Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
14’ü tutuklu 22 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin yargılanmasına yarın (6 Haziran) Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 09.30’da başlayacak.
Davanın ilk duruşması öncesi yaklaşık üç aydır tutuklu bulunan öğrencilerin aileleri açıklama yayınlayarak dayanışma çağrısında bulundu:
“Kamuoyu olarak çocuklarının tutukluluk gerektirecek bir durumlarının olmadığını çok iyi biliyoruz. Dünyanın her yerinde barış talebi onurlu bir taleptir ve bırakın yargılamayı büyük bir onuru hak eder.
“Aileler olarak tüm demokratik kamuoyunu bizimle birlikte olmaya, gençlerin eğitim ve öğrenim haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”
Boğaziçili öğrencilerden çağrı
Tutuklu öğrencilerin arkadaşları da sosyal medya hesaplarından yayınladıkları videolarla yarınki duruşmaya çağrı yaptı.
Öğrenciler yarın 09.30’da İstanbul Adliyesi’nin C Kapısı önünde buluşarak “Hepsi özgürleşene kadar hepimiz tutsağız” diyecekler.
Dava sonucunu beklerken de adliye önünde uçurtma uçurma etkinliği yapacaklar.
Öğrenciler hedef gösterildi
19 Mart'ta Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin Lokumu” dağıtılmasına tepki gösteren öğrenciler önce sosyal medyada daha sonra da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterildi.
TIKLAYIN - Erdoğan: Mankurtlar Kimi Zaman Öğrenci Kılığına Girer
Olayın ardından farklı tarihlerde ev, yurt ve kampüs içinde gözaltına alınan öğrencilerden dokuzu 3 Nisan’da, biri 5 Nisan’da tutuklanmıştı.
Afrin operasyonunu protesto eden öğrencilerin yer aldığı görüntüleri inceleyen polis, videoda göründüğü iddia edilen birçok öğrenciyi ilerleyen günlerde de gözaltına almaya devam etti. 10 Mayıs itibarıyla 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi tutuklandı. Yedi öğrenci ise tutuksuz yargılanıyor.
TMK 7/2’den yargılanıyorlar
Öğrenciler savcı Ergün Güçlü’nün hazırladığı iddianamede Terörle Mücadele Kanunu'nu (TMK) 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla karşı karşıya.
TMK 7/2 Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
“Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bölgede işgal gerçekleştiren, şiddet uygulayan gayrı meşru güç olarak göstermek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türk Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmayı amaçlamak” ile suçlanıyorlar.
Öğrencilerle ilgili bilgilerde “slogan atmak”, “protesto amacıyla yapılan alkışlama etkinliğe katılmak”, “saldırıya yeltenen grup arasında olmak” gibi ifadeler yer alıyor.
“Savaşa hayır” sloganı iddianamede
İddianamede “İslam Araştırmaları Kulübü organizesinde Zeytin Dalı Harekatı’nın başarıyla tamamlanması sonrasında gayet insani duygularla düzenlenen lokum dağıtımı etkinliği sırasında şüphelilerin, barışçıl biçimde etkinlik yapan öğrencilere fiziksel şiddet uygulamaya çalışmaları üzerine soruşturma başlatılmıştır” ifadesi yer aldı.
Sanık öğrencilerin “Saray Savaş Halklar Barış İstiyor, “İşgalin Katliamın Lokumu olmaz”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Katil AKP işbirlikçi ÖSO”, “Saray savaş halklar barış istiyor” sloganları attıkları belirtildi. (TP)