Haberin İngilizcesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan üç akademisyen Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
23. Ağır Ceza Mahkeme’sinde (ACM) Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ Bulut, doktora öğrencisi Seval Gülen, Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu, emekli Prof. Dr. Oya Köymen, Prof. Dr. Ayşe Nüket Eralp ve Doç. Dr. Meltem Toksöz'ün ikinci duruşmaları görüldü.
Akademisyenler Altuğ ve Toksöz yurtdışında oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Eralp ve Kadirbeyoğlu savunmalarını yaptı. Heyet, Eralp, Kadirbeyoğlu ve Köymen'in duruşmalarında avukatları tarafından dile getirilen tüm talepleri reddetti. Üç dosyanın esas hakkında mütalaasını hazırlamak için iddia makamına gönderilmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Ahmet Uğuz; Üyeler: Emine Çakır, Ali Özcan; Savcı: Aydın Boztaş.
Duruşmalardan ayrıntılar şöyle:
1. ve 2. duruşmalar
İki akademisyen duruşmaya katılamadı
Doç. Dr. Meltem Toksöz ve Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ yurtdışında olmaları nedeniyle duruşmalarına katılamadı.
Mahkeme heyeti sanıkların mazeretlerini kabul ederek Toksöz'ün duruşmasının 16 Ocak 2019'da, Altuğ'un duruşmasının 5 Mart 2019'da görülmesine karar verdi.
3. duruşma
Prof. Dr. Oya Köymen duruşma salonunda hazır bulundu. Avukatı İnayet Aksu söz alarak yargılamada Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddesinin tartışılması gerektiğini söyledi.
Aksu ayrıca dosyanın 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin dava dosyasıyla birleştirilmesi, bu mümkün olmazsa mahkemenin kendi içerisindeki akademisyen dosyalarını birleştirmesi taleplerinde bulundu.
13. ACM’deki dosya Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Bakanlık ilgili izni verdi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
Mahkeme heyeti, avukatın taleplerini reddederek dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için iddia makamına gönderilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 29 Ocak 2019'da.
4. duruşma
Duruşma salonunda hazır bulunan doktora öğrencisi Seval Gülen, ilk celsede yurtdışında bulunduğu için savunmasını hazırlayamadığını söyledi. İddianame ve dosyayı inceledikten sonra savunmasını hazırlayıp sunmak için süre talep etti.
Mahkeme heyeti sanığın talebini kabul ederek duruşmanın 29 Ocak 2019'da görülmesine karar verdi.
5. duruşma
Duruşma salonunda hazır bulunan Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu yazılı ve sözlü olarak savunmasını sundu.
TIKLAYIN – Zeynep Kadirbeyoğlu'nun Beyanı
Avukat Nuran Aslaner TCK 301 ve birleştirme yönünde taleplerini ifade etti.
Taleplerin reddi yönünde karar veren heyet, dosyanın esas hakkında mütalaasını hazırlaması için iddia makamına gönderilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 29 Ocak 2019'da.
6. duruşma
Prof. Dr. Ayşe Nüket Eralp savunmasını yazılı ve sözlü olarak mahkemeye sundu.
TIKLAYIN – Ayşe Nüket Eralp'in Beyanı
Eralp'in ardından söz alan avukatı Meriç Eyüboğlu, “Bizden önce görülen duruşmaları izledik. Dosyanın mütalaa aşamasına geldiğini düşünmüyoruz” diyerek tevsii tahkikat (soruşturmanın genişletilmesi) talepleri olduğunu söyledi.
Heyet, avukatın taleplerini reddetti. Dosyanın yine esas hakkında mütalaasını hazırlaması için iddia makamına gönderilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 29 Ocak 2019'da görülecek.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 8 Ekim itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 289 oldu. 27 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)