Haberin İngilizcesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan üç akademisyen Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşmalarına çıktı.
İstanbul Üniversitesi’nden araştırma görevlileri F.K.Ö. ile Egemen Kepekçi ve Yrd. Doç. Dr. Hediye Esra Arcan duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşmalarda avukatların derhal beraat ve davaların birleştirilmesi talepleri reddedildi. Savunma için ek süre veren mahkeme heyeti üç duruşmanın da 4 Ekim'de devam etmesine karar verdi.
Avukatlar ayrıca, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dört akademisyenin yargılandığı dava dosyasının celbi talebinde bulundu. Mahkeme, dosyanın iddianamesinin, tutanaklarının ve TCK 301 konusunda Adalet Bakanlığı'na yazılan yazı ve gelen cevabın istenmesine karar verdi.
Akademisyenlere "son kez süre verildiği" belirtilerek ikinci duruşmaya katılmazlarsa "yasal gereğinin yapılacağı" mahkemece ihtar edildi.
İmzacı akademisyenlere yönelik davalar 5 Aralık 2017'de başladı. 1 Mart itibariyle 136 kişinin ilk duruşmaları, bu kişilerden 30'unun ikinci duruşmaları görülmüş oldu. Üç akademisyen hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, cezalar ertelendi.
Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Mahkeme Başkanı: Erdoğan Şimşek; Üyeler: Kadir Alpar, Serkan Baş; Savcı: Can Tümer Keriş.
1. duruşma
İstanbul üniversitesi'nden Araştırma Görevlisi Egemen Kepekçi duruşma salonunda hazır bulundu. Kepekçi, savunma için ek süre talep etti.
Kepekçi’nin avukatlarından Özlem Ayata, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki (ACM) dört akademisyenin yargılandığı davanın dosyasının celbi ve akabinde incelenmesi, dosyaların birleştirilmesi ve derhal beraat taleplerinde bulundu.
13. ACM'deki dosya Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Henüz yanıt gelmedi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
Mahkeme, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki iddianamenin, tutanakların ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301 konusunda Adalet Bakanlığı'na yazılan yazı ve gelen cevabın istenmesine karar verdi.
Birleştirme ve derhal beraat talepleri reddedildi. Bir sonraki duruşma 4 Ekim 10.15'te görülecek.
"İkinci duruşmaya katılmazsa yasal gereği yapılacak"
Mahkeme heyeti kararında sanığa sürenin son kez verildiğini belirterek "Sanığın bir sonraki duruşmaya mutlak suretle katılması, aksi takdirde yasal gereğinin yapılacağı" yönünde ihtar verdi..
2. duruşma
Yeniaras iddianamenin iadesini talep etti
Duruşma salonunda hazır bulunan İstanbul Üniversitesi'nden Araştırma Görevlisi F.K.Ö derhal beraat talebinde bulundu.
Avukatı Arın Yeniaras söz alarak usule ilişkin savunma yaptı. Müvekkilinin imzasını çektiğini söyleyen Yeniaras bu yargılamayla masumiyet karinesinin ihlal edildiğini söyledi.
"İade edilmesi gereken bir iddianame yargılamaya konu olmuştur. Bildiri, hukuki değil siyasi bir şekilde okunmuştur" diyen Yeniaras, derhal beraat ve iddianamenin iadesi taleplerinde bulundu.
Bir sonraki duruşma 4 Ekim'de
Mahkeme, Yeniaras'ın savunma için süre talebini kabul ederek bir sonraki duruşmanın 4 Ekim 10.45'te görülmesine, iddianamenin iadesi ve derhal beraat taleplerinin de usule aykırı olduğu gerekçesiyle reddine karar verdi.
Mahkeme başkanı Şimşek, ikinci duruşmaya katılma ihtarını tekrar yaptı. "Katılmazsanız zorla getirme kararı çıkar" dedi.
3. duruşma
İstanbul Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hediye Esra Arcan duruşma salonunda hazır bulundu. Ercan'ın avukatları Özlem Ayata ve Sevgi Epçeli Arslan birleştirme, derhal beraat ve 13. ACM'deki dosyanın celbi taleplerini yineledi.
Mahkeme aynı gerekçeler ve kararla bir sonraki duruşmanın 4 Ekim 10.30'da görülmesine karar verdi.
Ne olmuştu? 1128 akademisyen, 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adına "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriyi yayınladı. Toplam imza sayısı 2212'ye ulaştı. Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi kapsamında yaşananları 10 MArt 2016'da basın toplantısıyla paylaştı. Camcı dışındaki üç akademisyen 15 Mart 2016’da; tutuklama kararı çıktığında yurtdışında olan Camcı ise Türkiye’ye döndüğünde 31 Mart 2016’da “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandı. Dört akademisyen 22 Nisan 2016'daki ilk duruşmada serbest bırakıldı. İlk duruşmada savcı suçlamayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde belirlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" şeklinde değiştirmesiyle yargılama izni için Adalet Bakanlığı'na başvuruldu. Ekim 2017'de en az 148 imzacı akademisyen hakkında da iddianame hazırlandı. Savcı İsmet Bozkurt'un hazırladığı iddianamede imzacı akademisyenler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası" ile suçlandı. İlk duruşmalar 5 Aralık 2017'de görüldü. 1 Mart itibariyle 136 kişinin ilk duruşmaları, bu kişilerden 30'unun ikinci duruşmaları görülmüş oldu. Üç akademisyen hakkında1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, cezalar ertelendi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)