Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Sabancı Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Tuğba Yıldırım ve Bilgi Üniversitesi’nden Arş. Gör. Zeynep Yeşim Gökçe birinci duruşmalarında hazır bulundu.
29. ACM’nin Mustafa Çakar başkanlığındaki heyetinde Lyon-1 Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Tuna Altınel, Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşen Candaş Bilgen, Prof. Dr. Şemsa Özar, Doç. Dr. Elif Aysimi Duman, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gencer Özcan, MEF Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ozan Erözden, Öğr. Gör. Dr. C.A. ve Bilgi Üniversitesi’nden G.D.’nin ilk celsede birleşen dosyaları görüldü.
Üç akademisyen savunma yaptı
Akademisyenlerden Candaş-Bilgen, Altınel yurtdışında oldukları; Aysimi-Duman üniversitede görevli olduğu; G.D. ise raporlu olduğu için duruşmaya katılamadı.
29. ACM’de ikinci duruşması görülen Özar, C.A. ve Özcan savunmalarını yaptı.
İki akademisyenin dosyası birleştiridi
30. ACM'de ilk duruşmaları görülen Yıldırım ve Gökçe'nin dosyaları mahkeme bünyesi diğer akademisyen dosyalarıyla birleştirildi.
29. ACM'de avukatların akademisyen dosyalarını 13. ACM'de devam dört akademisyenin dava dosyasıyla birleştirme talepleri reddedildi.
13. ACM’deki dosya Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Bakanlık ilgili izni verdi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
30. ACM
Mahkeme Başkanı: Utku Ercan – Üyeler: Habibe Ertuğrul, Ahmet Tarık Çiftçioğlu – Savcı: Hasan Adalı.
1. duruşma
Sabancı Üniversitesi’nden Öğr. Üyesi Tuğba Yıldırım derhal beraatini istedi. Mahkemenin talebini reddetmesi halinde ayrıntılı savunmasını sunabilmek için süre istedi.
Ardından avukat Meriç Eyüboğlu, müvekkilinin derhal beraat talebini yineledi. Mahkemenin aksi kanaatte olması durumunda 13. ACM’de devam eden dört akademisyenin dava dosyasıyla diğer dosyaların birleştirilmesini istedi.
Başkan: Bu işi tartışmadan çözemeyeceğiz
Mahkeme başkanı Eyüboğlu’nun beyanlarını tutanağa eksik geçirdi. Eyüboğlu itiraz etti. Başkan “Yazılı verirsiniz” diye yanıtladı. Eyüboğlu, yazılı verme zorunluluğu olmadığını söyledi. Aralarında geçen tartışmanın ardından başkan “Anlaşıldı, sizinle bu işi tartışmadan çözemeyeceğiz” diye konuştu.
Eyüboğlu bütün mahkemelerde duruşmalara girdiğini sadece bu mahkemede böyle bir problemle karşılaştığını söyledi. Başkan, Eyüboğlu konuşmaya devam ederken savunmayı kesti ve savcıya görüşünü sordu. Savcı, derhal beraat talebinin reddini talep etti.
Dosyalar birleştirildi
Sonrasında Eyüboğlu birleştirme talebini dile getirdi. Mahkeme başkanı talebin hukuki gerekçelerini dinlemeden savunmayı tekrar kesti. Eyüboğlu “Böyle yargılama olmaz. Hukuki gerekçelerimi dinlemiyorsunuz. Bir de herhalde şikayet etmemem için kaydetmiyorsunuz” diye konuştu.
Mahkeme heyeti, kendi mahkemesi bünyesindeki akademisyen dosyalarını “aralarında bağlantı bulunduğu” gerekçesiyle birleştirme kararı aldı. Bir sonraki duruşma 1 Şubat 2019’da.
2. duruşma
Bilgi Üniversitesi’nden Arş. Gör. Zeynep Yeşim Gökçe iddianame kendisine tebliğ edilmediği için savunmasını daha sonra sunacağını söyledi.
Avukat Metin Sezgin ilk aşamada derhal beraat talebinde bulundu. Talebin reddi halinde mahkemenin kendi bünyesindeki akademisyen dosyalarını birleştirmesini talep etti.
Heyet, bir önceki celsede açıkladığı ara kararını yineledi. Bir sonraki duruşma 1 Şubat 2019’da.
29. ACM
Mahkeme Başkanı: Mustafa Çakar - Üyeler: Barış Öztürk, Nejdet Tarhan - Savcı: Arif Kaplan.
Mahkeme başkanı 13. ACM’den istenen dosyanın mahkemeye geldiğini söyledi.
C.A. savunmasında suçlamaları reddederek derhal beraat talebinde bulundu. Metni ”Barış talebini dile getirdiği ve şiddet ortamına son vermesini istediği” gerekçesiyle imzaladığını söyledi.
Mehmet Ozan Erözden savunmasını hazırlamak için ek süre istedi. Gencer Özcan ve Şemsa Özar savunmalarını yaptı.
TIKLAYIN – Gencer Özcan’ın Beyanı
TIKLAYIN – Şemsa Özar’ın Beyanı
Avukatlardan derhal beraat talebi
Avukatlar Hülya Gülbahar, Özlem Ayata, Meriç Eyüboğlu, Ali Deniz Ceylan, Sevgi Kalan, İnayet Aksu ve Metin Sezgin savunması alınmayan sanıklar da dahil olmak üzere bütün müvekkilleri için ilk aşamada derhal beraat talebinde bulundu. Avukatlar esasa ilişkin ayrıntılı savunmalarını daha sonra yapacaklarını ifade ettiler.
Mehmet Ozan Erözden ve Ayşen Candaş Bilgen müdafileri Hülya Gülbahar ile Özlem Ayata ayrıca yargılamadaki suç vasfının TCK 301 olarak değerlendirilmesi, akademisyen dosyalarının 13. ACM’de devam eden dört akademisyenin dosyasıyla birleştirilmesini ve Candaş-Bilgen'in istinabe yoluyla savunma yapmasını istedi.
Elif Aysimi Duman, Şemsa Özar, Ahmet Tuna Altınel müdafi Meriç Eyüboğlu ilk talebine ek olarak 13. ACM ile birleştirme yönünde talebini sundu. Müvekkillerinin ifadeleri tamamlandıktan sonra tevsii tahkikat (soruşturmanın genişletilmesi) talepleri olacağını söyledi.
Duruşma ertelendi
Mahkeme heyeti, süre talep eden sanık ve müdafileri ile duruşmaya gelmeyen sanıkların mazeretlerini kabul etti. Derhal beraat ve 13. ACM ile birleştirme talepleri bu aşamada reddetti.
Ayşen Candaş Bilgen'in istinabe yoluyla ifade vermesi talebi kabul edildi.
Bir sonraki duruşma 28 Şubat 2019'da görülecek.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 12 Ekim itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 306 oldu. 27 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM, 25. ACM, 29 ACM, 30. ACM'de akademisyen dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)