Haberin Kürtçesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için Terörle Mücadele Kanunu/nun 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nüket Esen, Doç. Dr. Z.Y., doktora öğrencisi Burcu Kaya ve Prof. Dr. İsmail Kuban Altınel'in ikinci duruşmaları görüldü.
Heyet, dört dosya için de Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddesinde tarif edilen suçu oluşturma ihtimaline binaen kovuşturma işlemlerinin durdurularak Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmak üzere dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşmalar 17 Ekim'de gerçekleşecek.
İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 28 Haziran itibariyle 256 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 16 kişinin davasında karar açıklandı. 16 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Akademisyen yargılamalarında kararlara buradan ulaşabilirsiniz.
Barış için Akademisyenler 2018-06-28 Basın Açıklaması, Çağlayan from Can Candan on Vimeo.
* Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı / Video: Can Candan
Başkan Atilla Öztürk, Üye İrfan Şancı ve Mücteba Akkaya, Cumhuriyet Savcısı Ercan Gümüş.
1. duruşma
Nükhet Esen duruşmaya katılmadı. Avukatı Arif Ali Cangı celse arasında yazılı savunmalarını ve tevsi-i tahkikat taleplerini bildirdiklerini söyledi. Bu taleplere dair söz aldı.
Bildirinin yayınlandığı koşulların dikkate alınması gerektiğini, suç kastı olmadığını, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını söyledi.
Sanık lehine delillerin toplanması, bildirinin yazıldığı dönemde yaşanan hak ihlallerine dair yayınlanan raporların değerlendirilmeye alınması, Cizre için yapılan ve esas hakkında karar verilmeyen AİHM başvurularının sonucunun beklenmesi, bildiri yazıldığı dönemde Şırnak’ta görevli iki askerin yargılandığı Adana 12. ACM’ye ait dosyanın UYAP üzerinden dosya içine tebliği ve tanık dinletme taleplerinde bulundu.
Savcı, mahkemede aynı suça ilişkin farklı dosyalar dosyaların birleştirilmesini talep etti.
Heyet, sanığa isnat edilen suçun TCK 301. maddesinde tarif edilen suçu oluşturma ihtimaline binaen kovuşturma işlemlerinin durdurularak Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmak üzere dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine, birleştirme ve diğer tevsii taleplerinin izin şartı gerçekleştikten sonra değerlendirilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 17 Ekim saat 10.30’da.
2. duruşma
Z.Y. ve avukatı ekleyecek beyanları olmadığını söyledi.
Savcı birleştirme talebini yineledi. Heyet, Sanığa isnat edilen suçun TCK 301. maddesinde tarif edilen suçu oluşturma ihtimaline binaen kovuşturma işlemlerinin durdurularak Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmak üzere dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 17 Ekim 09.30’da.
TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
3. duruşma
Burcu Kaya sağlık durumuna dair mazeret sunarak duruşmaya katılmadı. Avukatları İnayet Aksu ve Metin Sezgin “2018/30 esas sayılı (Nevim Borçim dosyası) benzer nitelikteki başka sanığa açılan davada yaptığımız savunmalarımızı tekrarlarız” dedi. Sanık savunması alındıktan sonra beyanda bulunacaklarını belirtti.
Savcı, sanığın savunmasının alınmasını talep etti.
Heyet, sanığın mazeretini kabulü ile savunmasının gelecek celse alınmasına, sanığa isnat edilen suçun TCK 301. Maddesinde tarif edilen suçu oluşturma ihtimaline binaen Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmak üzere dosyanın kovuşturma işlemlerinin durdurularak Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 17 Ekim 09.40’da.
4. duruşma
Kuban Altınel söz alarak suçlamaları reddetti beraatını talep etti.
TIKLAYIN - Kuban Altınel'in Beyanı
Avukatları İnayet Aksu ve Metin Sezgin, önceki duruşmadaki taleplerini tekrarladıklarını belirtti. Derhal beraat, birleştirme, TCK 301. Madde yönünden izin alınması taleplerini dile getirdiler.
İnayet Aksu, üniversitelerin bu davalar nedeniyle şüphe altında kaldığını, akademisyenlerin yetişmesi için huzurlu bir güven ortamının gerektiğini belirterek “Mahkemenizin vereceği derhal beraat kararı bu huzur ve güven ortamını sağlayacaktır” dedi.
Savcı, birleştirme talebini tekrarladı.
Heyet, sanığa isnat edilen suçun TCK 301. maddesinde tarif edilen suçu oluşturma ihtimaline binaen kovuşturma işlemlerinin durdurularak Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmak üzere dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine, diğer taleplerin izin şartı gerçekleştikten sonra değerlendirilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 17 Ekim saat 09.50’de.
Ne olmuştu? 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 28 Haziran itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 256 oldu. 16 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |
(BK/TP)