., Doç. Dr. Y. Y., Dr. Öğr. Üyesi E.A., Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meltem Ahıska, Kadir Has Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Öznur Yaşar Diner; Bahçeşehir Üniversitesi’nde işten çıkarılan Prof. Dr. Zeynep Tül Süalp; Kemerburgaz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bedriye Aysuda Kölemen Luge, Öğr. Gör. Esra Kaliber ve Arel Üniversitesi’nden Öğr. Gör. İlkay Özkuralpli, Öğr. Gör. Remzi Orkun Güner ve Nişantaşı Üniversitesi’ndeki işinden atılan Yrd. Doç. Dr. N.M'nin birleşen duruşması.
35. ACM: MSGSÜ'den Arş. Gör. Ü.S. ve Yrd. Doç. Dr. Özge Ejder Johnson, Bilgi Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Elif Sandal Önal, Öğr. Gör. Onur Ceritoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Dağlı, Sabancı Üniversitesi'nden Dr. T.Y., Şehir Üniversitesi'nde işten atılan Doç. Dr. Aslı Telli Aydemir, University of Lausanne'dan Ayşe Dayı ve Université Paris-Est'ten Nihal Oturan'ın birinci duruşmaları.
37. ACM: YTÜ'den Prof. Dr. emekli Öğr. Üyesi Haldun Gülalp ile ihraç edilen Arş. Gör. Dr. Ece Öztan, İTÜ'den Doç. Dr. İpek Yürekli, Kemerburgaz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Y.A. ve Arel Üniversitesi'nden Doç. Dr. Feryal Saygılıgil'in ikinci duruşmaları.
32 akademisyen için TMK 7/2'den mütalaa
33. ACM'de birleşen dosya kapsamında duruşması görülen 28 akademisyen ile 37. ACM'de ayrı ayrı duruşmaları görülen beş akademisyen için savcılar esas hakkında mütalaalarını açıkladı.
Her iki savcı da toplamda 32 akademisyenin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesinin 1. ve 2. cümlelerine göre cezalandırılmalarını istedi.
Terörle Mücadele Kanunu 7/2Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
14 ACM'de 301 izni beklenecek
14. ACM'deki dört duruşmanın tamamı "sanıkların eyleminin TCK 301 kapsamında tarif edilen suçu oluşturma ihtimaline binaen" Adalet Bakanlığı'ndan istenen Türk Ceza Kanunu (TCK) 301 izninin henüz gelmemiş olması nedeniyle ileri tarihlere ertelendi.
13. ACM’deki dosya Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Bakanlık ilgili izni verdi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
35. ACM heyeti, avukatların birleştirme talebinin yargılaması yapılan dokuz akademisyenin savunmaları alındıktan sonra değerlendirmeye karar verdi.
Duruşmalardan ayrıntılar şöyle:
14. ACM
Mahkeme Başkanı: Murat Özer - Üyeler: Ünal Altınöz, Mücteba Akkaya - Savcı: Ercan Gümüş.
1, 2, 3 ve 4. duruşmalar
Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Z.Y., doktora öğrencisi B.K., Prof. Dr. Kuban Altınel duruşmalarında hazır bulundu. Prof. Dr. Nüket Esen'in vareste talebi kabul edildiği için duruşmaya katılmadı.
Mahkeme başkanı davanın ilk celsesinde Adalet Bakanlığı'ndan istenen TCK 301 iznine henüz cevap gelmediğini söyledi.
Sanıklar ve avukatları cevabın beklenmesini talep etti. Ayrıca avukat İnayet Aksu Kuban Altınel'in duruşmasında mahkemenin kendi bünyesindeki dosyaları birleştirmesini istedi.
Heyet Adalet Bakanlığı'ndan gelecek cevabın beklenmesine karar verdi. Birleştirme talebi de aynı gerekçeyle "bu aşamada" reddedildi. Bir sonraki duruşmalar şöyle
Z.Y. - 24 Nisan 2019
B.K. 9 Mayıs 2019
Kuban Altınel - 9 Mayıs 2019
Nüket Esen - 7 Mayıs 2019
30. ACM
Mahkeme Başkanı: Utku Ercan - Üyeler: Ahmet Tarık Çiftçioğlu, İzlem Okur - Savcı: Mustafa Güner.
1. duruşma
Université Paris-Est'ten Prof. Dr. Mehmet Ali Oturan yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı.
Heyet, dosyayı kendi mahkemesindeki diğer akademisyen dosyalarıyla birleştirdi. Bir sonraki duruşma 1 Şubat 2019'da.
2. duruşma
Duruşma salonunda hazır bulunan Bilgi Üniversitesi'nden doktora öğrencisi H.T. savunmasını sözlü ve yazılı olarak mahkemeye sundu. Kimseden talimat almadan metni imzaladığını belirterek suçlamaları reddetti. Derhal beraat talebinde bulundu.
Ardından avukat Sevgi Kalan derhal beraat talebini yineledi. Aksi kanaatte akademisyen dosyalarının birleştirilmesini istedi.
Heyet, dosyanın esas hakkında mütalaasını açıklaması için iddia makamına tevdiine karar verdi. Ayrıca osyayı kendi mahkemesindeki diğer akademisyen dosyalarıyla birleştirdi. Bir sonraki duruşma 1 Şubat 2019'da.
33. ACM
Yargılamalarının daha önceki celselerinde dosyalarının birleştirilmesi kararı verilen akademisyenler, önceki celselerde sundukları beyanlarını tekrar etti.
Avukatların ayrı ayrı sundukları tevsii tahkikat (soruşturmanın genişletilmesi) talepleri heyet tarafından reddedildi.
Diğer taleplere ek olarak Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) milletvekili seçilen Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu'nun avukatı müvekkilinin dosyasının birleşen dosyadan ayrılıp yargılamanın durması yönünde talepte bulundu.
TMK 7/2
Taleplerin reddini talep eden savcı esas hakkında mütalaasını sundu. Dosya kapsamında yargılanan akademisyenlerin TMK 7/2 maddesine göre cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti avukatların tevsii tahkikat taleplerini reddetti. Sanık ve avukatlara mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için süre verildi. Katırcıoğlu'nun avukatının talebi kabul edildi.
Bir sonraki celse 21 Şubat 2019, saat 10.00'da görülecek.
35. ACM
İlk duruşması olan akademisyenlerden Dr. Öğr. Üyesi Murat Dağlı, Arş. Gör. Ü.S., Yrd. Doç. Dr. Özge Ejder Johnson ve Dr. T.Y. salonda hazır bulundu.
Doktora öğrencisi Elif Sandal Önal raporlu; Öğr. Gör. Onur Ceritoğlu, Doç. Dr. Aslı Telli Aydemir, Ayşe Dayı ve Nihal Oturan ise yurtdışında oldukları gerekçesiyle duruşmalarına katılamadı.
Dağlı'nın avukatları İnayet Aksu ve Metin Sezgin derhal beraat, TCK 301 kapsamında yargılamaya devam edilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması ve mahkemenin kendi bünyesindeki akademisyen dosyalarını birleştirmesini talep etti.
Ü.S. ve T.Y. müdafi Meriç Eyüboğlu da derhal beraat ve birleştirme taleplerinde bulundu.
Birleştirme talebi savunmalardan sonra değerlendirilecek
Mahkeme heyeti derhal beraat taleplerini reddetti. Birleştirme ve TCK 301 taleplerinin sanık savunmalarından sonra değerlendirilmesine karar verdi.
Önal, Ceritoğlu, Dağlı ve Ejder-Johnson'ın duruşmaları 7 Şubat 2019'a, Dayı'nın 18 Haziran'a, Telli-Aydemir, T.Y., Ü.S. ve Oturan'ın ise 26 Mart'a ertelendi.
37. ACM
Mahkeme Başkanı: Akın Gürler - Üyeler: Erol Güngör, Ferhat Şahin - Savcı: Can Tümer Keriş.
1. duruşma
Kemerburgaz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Y.A. savunmasında imzasını çektiğini belirterek derhal beraatini istedi.
Savcı, esas hakkında mütalaasını açıkladı. sanığın TMK 7/2'ye göre cezalandırılmasını istedi.
Heyet, mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak üzere sanığa ve avukatına süre vererek duruşmayı 8 Ocak 2019'a bıraktı.
2, 3, 4 ve 5. duruşmalar
YTÜ'den Prof. Dr. emekli Öğr. Üyesi Haldun Gülalp, YTÜ'den ihraç edilen Arş. Gör. Dr. Ece Öztan, İTÜ'den Doç. Dr. İpek Yürekli ve Arel Üniversitesi'nden Doç. Dr. Feryal Saygılıgil savunmalarını sundu.
TIKLAYIN - Haldun Gülalp'in Beyanı
TIKLAYIN - Ece Öztan'ın Beyanı
TIKLAYIN - İpek Yürekli'nin Beyanı
TIKLAYIN - Feryal Saygılıgil'in Beyanı
Gülalp ve Öztan'ın avukatı Özlem Ayata tevsii tahkikat taleplerini dosyaya yazılı olarak sundu. 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin dava dosyasının tamamının mahkemeye getirtilmesini istedi.
Yürekli ve Saygılıgil'in avukatı Meriç Eyüboğlu da tevsii tahkikat yönünde taleplerini sundu.
Esas hakkında mütalaa
Savcı, dört akademisyen için ceza istediği mütalaasını yineledi. Mahkeme hayeti avukatların taleplerini reddetti. Esas hakkında mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için sanıklara ve müdafilerine bir sonraki celseye kadar kesin süre verdi.
Duruşmaların tamamı 9 Ocak 2019'da devam edecek.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 17 Ekim itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 335 oldu. 28 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM, 25. ACM, 29 ACM, 30. ACM'de akademisyen dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)